Test

Nokia 7900 Prism

Design og byggekvalitetStørrelse: 11,2 x 4,5 x 1,1 cm
Vekt: 101 gram
Utforming: Klassisk
Skjerm: 2 tommer
Snarveistaster: Ingen
Kamera: Ja
Uttak: Micro-USB
Pris: 3500 kroner

Slik vurderer vi

Nokia er definitivt i det eksperimentelle hjørnet med sin nye 7900 Prism. Som navnet tilsier, så er hele designet bygget opp på prismeformer, som kan sees både på deksel og tastatur.

Spesielt for 7900 er at du kan bytte belysning på tastene. Dette gjør du i menyen, der du kan velge mellom et utall forskjellige farger. I tillegg til tastene finnes det en lysdiode på toppen av telefonen som fungerer som hvilelys og diskoshow når noen ringer.

Tastene i seg selv er som nevnt formet etter prismer. Dette kan trygt sies å være mindre bekvemt for fingrene, og vi vil tro at Nokias designteam nok har tenkt mest på estetikk og heller lite på ergonomi i tasteutformingen. Et hederlig unntak er menytastene og styrepinnen, som er noenlunde mer lik de på vanlige telefoner.

Ellers er telefonen laget en ganske eksklusiv form for hardplast. Spesielt bakdekselet skiller seg ut og virker nesten å være av metall, mens skjerm og taster er dekket av mørk, gjennomsiktig plast. Vekten på 101 gram bidrar også til å gi inntrykk av at 7900 koster flesk.

Det fine med 7900 er at alt dette får telefonen til å virke helt unik. Når tastene ikke lyser synes de ikke heller, og kun menytastene og styrepinnen er synlig for det blotte øyet. Det gjennomsiktige ytterdekselet får telefonen til å skinne som et svartlakket piano. Med andre ord er det lite som får 7900 Prism til å minne om en 1-krones telefon. Snarere er det vel tvert imot 7900 Prism som får de fleste andre telefoner til å fremstå som tupperware.

Utover dette skal det nevnes at kameraet på baksiden mangler linsedeksel.

Minuset hele designet på 7900 er at det er upraktisk. Bare konseptet med en slik tasteutforming betyr bråk, og det var sånn sett ikke uventet fra vår side at 7900 skulle ha nærmest ubrukelige taster. Det gjør vondt å skrive en melding, spesielt hvis du har store fingre. Og skulle du i tillegg ha dårlig presisjon står du i tillegg i fare for å trykke feil taster. Med andre ord alt annet enn optimalt.

Det som er verre er at designet også tiltrekker seg fingermerker - som attpåtil er vanskelig å få vekk. Greit nok, utseendet kompenserer til en viss grad for lite praktiske designløsninger i begynnelsen, men når telefonen er full i fingeravtrykk og fett er det så og si ingenting veldig positivt med designet. Det er verdt å bite seg merke i før en eventuelt åpner lommeboken for denne telefonen.

Skjermer og menyerSkjerm: OLED, 16,7 millioner farger
Oppløsning: 240 x 320 punkter
Operativsystem:
Nokia S40, v5
Meny: Rutenett, liste, faner
Tekst: T9, multitap
Firmware: V 03.40, RM-264

Slik vurderer vi

Dunkel skjerm fra fremtiden

Akkurat som ytret er veldig pent, er skjermen i 7900 sylskarp. Med en oppløsning på 240 x 320 punkter, 16,7 millioners fargedybde og OLED-teknologi er skjermen teknologisk helt i front på markedet i dag.

Det spesielle med OLED-skjermen er at den ikke bruker bakgrunnslys slik andre skjermer gjør, men at hvert enkelt punkt i skjermen istedet avgir lys. Dette sparer både strøm og gir en uhyre skarp skjerm, langt over det vi er vant med i dagens skjermer.

Det har i flere år vært spådd at OLED vil ta over for andre skjermteknologier, men dette har fortsatt til gode å bli realitet. Til nå er det kun et fåtall telefoner som har brukt denne teknologien, og da primært i ytterskjermene. Her er altså 7900 Prism ganske unik - enn så lenge.

For deg er OLED-skjermen en god nyhet dersom du tenker å bruke telefonen til å vise video, ta bilder eller kanskje spille spill med avansert grafikk.

Dersom du primært vil bruke telefonen til meldinger og samtaler vil ikke OLED gjøre noen forskjell. Da vil vi heller trekke frem størrelsen på to tommer, som er noe begrenset dersom du ser dårlig eller ønsker store ikoner og tegn. Men samtidig øker dette punkttettheten per tomme, som tross alt får skjermen til å fremstå som mer høyoppløst enn andre skjermer med samme oppløsning.

Med så gode menyer og en såpass skarp skjerm fortjener 7900 Prism nesten full pott. Det som trekker ned er skjermstørrelsen.

Friske menyer

Utstyrt med siste versjon av S40 skal det en del til for å overgå 7900 på menyfronten. Kjapp, oversiktlig, intuitiv, stilig er stikkord som går igjen menyene gjennom. I tillegg er telefonen utstyrt med aktiv ventemodus, som gjør at du ikke trenger å gå via menyene hver gang du skal åpne en melding, skru på mp3-spilleren eller gjøre andre enkle hverdagsoppgaver.

Det vi setter pris på med Nokias siste versjon av S40 er at du kan justere menyene etter eget behov i langt større grad enn før. Du kan for eksempel velge mellom å vise menyene i en matrise på 3 x 3 ikoner, ha dem som liste eller som faner som vises når du navigerer deg rundt på telefonen.

Nokia 7900 Prism med abonnement

Nokia 7900 Prism

Nokia 7900 Prism med abonnement   Les mer »

Nokia 7900 Prism   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen