Test

Nokia 8600 Luna

Design og byggekvalitetStørrelse: 10,7 x 4,5 x 1,6 cm
Vekt: 140 gram
Form: Skyvetelefon
Skjerm: 2 tommer
Snarveistaster: Volum
Kamera: Ja
Uttak: Micro-USB
Pris: ca. 6200 kroner (klasse G)

Slik vurderer vi
Nokia 8600 Luna
Nokia 8600 Luna

Nokias eksklusive 8000-serie har fått et nytt medlem: 8600 Luna. I motsetning til hva du kanskje ville trodd erstatter den ikke Nokia 8800 Sirocco, men er isteden en utvidelse av denne modellserien.

Selv om 8600 Luna er den mest avanserte av de to modellene, har den allikevel lavest pris - uten at dette sier stort. Luna er nemlig en av de dyreste telefonene i handelen, og så oser det da også eksklusivitet lang vei.

For å rettferdiggjøre den stive prisen uten å ha en imponerende liste med spesifikasjoner å vise til, må designet være noe helt spesielt.

Som de andre Nokia-telefonene i denne klassen er også dette en skyvetelefon. Denne gangen har Nokia gjort en ny vri. Dekselet som beskytter tastaturet er nemlig laget i sotet glass, i likhet med resten av telefonens front.

Dette er i utgangspunktet ikke så lett å legge merke til, men når tastelyset skrur seg på lyser tastaturet gjennom dekselet. Unektelig en fet effekt. Så har da også Nokia laget en funksjon som gjør at tastene lyser opp med noen sekunders mellomrom slik at du får full glede av glassfronten.

Skyvedekselet dekker kun talltastaturet, slik at du kan betjene menytastene og besvare samtaler uten å åpne telefonen. Ulempen er at designet ikke blir like strømlinjeformet som på 8800 Sirocco.

I tillegg til menytastene brytes den sorte overflaten kun av et par diskrete, ubrutte linjen i krom. I kromlinjen som går rundt telefonen har Nokia elegant integrert volumtasten.

8600 Luna lukket...
8600 Luna lukket...
...og åpen.
...og åpen.

Glassfronten gjør at forsiden av telefonen er svært flat, men også svært utsatt for fingermerker. Baksiden er matt sort, og for det meste i metall.

Åpningsmekanismen er overlegen det konkurrentene har å tilby, selv Samsungs beste slidere når ikke helt opp til den kontante åpningen og lukkingen som 8600 Luna har. Faktisk er 8800 Sirocco sin sobre skyvemekanisme den eneste vi kjenner til som er hakket bedre.

Forbedret tastesett
Vel åpnet har du et tastesett med forholdsvis store taster med brukbar skriftstørrelse tilgjengelig, en klar forbedring fra tidligere luksusmodeller fra Nokia. Den kontante responsen og den diskré lyden levner ingen tvil om at tastene er hentet fra øverste hylle i Nokias delelager.

I likhet med flere av forgjengerne er nederste tasterad litt vanskelig å komme til fordi kanten på skyvedekselet kommer i veien. Denne kanten går også litt opp på siden av tastesettet, slik at ivrig sms-tasting krever litt tilvenning. Ankepunkt nummer to hva gjelder tastene er pil opp-tasten. Under skjermen sitter det nemlig en forhøyning som gjør det lettere å åpne telefonen, men til gjengjeld må du konsentrere deg for å trykke pil opp.

Skjerm og menyerSkjerm: TFT, 16,7 millioner farger
Oppløsning: 320 x 240 punkter
Operativsystem: Series 40
Meny: Rutenett, liste, fane
Tekst: T9
Firmware: V 03.52

Slik vurderer vi

Kvalitetsfølelsen når du holder en 8600 Luna i hånden overgås bare av storebroren 8800 Sirocco. Om det er kulelagre som denne gangen ikke er hentet fra tysk bilindustri, eller om det er det noe malplasserte, skarpe utspringet i underkant av skjermen som er årsaken, sier ikke Nokia noe om.

Dette er uansett bevisst fra Nokia sin side, disse knapt merkbare nyansene er grunnen til at 8600 Luna er plassert under 8800 Sirocco i modellhierarkiet, men du vil neppe tenke over dette med mindre du har eid en 8800 Sirocco tidligere.

Når det er sagt har ingen av konkurrentene klart å hoste opp en like eksklusiv telefon som dette - Nokias eget merkenavn Vertu unntatt.

Høyoppløst skjerm
Skjermen på 8600 Luna dekker nesten halve fronten på telefonen, slik at skjermen får en brukbar størrelse selv om telefonen i seg selv ikke er spesielt stor. Kombinert med en høy oppløsning, faktisk like høy som Nokias mest avanserte modeller, gir dette en sylskarp skjerm.

Dermed blir det en fryd ikke bare å bla i menyene, men også bilder vises ned til minste detalj på skjermen.

Menyene er forøvrig standard Nokia, med andre ord lett å forstå seg på og kjappe i responsen. Selv om Series 40 stadig har blitt oppgradert mangler menyene de mest avanserte funksjonene. For andre enn proffbrukerne er dette bare en fordel da telefonen blir enklere å betjene.

Du kan legge til egne snarveier til piltasten og de to menytastene, slik at du selv kan ha de seks mest brukte funksjonene tilgjengelig med ett tastetrykk.

Det er ingen tvil om at designet på 8600 Luna er noe for seg selv. Skjermen og menyene er ikke like unike, men like fullt helt i toppklasse for en vanlig mobiltelefon.

Nokia 8600 Luna med abonnement

Nokia 8600 Luna

Nokia 8600 Luna med abonnement   Les mer »

Nokia 8600 Luna   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen