Test

Nokia 7600

Design og kvalitet - 

Etter at Nokia har sluppet telefoner som 5510, 3300 og N-Gage er det ikke mange som kan påstå at produsenten er redd for å slippe telefoner med originale og vågale utforminger på markedet. Nokia 7600 må allikevel være noe av det mest utradisjonelle vi har sett til nå

Nokia 7600 minner nemlig mer om en litt stor minidisc-spiller enn en mobiltelefon, med sine fire omtrent like lange sider og en skjerm som er plassert helt i midten av enheten. Nummertastene er plassert i to vertikale rekker på hver sin side av skjermen, en løsning som også ble brukt på Siemens SX1.

Dimensjonene til enheten er på 8,7 x 7,8 x 1,9 cm, og vekten er på 123 gram. Telefonen er dermed ikke akkurat blant lettvekterene på markedet, men sammenlignet med Nokias første 3G-telefon 6650, som er en virkelig koloss, framstår 7600 som liten.

Mens de fleste andre telefoner har utskiftbare deksler framme og bak, har 7600 istedenfor fått to skall, såkalte "express sleves", som dekker hver sin side av enheten. Disse skallene er solide og samtidig fleksible, noe som muligens kan redde denne telefonen hvis den skulle falle i bakken.

Et syn vi vil tro er kjent for de aller fleste er en Nokia-telefon som har gått i asfalten, etterfulgt av at batteriet, dekslene og sim-kortet flyr i alle retninger. Dette vil mest sannsynlig ikke skje hvis en 7600 går i bakken, ettersom det ene sidedekslet fungerer som en "lås". Det går nemlig ikke an å fjerne bakdekselet på telefonen uten først å ta av dette. Denne løsningen gjør også at telefonen føles mer solid og kompakt.

Løsningen med sidemonterte deksler har imidlertid ikke bare fordeler. Mens man på dekslene til telefoner som for eksempel Nokia 3200 og 3310 fikk med nytt beskyttelsesglass til skjermen, sitter man med skjegget i postkassen hvis man skulle ripe opp skjermen til 7600, ettersom det ikke er mulig å bytte dette glasset, ihvertfall ikke uten å levere den inn.. Heller ikke tastesettet er utskiftbart, noe som gjør at litt sand eller støv mellom tastene fort kan ødelegge hele kvalitetsfølelsen til enheten..

Noe vi raskt bet oss merke i var at utformingen på 7600 gjør at den ikke egner seg noe særlig til å ligge i lommene på en vanlig dongeri-bukse. Ettersom enheten er såpass bred som den er, byr det nemlig på store problemer å få den opp av lommen når den ringer, noe som fort skaper unødvendig mye oppmerksomhet på en overfyllt buss.

Det som viste seg å være den beste løsningen på dette problemet var å bruke den medfølgende lærstroppen, som festes nederst i høyre hjørne på telefonen, slik at man enkelt kan nappe enheten opp av lommen. Det følger også med en stoffpose med en tau på, som kan brukes til samme formål, i tillegg til at den beskytter enheten mot slitasje og riper. Det er imidlertid ikke særlig praktisk å måtte ta telefonen ut av denne posen hver gang man skal bruke telefonen.

Tastesettet på 7600 er dessverre ikke særlig velegnet for de med store hender, ettersom det er såpass nedsenket at fingertuppene stadig vekk kommer borti kantene rundt tastene, noe som både er ubehagelig, senker hastigheten man greier å skrive meldinger med og sist, men ikke minst; det gjør at telefonen lager masse knirkelyder som senker kvalitetsfølelsen og gjør at man nærmest føler at man kommer til å ødelegge enheten hvis man skriver videre.

Navigasjonsknappen til 7600 er derimot veldig hendig og behagelig å bruke, så navigering i menyene er en fornøyelse. Hvis det er noe som kan utsettes på denne så må det være at den er litt vel "følsom" slik at man fort ender opp med å trykke den ned, mens meningen var å bla oppover i menyen. Etter at man har brukt telefonen over en lengre periode så vil man uansett lære seg hvor hardt man kan trykke på navigasjonsknappen.

Oppsettet med to linjer med vertikale taster fungerer greit. Det kan nevnes at undertegnede i løpet av testperioden ikke ble helt vant til å skrive meldinger med dette uvanlige oppsettet, men vi vil allikevel tro at man etterhvert vil oppnå en noenlunde grei hastighet når man skriver SMS.

Det bør nevnes at det er en utfordring av de store å skrive SMS med en hånd med tasteoppsettet til 7600 uten å miste telefonen. Det er rett og slett for lang avstand mellom tastene, særlig når man skal flytte fingrene fra den ene til den andre siden av skjermen.

Telefonen har videre fått dedikert knapp til kameraet, som sitter over skjermen, slik at man har enkel tilgang til kameraet i emhver anledning. To volumknapper på den venstre siden av enheten sørger for at det er lett å justere lyden både under samtaler og mens man hører på musikk.

Over volumtastene finner man en dedikert knapp til taleoppringning, som gjør at denne funksjonen for en gangs skyld kan brukes til det den er ment for, nemlig å ringe opp kontakter uten å måtte bruke tastaturet.

Skjerm og grensesnitt - 

Skjermen til Nokia 7600 er av typen TFT, noe som blant annet betyr at den skal være brukbar i sterkt solskinn. Nå er det riktignok ikke så solfylt i Bergen for tiden, men vi hadde ihvertfall ikke problemer med å lese hva som stod på skjermen når vi utsatte den for direkte lys fra en vanlig stuelampe.

Når vi prøvde med arbeidslampen, som vi bruker når vi tar bilder av enhetene, greide vi imidlertid ikke å se annet enn et speilbilde av oss selv på skjermen. Dette er forsåvidt ikke noe stort minus, ettersom vi vil tro at det heller ikke finnes mange andre skjermer som er leselige under eksponering av såpass kraftige lysstyrker.

For å lese skjermen når bakgrunnslyset er slått av må man enten være ute i dagslys eller i et rom med mye lys. Det hadde derfor vært praktisk hvis man kunne aktivere bakgrunnsbelysningen uten å måtte ta av tastelåsen først, noe som er litt irriterende når man vil ta en rask kikk på klokka mens man er på farten.

Skjermen har en forholdsvis grei oppløsning på 128 x 160 piksler, og fargedybden er på 65.536 farger. Dette er de samme spesifikasjonene som skjermen til Samsung E700. Skjermen fungerer bra til både å vise frem bilder som er tatt med kameraet og videoklipp, selv om den på langt nær kan måle seg med de høyoppløselige skjermene man finner på Nokia 6600 og Siemens SX1.

Man har to forskjellige skriftstørrelser å velge mellom. Når man skriver tekstmeldinger får man plass til ni linjer med tekst med liten skriftstørrelse, noe som gjør at man får god oversikt mens man skriver tekstmeldinger. For de som synes det blir ubehagelig med så små bokstaver, og som ikke bryr seg om å måtte bla nedover en ekstra gang for å lese tekstmeldinger, har Nokia lagt inn en noe større tekst, som gir plass til seks linjer på skjermen.

Telefonen har fått grensesnittet Series 45, som vi også har sett i Nokias tidligere 3G-modell, 6650. Grensesnittet er lagt tett opp til Series 40, som brukes på de fleste av Nokias øvrige fargeskjerm-modeller, med unntak av Symbian-telefonene 3650, 3660 og 6600. Dette ikonbaserte grensesnittet er både brukervennlig og går raskt å lære.

Man bruker navigasjonstasten til å bevege seg rundt i menyene, noe som går som en drøm, ettersom denne er både responsiv og behagelig å bruke. For å gå inn i de forskjellige menyvalgene trykker man enkelt og greit ned denne på midten, akkurat som på de fleste andre telefoner med navigasjonstast eller joystick.

Vi har også sansen for Nokias løsning der man med et enkelt trykk på navigasjonstasten får tilgang til både tekstmeldinger, kalender og kontaktliste, avhengig av hvilken retning man trykker ned.

Brukervennligheten og menyene i denne telefonen er allikevel ikke noe vi ikke har sett før, og da som oftest i en langt rimeligere innpakning enn dette.

Nokia 7600 med abonnement

Nokia 7600

Nokia 7600 med abonnement   Les mer »

Nokia 7600   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen