Test
Nokia C3 er nett og rosa.

Nokia C3

Du forbinder kanskje fulltastaturmobiler med dyre modeller som Nokia E72 og HTC Desire Z? Saken er at det også finnes endel billige telefoner som kan skilte med fullt QWERTY-tastatur.

Design, skjerm og menyer

Form: Klassisk med fulltastatur
Størrelse: 11,6 x 5,81 x 1,36 cm
Vekt: 114 gram
Skjerm: LCD transmissive, 2,36 tommer, 320 x 240 piksler, 262 000 farger
Snarveistaster: Ingen
Inn-/utganger: Micro-USB, minijack, ladeplugg
Kortplass: Micro-SD (Inntil 8 GB)
Eksternt antenne-uttak: Nei
Menysystem: Series 40 6th edition

Firmware: 03.35
Pris: Fra 1150 kroner

Kort sagt:
dsad
 – Svært billig fulltastatur
 – Lyser opp med knall rosa
 – Tastatur fungerer bra

dsad
 – Treg
 – Begrenset integrasjon med sosiale medier

De fleste billige tastaturmobiler har fulltastaturet under skjermen, og enkelte ynder å kalle dem kalulatortelefoner grunnet utseendet. Et eksempel på en slik telefon er Nokia E5, som vi testet for kort tid siden.

Les testen av Nokia E5 her

Sjokkrosa

Nå er det Nokia C3 sin tur. C3 henvender seg til en annen målgruppe enn E5, som med sitt E-serie-medlemsskap var mer rettet mot de som skal ha en proff og funksjonell telefon til en lav pris.

Nokia C3 er derimot rettet mot ivrige tastere som vil ha en billig mobil. At C3 er tiltenkt den yngre delen av befolkningen er den knallrosa fargen en god indikasjon på. Du er ikke nødt til å være jente, 14 år, for å like C3. Heldigvis for oss andre finnes den nemlig også i en mer diskret, og for ungdommen kjedelig, gråfarge.

Klassiske menyer

Et annet eksempel på at C3 langt fra er noen profftelefon, er menysystemet. C3 har de såkalte S40-menyene, som nok er et av de mest kjente og brukte menysystemene i nyere tid. At det er gammelt, betyr ikke nødvendigvis at det er godt. Heldigvis har S40 gjennomgått flere oppdateringer siden lanseringen, og det er den sjette utgaven vi har å gjøre med her. Nokia klarer allikevel ikke å skjule at S40 er et forholdsvis gammelt menysystem.

C3 er liten og rosa.
C3 er liten og rosa.
Tastaturet er godt, men passer best for de med små fingre.
Tastaturet er godt, men passer best for de med små fingre.
C3 finnes i mer diskrete fargevarianter.
C3 finnes i mer diskrete fargevarianter.

For eksempel er ikke disse menyene like oppdatert som de du finner i Iphone eller Android-telefoner, for å nevne noen. Multitasking er det dårlig med, og det er lite muligheter for å installere annet enn enkle Java-programmer.

Til sitt bruk, altså for en forholdsvis enkel telefon uten trykkskjerm, fungerer de imidlertid greit.

Tregt!

Selv om menyene er enkle, er det ingen grunn til at de skal være trege. Det er heller motsatt, enkle menyer bør i det minste være kjappe.

Skuffelsen var derfor stor når vi begynte å bruke C3. Titt og ofte ble vi sittende å se det stå for eksempel "Laster" eller "Lukker fellesskap" på skjermen.

Å bla i menyene går generelt bra, selv om C3 nok ikke er like umiddelbar i reaksjonen som andre enkle telefoner kan være. Tregheten merkes derimot godt når du bruker vanlige funksjoner som nettleser, sosiale funksjoner eller e-post. Om det er et tegn på at S40 ikke henger med nå som selv enkle telefoner skal ha funksjoner som tidligere var forbehold avanserte telefoner, eller at S40 ikke har kraftig nok maskinvare skal vi ikke uttale oss bastant om, men resultatet er at du sannsynligvis vil synes C3 er treg.

Vi synes også det er dårlig at en telefon som skal være topp for unge brukere som er aktive på sosiale medier ikke kan koble kontaktene i adresseboken med Facebook-kontaktene. Nærmere bestemt så kan du ikke importere Facebook-kontaktene dine til telefonen i det hele tatt.

Enkel startskjerm

For å gi en oversikt samt rask tilgang til enkelte funksjoner, er C3 utstyrt med en aktiv startskjerm. Dette finner du på de fleste telefoner i dag, og varianten som denne telefonen er utstyrt med er av den enkle sorten. Du har tre felter hvor du kan ha funksjoner som kalender, Facebook, favorittkontakter eller programsnarveier.

Vi synes ikke denne startskjermen er spesielt oversiktlig, og det er heller ikke så lett å se hvor du befinner deg på startskjermen når du blar for å velge funksjon.

Tastene låses i kjent Nokia-stil ved å trykke på meny-tasten og deretter tasten nederst til høyre. Hvis du har lukket et program ved å trykke på legg på-tasten, må du trykke en ekstra gang for å få gått "ut" av startskjermen slik at du får låst tastaturet.

Lurer du på hva klokken når skjermspareren har skrudd seg på, må du også sikte deg inn på legg-på-tasten. Trykker du på noen av de andre tastene kommer det nemlig opp en dialogboks som skygger for klokken.

C3 er utstyrt med en egen knapp for Fellesskap, noe som for mange vil si Facebook-applikasjonen, samt en knapp du også kan velge selv hva skal brukes til, men som i utgangspunktet er tenkt å starte meldingsfunksjonen.

Dessverre har C3 verken dedikert volumtast eller kameraknapp.

Billige taster

C3 er som nevnt en av de billigste mobilene med fulltastatur du får kjøpt. Tastesettet ligner allikevel mye på det du finner på dyrere Nokia-modeller som E5 og E72. Tastaturet har riktignok liten plass å spre seg på, og dette tastaturet passer bestfor deg som ikke har skikkelige pølsefingre.

Uten at undertegnede mener å tilhøre nevnte kategori opplevde vi at vi nå og da trykket feil og fikk med et ekstra tegn når vi skrev meldinger. Noe du merker godt dersom du kjøper den rosa varianten som vi testet, er at tastaturet er svært blankt. Det kan derfor være litt vanskelig å se hva som står på tastene, selv om tastelyset heldigvis gjør det lettere å lese.

Generelt gir C3 inntrykk av å være en godt sammenskrudd telefon. Vi opplevde ikke antydning til svikt eller knirk, og bakdekselet har også en tillitsvekkende festemekanisme. Noe eksklusivt preg gir C3 derimot ikke, her er det billig, men solid plast som gjelder.

Med tanke på den lave prisen kan du heller ikke klage på skjermen. Sett ut i fra at størrelsen heller ikke er all verden, gjør skjermen en brukbar jobb. Den kan også brukes i sollys uten å miste ansikt.

Det liggende formatet på skjermen er praktisk når du skriver meldinger og e-post, og når du skal ha oversikt over kalenderen.

Nokia har spandert med et minnekort i esken til C3, og et par enkle hodetelefoner får du også på kjøpet. Datakabel må du imidlertid stå for selv.

I esken finner du:

  • Telefon
  • Batteri
  • Øreplugger med mikrofon
  • Lader
  • Minnekort på 2 GB
  • Brukerveiledning

Nokia C3 med abonnement

Nokia C3

Nokia C3 med abonnement   Les mer »

Nokia C3   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen