Nokia AD-42W

Alternativ tekst mangler
Nokias A2DP-adapter gir deg trådløs stereo i stua. (Alle foto: Marius Valle)

Om du er lei ledningsrot rundt stereoanlegget kan løsningen være å gå for noe trådløst. En av de mer moderne måtene å overføre lyd på er ved hjelp av blåtann. Om du har en mobiltelefon, PC eller mp3-spiller som har støtte for A2DP, kan du overføre lyden trådløst i god kvalitet.

Om du ser etter en løsning som lar deg spille av musikk på stereoanlegget ditt hjemme, bør du ta en titt på Nokia Wireless Audio Gateway AD-42W, som vi har testet.

Dette er en boks som du kobler til stereoanlegget, slik at du kan overføre musikk uten kabler. I tillegg lar AD-42W deg overføre musikk fra stereoanlegget ditt til et trådløst hodesett.

Les vår test av A2DP-hodesett >

I esken
AD-42W leveres sammen med alt du trenger for å komme i gang. Med i esken får du selve boksen, to lydkabler med phono-plugger i hver ende for å koble til lydinngang og -utgang på stereoanlegget ditt, og en vanlig Nokia-lader du bruker som strømforsyning. I tillegg følger det med en bruksanvisning.

På baksiden av selve enheten sitter det to phono-plugger til lydinngang og to til utgang. Midt mellom disse plugger du i strøm. Fremst oppå AD-42W sitter det en knapp for å sette enheten i paringsmodus, og en bryter for å veksle mellom sende- og mottaksmodus.

Alternativ tekst mangler
AD-42W sett bakfra.

Oppkobling
Det er ikke så mye å tenke igjennom når du skal sette opp AD-42W. Boksen bør stå i nærheten av stereoanlegget ditt, siden ledningene ikke er mer enn én meter lange. Du bør heller ikke ha musikkspilleren, som for eksempel mobiltelefonen, for langt unna AD-42W.

AD-42W har som nevnt en modus for mottak av musikk, og en for sending av musikk til for eksempel et hodesett. For å sette enheten i mottaksmodus, slik at du kan spille musikk på stereoanlegget, trykker du modusbryteren inn.

Deretter er det bare å sette AD-42W i paringsmodus, og søke den opp med PC-en, mobilen eller hva du skal spille musikk fra. Du kan pare inntil åtte blåtannenheter til AD-42W. Du bruker den samme fremgangsmåten for å sende musikk fra stereoanlegget til et trådløst hodesett.

I bruk
Å spille musikk gjennom AD-42W er relativt uproblematisk. Det fungerer bra sammen med de fleste telefonene vi har testet løsningen sammen med, med unntak av Sony Ericsson W950i, hvor lyden ofte bryter og varierer i avspillingshastighet, som på en gammel skeiv vinylplate.

Alternativ tekst mangler
AD-42W og Sony Ericsson W950i.

Vi merker oss også at det ikke fungerer helt tipp topp sammen med Nokia 5300, en av telefonene Nokia oppgir som kompatibel. Det er likevel godkjent. Sammen med Siemens S75 og Samsung Z710 fungerer AD-42W veldig bra.

Dersom du kobler AD-42W sammen med en PC med Bluetooth 2.0 klasse 1, kan de befinne seg inntil 100 meter fra hverandre før lyden blir brutt. Dette har vi ikke fått testet, men vi regner med at det er snakk om 100 ganske teoretiske metre.

Mobiltelefoner flest fungerer opp til ti meter fra AD-42W, men i praksis bør du holde deg innenfor fem til åtte meters radius for å unngå brudd i lyden. På W950i opplevde vi at mer enn tre meter var for mye.

Når forholdene er gode, gir AD-42W god og klar lyd, men kvaliteten er fortsatt et stykke unna det du kan forvente når du kobler mp3-spilleren til steroen med en god, gammeldags ledning.

Sammen med hodesett
Å sende lyd fra AD-42W fungerer også rimelig greit. A2DP-hodesettet ditt må settes til paringskode "0000", og deretter er det bare å koble sammen. Med en gang dette er gjort, vil lyd fra for eksempel stereoanlegget overføres til hodesettet ditt.

Lyden er helt grei, men skjemmes av en del susing og piping dersom lydkilden spiller lav lyd. Dette er også skjemmende i rolige og lave musikkpartier.

Konklusjon
AD-42W er et bra alternativ til ledninger mellom musikkspilleren din og stereoanlegget ditt. Den er enkel å sette opp, lett å forstå seg på, og gir tålelig bra lyd til å basere seg på trådløs overføring.

Dersom du har en bærbar PC du bruker i stua, kan det være befriende å spille musikk trådløst. Da kan du bevege seg fritt, uten at du trenger å tenke på å snuble i lydledninger.

Det er også positivt at du kan sende musikk fra AD-42W til et trådløst hodesett. Dessverre skjemmes lyden av susing når du bruker hodesett.

En klar ulempe med å bruke AD-42W er at du ikke kan bevege deg så fryktelig langt fra boksen før lyden fra mobiltelefonen blir dårlig eller kuttet. Likevel er det mer fleksibelt enn ledning.

Alt i alt må vi si at vi liker løsningen, men konkludere med at lyden fortsatt er best med ledning. Likevel har AD-42W en hel rekke praktiske bruksområder, og tatt i betraktning at prisen slett ikke er avskrekkende, kan vi trygt anbefale den til deg som vil kutte ned på ledningene.

Beste pris og alle spesifikasjoner finner du i prisguiden >
Les mer om A2DP >

Nokia AD-42W

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen