Test

Nokia C3-01

Når man til tider kun omgis av telefoner uten tastatur som bare kan betjenes ved å trykke på skjermen, er det fort gjort å glemme at en stor del av telefonene som lages og selges i dag fortsatt har et tradisjonelt tastatur. Nokia C3 er nettopp en slik telefon som ser ut akkurat slik en mobiltelefoner pleide å se ut.

Design, skjerm og menyer

Form: Klassisk med trykkskjerm
Størrelse: 11,1 x 4,75 x 1,1 cm
Vekt: 100 gram
Skjerm: TFT, 3,1 tommer, 240 x 320 piksler, resistiv trykkskjerm, 256 000 farger
Snarveistaster: Volum/zoom
Inn-/utganger: Micro-USB, minijack
Kortplass: Micro-SD (Inntil 32 GB)
Eksternt antenne-uttak: Nei
Menysystem: Series 40 6th Edition FP1

Firmware: 05.65
Pris: Fra 1400 kroner

Kort sagt:
dsad
 – Slank og lekker
 – Tillitsvekkende byggekvalitet

dsad
 – Hard å trykke på
 – Knotete betjening
 – Til tider det dårligste fra begge verdener
Nokia C3-01 ser ut som en tradisjonell mobiltelefon.
Nokia C3-01 ser ut som en tradisjonell mobiltelefon.
Sammenlignet med tidligere tiders mobiler er allikevel noe snudd på hodet.
Sammenlignet med tidligere tiders mobiler er allikevel noe snudd på hodet.
Lite nytt og spennende å menlde fra hovedmenyen.
Lite nytt og spennende å menlde fra hovedmenyen.
Startskjermen virker noe trang.
Startskjermen virker noe trang.

Nokia snur bunken

Nokia C3-01 Touch & Type som denne telefonen helt presist heter, må ikke forveksles med en tidligere modell kalt Nokia C3, rettere sagt C3-00.

Oppfinnsomme er finnene definitivt ikke, om Nokia ikke har spenstige navn på modellene sine så skulle du tro at det i det minste gikk an å finne på modellnummer som ikke har vært brukt tidligere.

I det aller, aller minste kunne Nokia brukt samme modellnummer på telefoner som var etterfølgere i større og mindre grad, men det er ikke tilfellet her. Som du allerede vet hvis du har lest testen vår av Nokia C3-00, så er dette en QWERTY-telefon som selv ikke i stummende mørke ligner det grann på C3-01.

At finnene mister markedsandeler er kanskje ikke så rart når de ikke engang klarer å gi verken fornuftige eller spennende nye navn på mobilene sine.

I denne resten av denne artikkelen er det kun Nokia C3-01 Touch & Type vi snakker om selv om vi nøyer oss med å skrive kortversjonen C3.

Skinnet bedrar

C3 ser altså ut som en tradisjonell mobiltelefon med vanlig talltastatur. Som du allerede har skjønt hvis du har dechiffrert "Touch & Type"-delen av modellbetegnelsen, dreier det seg her om en telefon hvor du kan trykke på skjermen.

I teorien skulle dette kanskje bli telefon som er dobbelt som god å trykke på som en klassisk mobiltelefon eller som en mobil med trykkskjerm.

Resultatet er snarere en telefon som bare er halvparten så god å bruke. Her er nemlig verken det fysiske tastaturet eller trykkskjermen særlig bra. Det fysiske tastaturet er glatt med store taster, men problemet er at det er for hardt å trykke på og gir for dårlig respons.

Stort bedre står det ikke til med trykkskjermen. Den er nemlig av den resistive typen som reagerer på fysisk trykk. Mange vil hevde at slike skjermer har gått ut på dato, i det minste for normal bruk. Når trykkskjermen ikke engang er spesielt god til å være en resistiv skjerm, sier det seg selv at dette er traurige greier.

Og det er ikke slik at du enten kan velge å bruke det fysiske tastaturet eller kun trykke på skjermen. Siden pil- og valgtast mangler, er det ikke mulig å kun forholde deg til det fysiske tastaturet om du skulle det. Istedenfor at muligheten for å trykke direkte på skjermen har blitt en ekstra bonus, har det isteden blitt en hemsko for Nokia C3.

Vel er det selvsagt praktisk å kunne trykke på skjermen i mange tilfeller, men vi tror faktisk dette hadde vært en bedre telefon som var raskere å bruke dersom skjermen ikke var til å trykke på.

Enter du trykker her eller der må du trykke ganske hardt.
Enter du trykker her eller der må du trykke ganske hardt.

Enkle menyer

Nokia C3 har de klassiske S40-menyene. Dette er velkjente menyer for alle som har hatt en vanlig Nokia-telefon i nyere tid.

Menyene er forholdsvis enkle å bruke, selv om en hovedmeny med kun 9 punkter virker litt snaut. Det kan også være litt omstendelig å navigere rundt i menyene. Dette skyldes ikke bare den klumsete betjeningen på skjermen, men også at du blir i overkant mye passet på hvis du for eksempel skal lukke et program.

Det er ikke verdens undergang, men vi skjønner ikke helt hvorfor vi må trykke to ganger på legg-på-tasten for å lukke et program - selv om du faktisk lukker programmet og ikke minimerer det (her er ingen multitasking),

Vi synes også at startskjermen her virker litt rotete sammenlignet med de beste startskjemene på store berøriongsfølsomme skjermer.

Skjermen i seg selv fungerer bra for en telefon i denne prisklassen, og oppløsningen passer bra til skjermstørrelsen.

Krig og fred og sånn...

Selv om vi ikke lar oss imponere over C3s indre, så er det ikke til å komme bort i fra at C3 er en godbit for øyet. Vårt testeksemplar var gjennomført sølvfarget og gir et rent og nesten eksklusivt inntrykk. I tillegg er bakdekselet av metall, noe som også hever kvalitetsinntrykket. Når C3 i tillegg er slank, kan vi leve med at skjermen på tross av at den nesten virker å være laget av glass viser seg å være ren plast når vi lager en fet stripe med bindersen vår.

Tilbehør

Det kanskje viktigste tilbehøret, et par gode hodetelefoner, følger med når du kjøper en C3. Utover dette er det rimelig snaut med godsaker, kanskje unntatt et bilde av Rihanna som indikerer at du kan laste ned noe gratis musikk av henne.

I esken finner du:

  • Telefon
  • Batteri (1050 mah)
  • Lader
  • Brukerveiledning
  • Hodetelefoner

Nokia C3-01 med abonnement

Nokia C3-01

Nokia C3-01 med abonnement   Les mer »

Nokia C3-01   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen