Test
Du må knuse sparegrisen for å kjøpe en 8800 Arte. (Bilde: Audun M. Solheim)

Nokia 8800 Arte

Design og byggekvalitetStørrelse: 10,9 x 4,6 x 1,5 cm
Vekt: 150 gram
Form: Skyvetelefon
Skjerm: 2 tommer
Snarveistaster: Ingen
Kamera: Ja
Uttak: MicroUSB
Ekstern antenne-uttak: Nei
Pris: Ca. 8500 kroner (klasse G)

Slik vurderer vi
Nokia 8800 Arte er mørk og elegant.
Nokia 8800 Arte er mørk og elegant og koster deretter.
Det holder ikke med skillemynt for å kjøpe en..
Det holder ikke med skillemynt for å kjøpe en..
..heller ikke noen skarve sedler holder..
..heller ikke noen skarve sedler er nok..
...nei da er det plastikk som gjelder.
...nei det er plastikk som gjelder.

Dersom du er ute etter en eksklusiv telefon som ikke alle andre har, har Nokia en egen serie med luksustelefoner som vil passe perfekt, nemlig 8xxx-serien.

Nokia 8800 Arte er nyeste medlem i denne familien. Selv om kun siste del av navnet skiller fra forgjengeren 8800 Sirocco, er det ikke bare en oppdradering av forrige modell. Rett nok har ikke spesifikasjonene utviklet seg voldsomt, men designen levner ingen tvil om at dette er en ny modell.

Hva gjelder spesifikasjoner, er det liten tvil om at 8800 Arte gir sjeldent lite valuta for pengene. Det du betaler for er nemlig diskret design og «opplevd kvalitet». Designen er derfor alfa og omega for at 8800 Arte skal vekke begeistring hos målgruppen.

Nettopp kjøpt Nokia 8800 Arte? Slik får du din nye telefon klar på 1-2-3!

Kvantifiserbar kvalitet

Og Nokia har lykkes bra. Du oppdager ved første blikk at dette ikke er noen billig plastikktelefon. Selv om den ikke har like mye metall-preg som et par av forgjengerne kunne skilte med, er kvalitetsfølelsen langt over det du finner på "vanlige" telefoner.

Når du får 8800 Arte i hånden, forsterkes dette inntrykket ytterligere. Vekten på solide 150 gram er en viktig bidragsyter i så måte, og indikerer at det ikke er spart på verken glass eller metall i konstruksjonen.

Slik får du mobilen til å vare

I likhet med sine forgjengere, er også 8800 Arte en skyvetelefon. Sammenlignet med for eksempel 8800 Sirocco, er ikke lyden like metallisk når du åpner og lukker telefonen. Allikevel er dette en av de beste åpne- og lukkemekanismene vi har prøvd. Motstanden er perfekt justert, og telefonen etterlater en følelse av soliditet når den smetter opp eller igjen.

Selv om 8800 Arte ikke er noen lettvekter, har den en en svært lommevennlig størrelse. Den er nokså smal og tynn, samtidig som den ikke er for lang.

Tastesettet har ofte vært et ankepunkt på dyre designtelefoner. 8800 Arte kan skilte med menytaster som både ser bra ut og som er gode å trykke på. Menytastene ser ut til å gå i ett med resten av fronten, først når tastaturbelysningen kommer på ser du at her skjuler det seg noen taster.

Tilbakeholdne taster

Talltastaturet er ikke like overbevisende. For det første er tastene ikke spesielt store. I tillegg er den øverste tasterekken plassert helt inntil en kant, som gjør disse tastene litt kronglete å bruke. På plusssiden kan det nevnes at tastene er litt skråstilt, slik at de er forholdsvis lette å skille fra hverandre.

Resultatet er at du ender med å bruke neglene for å betjene tastene (noe mange gjør uansett), og da ender tastene midt på treet hva gjelder brukervennlighet.

Nokia har klart å begrense tilkoblingene til én eneste kontakt, noe som er med på å gi en stilren design. Denne kontaktet er MicroUSB-tilkoblingen som sitter i bunnen av telefonen. Den brukes både til lader, datakabel og håndfri.

Tastesettet krever noe tilvenning.
Tastesettet krever noe tilvenning.

I tråd med den gjennomførte designen, har 8800 Arte har ikke en eneste snarveisknapp. Det bidrar til å gjøre telefonen pen å se på, men vi kunne godt tenkt oss en egen knapp for å justere volumet, samt en dedikert kameraknapp. Fraværet av volumtast gjør det litt kronglete å justere volumet under samtale. Dette gjøres forøvrig ved å trykke pil opp eller ned, noe som er vanskelig å få til uten å ta telefonen vekk fra øret.

Totalt sett har Nokia vært flinke med designen til 8800 Arte. Den har en lekker design, men er også forholdsvis funksjonell. Skulle ikke dette være nok, finnes den også i en versjon som heter 8800 Sapphire Arte. Mot å legge i et par ekstra tusenlapper, får du samme telefonen, bare innhyllet i lær og med navigasjonstast i safir.

Skjerm og menyerSkjerm: OLED, 16 millioner farger
Oppløsning: 320 x 240 punkter
Operativsystem: Nokia Series 40
Meny: Rutenett, faner, liste
Tekst: T9
Firmware: V 05.21

Slik vurderer vi

Skarp skjerm

Ettersom 8800 Arte ikke er noen volumiøs krabat, har den heller ingen enorm skjerm. Plassen er imidlertid utnyttet ganske bra, slik at skjermen er stor nok til enkel bruk slik som å lese tekstmeldinger og knipse bilder i ny og ne.

Dersom du skal vise mye bilder og video, eventuelt bruke kalender og e-post mye, er det allikevel en fordel med større skjerm enn det 8800 Arte og de fleste andre lommevennlige telefoner kan tilby.

Les mer om de forskjellige skjermtypene

Takket være høy oppløsning i forhold til størrelsen, er skjermen meget skarp. Fargene vises også fyldig og naturtro, men lyssterk er skjermen ikke. Det går fint å lese på skjermen også utendørs, men i skarp belysning slik som sollys kunne vi godt tenkt oss enda bedre lysstyrke på en telefon til nærmere ti tusen kroner.

Mørke menyer

Temaene som følger med telefonen utstråler diskret eleganse, men er ikke spesielt fargerike. Hvis du vil utnytte skjermen maksimalt er det med andre ord bare å laste ned et sprudlende tema eller to.

Menyene er siste versjon av Nokias velkjente Series 40-menyer. For enkel og moderat bruk har du de mulighetene du trenger, du har for eksempel aktiv hvilemodus, slik at du kan få opp dagens kalenderoppføringer i bakgrunnen på startsiden.

Sjenert skyver

Som tidligere nevnt er 8800 Arte en skyvetelefon, og du svarer og avslutter samtaler enkelt ved å åpne eller lukke telefonen. Du går derimot ikke ut av menyene når du lukker igjen telefonen, noe som av og til kunne vært praktisk. Du kan heller ikke stille den inn til å låse tastene umiddelbart når du skyver igjen telefonen, men du låser tastene ved å trykke på menytasten rett etter at du har skjøvet den sammen. Alternativ har du mulighet for å stille inn automatisk tastelås etter en valgfri tidsforsinkelse.

Lærende lytter

Talestyring er standard på de fleste mobiltelefoner i dag. 8800 Arte er intet unntak. Du slipper å lese inn hvert navn eller kommando som du vil talestyre, men første gang du aktiverer talestyringen, blir du bedt om å lese inn ti-tolv ord som blir presentert på skjermen. Dette gjør at nøyaktigheten blir bedre, og vi opplevde da heller ingen problemer med å bruke talestyring når vi testet telefonen.

Sanseløse spesialfunksjoner

8800 Arte har to funksjoner som Nokia elsker å trekke frem når de reklamerer for denne modellen. Disse funksjonene har en sjeldent stor show-off-verdi, og det er neppe å ta munnen for full at nettopp show-off er grunnen til at mange velger å kjøpe en telefon som dette.

Når telefonen har gått i hvilemodus og skjermen er mørk, kan du tappe to ganger på skjermen for å vise klokken. Hvor praktisk dette er, kan sikkert diskuteres, skal du se hva klokken er må du uansett se på telefonen og da kan du like gjerne trykke på en tast.

Ved et innkommende anrop kan du bare snu telefonen, så går den over til lydløs. Dette kan faktisk ha noe for seg, vi sjekket nemlig med flere vanlige mobilbrukere, som ikke var klar over at du kan gjøre dette på de fleste telefoner ved å trykke på volumtasten. Dersom du kjøper en 8800 Arte, vil du sannsynligvis være klar over og bruke denne spesielle funksjonen.

For lettere å forstå hvordan disse to særegenhetene fungerer i praksis, kan du ta en titt på videoen av telefonen nedenfor.

Summa summarum

Totalt får både skjerm og menyer godkjent. Skjermen er god, men ikke større enn den bør være. Menyene på sin er velkjente og gjennomprøvde, og fungerer dertil godt.

Video av Nokia 8800 Arte

Vis større

Nokia 8800 Arte

Nokia 8800 Arte Sapphire

Nokia 8800 Arte Sapphire med abonnement

Nokia 8800 Arte med abonnement

Nokia 8800 Arte   Les mer »

Nokia 8800 Arte Sapphire   Les mer »

Nokia 8800 Arte Sapphire med abonnement   Les mer »

Nokia 8800 Arte med abonnement   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen