Test
nokia_bh-604_topp

Nokia BH-604

Spesifikasjoner

Vekt: 250 gram
Bundel: Lader, brukerveiledning, oppbevaringspose
Batteri: Tale, 18 timer; Musikk, 19 timer; Hviletid, 14 døgn
Målt rekkevidde: 11,5 meter.
Bluetooth-versjon: 2.0

Sjekk priser og spesifikasjoner:
Nokia BH-604 i prisguiden
Nokia BH-604 er blant de største trådløse stereohodesettene. (Alle foto: Einar Eriksen)
Nokia BH-604 er blant de største trådløse stereohodesettene. (Alle foto: Einar Eriksen)

Vi testet nylig BH-503, som er Nokias sportslige trådløse hodesett. Nå er det storebroren BH-604 som står for tur, som gir bedre lydkvalitet.

Hodesettet har ikke en eneste kabel, slik at du slipper å fylle jakken med ledninger. Strømmen hentes fra oppladbare batterier inni hodesettet. Det er egne taster på utsiden av den ene øreklokken, slik at du kan skifte sang og styre volumet uten å dra mobilen opp av lomma.

BH-604 har et noe mer usportslig preg enn lillebroren BH-503. Hodesettet er rett og slett digert, og straks du trer det over hodet står du i fare for å se ut som en DJ som hører hjemme på den lokale hip-hop-klubben.

Dersom ikke det er noe problem, har vi både gode og dårlige nyheter.

Behagelig og isolerende

BH-604 er behagelig å ha på ørene, og du kan ha det på deg så lenge du vil uten at det gjør vondt. Hodesettet legger nemlig ikke noe press på selve ørene - bare på utsiden. Putene som presses mot hodet ditt er svært myke, noe som bidrar til den gode komforten. Samtidig isolerer det bra mot bakgrunnstøy rundt deg. Den gode isolasjonen mot bakgrunnsstøy gir en bedre musikkopplevelse, siden du slipper trafikksus og annet midt i de svake partier i musikken din. Ulempen er at du ikke hører lyder rundt deg som du kan har fordeler av å høre, som for eksempel en bil som kommer i god fart.

Bøylen som holder øreklokkene sammen går over hodet ditt, og kan justeres etter hodestørrelsen din. Samtidig hindrer imidlertid denne bøylen deg i å ha lue eller hjelm på hodet.

På den ene øreklokken finner du alt du trenger for å styre musikken.
På den ene øreklokken finner du alt du trenger for å styre musikken.

På den høyre øreklokken sitter alle taster du trenger for å styre musikken. Volumtasten befinner seg under øreklokken, og er formet som en skyvebryter. Play/pause og ta telefonen/legge på gjør du ved hjelp av store taster på utsiden av øreklokken, og tastene for å skifte sang befinner seg foran og bak på høyre øreklokke.

Første gangen du bruker hodesettet må det pares med telefonen. Dette gjør du ved å slå på håndfrien normalt første gangen, eller holde inne tasten med telefonsymbolet i rundt fem sekunder dersom det ikke er første gangen håndfrien slås på. Deretter søker du etter Bluetooth-enheter med telefonen din. Når du blir spurt om et passord, trykker du 0000.

Det kan være lurt å angi hodesettet som autorisert på telefonen. Da vil hodesettet i all ettertid koble seg til telefonen din når du skrur det på eller trykker på hovedtasten på hodesettet.

Lydkvaliteten er ikke helt optimal, som med A2DP-hodesett flest.
Lydkvaliteten er ikke helt optimal, som med A2DP-hodesett flest.

Skurr i lyden

Lydkvaliteten til BH-604 har mange likhetstrekk med alle andre trådløse hodesett. Hver eneste gang vi trer et trådløst stereohodesett over ørene, blir vi skuffet. Lyden som overføres via Bluetooth med A2DP-standarden er og blir ikke god nok.

Det vanligste problemet er at lyden virker uklar, og at spesielt symbalene preges av en svært uklar og unaturlig skurrelyd. Og i likhet med lillebroren kommer dette problemet godt frem i BH-604.

Skurrelyden er nemlig plagsom når du hører på musikk i BH-604. Det er når trommeslageren bruker symbalene du i størst grad merker denne ulempen, og symbalslagene høres mindre ekte ut enn om de skulle komme fra en gammel FM-radio. Mange jazzlåter har ofte en symbalrytme gående i bakgrunnen, og de låtene er rett og slett ikke mulig å høre på med BH-604. For vår del ble John Coltrane og Miles Davis kjapt slettet fra mobilens minnekort.

Vi la også merke til litt bakgrunnsstøy i stille partier i musikken, men dette er ikke verken uvanlig i trådløse hodesett eller noen stor ulempe.

Du kan lade BH-604 med en vanlig Nokia-lader.
Du kan lade BH-604 med en vanlig Nokia-lader.

Herlig bredt lydbilde

Når det er sagt, så er dette et langt skritt fremover fra forgjengeren. Mens BH-503 leverte et trangt og klaustrofobisk lydbilde, er det en fryd å høre på musikk i BH-604 dersom du venner deg til skurringen.

For å illustrere forskjellen kan du tenke deg å høre en konsert i en konsertsal i forhold til å høre den i et bomberom. Dette gjør at du enkelt kan skille de forskjellige instrumentene i lydbildet fra hverandre.

Lydbildet virker veldig mye åpnere i BH-604, og du kan høre på musikk i lang tid uten å bli sliten i hodet av det. Om du overser skurrelyden, kan BH-604 absolutt sammenlignes med mange ledningsbaserte hodesett.

I tillegg er bassen svært kraftig og behagelig, som jo mange setter pris på. De dypeste tonene kommer godt frem i lydbildet, og det er ingen problem å høre de dypeste kontrabassriffene.

Volumet kan også stilles høyt nok på alle de telefonene vi prøvde hodesettet sammen med: Nokia N95, Sony Ericsson W960i og HTC Touch Cruise.

Dårlig på samtaler

BH-604 har en egen tast for å ta imot mobilsamtaler. Når noen ringer til deg mens du hører på musikk, dempes musikken automatisk og du kan ta samtalen uten å dra telefonen opp av lomma.

Lydkvaliteten er ganske dårlig, men likevel bedre enn i lillebroren. Det fungerer greit å bruke hodesettet i vanlige omgivelser, men lyden er ikke god. Motparten hører en veldig flat lyd, og må konsentrere seg for å høre hva du sier.

Støydempingen er imidlertid ganske grei, slik at du kan gå ute på gata uten at motparten får noe særlig større problemer med å høre deg.

Dette følger med i salgspakken.
Dette følger med i salgspakken.

Bruk Nokia-laderen din

Hodesettet lader ved hjelp av en vanlig Nokia-lader, og dersom du har en Nokia-telefon kan du fint lade hodesettet og telefonen med samme lader - med noen få unntak som for eksempel eldre Nokia-telefoner eller Nokia-telefoner som bruker Micro-USB-standarden.

Med i pakken finner du hodesett, lader, brukermanual og en oppbevaringspose.

Batterilevetiden er oppgitt til 18 timer under samtale, eller 19 timer når du hører på musikk. Hviletiden er på 14 dager, og hodesettet lades opp på bare en og en halv time.

Konklusjon

dsad
+ Bredt lydbilde
+ God bass
+ Behagelig på ørene

dsad
- Skurr i lyden
- Stort


Konklusjon

Med et trådløst hodesett som BH-604 slipper du å fikle med ledninger, og egne musikktaster på hodesettet gjør at du slipper å dra opp mobilen for å skifte låt.

Hodesettet er imidlertid veldig stort, og for mange blir det nok i største laget til å gå ute på gata med. Det er imidlertid behagelig å ha på ørene.

Overføringen av lyd over Bluetooth fungerer ofte ikke optimalt, og i BH-604s tilfelle fører det til svært irriterende skurrelyder fra for eksempel symbaler i låtene du hører på.

Om du klarer å overse denne skurrelyden, er lyden for øvrig svært god. Lydbildet virker veldig åpent, og hodesettet kan spille dyp og kraftfull bass.

Når du snakker i telefonen med BH-503, får personen i andre enden høre en litt flat og walkie talkie-aktig stemmer, men verken du eller samtalepartneren din har noen problemer med å høre den andre.

Alt i alt er BH-604 et greit hodesett, for de som klarer å leve med de ulempene det har. Hodesettet koster et par hundrelapper mer enn lillebroren BH-503, men er verdt pengene hvis du overlever den ekstra størrelsen.

Vi anbefaler likevel først og fremst et ledningsbasert hodesett, dersom lyden er det viktigste. Et hodesett av typen Koss Portapro gir for eksempel en mye renere lyd, og koster bare to hundre kroner. Undertegnede har også god erfaring med Bose In-ear som koster litt mindre enn BH-604, men gir en mye bedre lyd om lydkilden er god nok.

Vil du likevel ha et trådløst hodesett, anbefaler vi Samsung SBH-170 som skurrer mindre. Da får du imidlertid ikke like kraftfull lyd eller et like bredt lydbilde.

Nokia BH-604   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen