Test

Nokia 7280

Innledning

Nokia 7280 er en ren designtelefon, som ikke engang minner om en tradisjonell mobiltelefon. I tillegg til et utseende som er ulikt noe annet vi har sett har telefonen en helt ny måte å navigere i menyene på. Dette er noen av grunnene til at vi har valgt å ikke sette karakterer i denne testen - 7280 kan enkelt og greit ikke sammenlignes med vanlige mobiltelefoner.

Design og kvalitet

Unikt utseende
Telefonens utforming er naturlig nok det aller første man legger merke til. Vi opplevde at folk måtte gjette både tre og fire ganger før de fant ut at dette faktisk er en telefon - noe som er helt forståelig. Enheten ligner tross alt mer på en sprittusj enn mobiltelefon.

Telefonens noe uvanlige dimensjoner på 115 x 32 x 19 mm gjør at man får et bra grep rundt telefonen, samtidig som den glir lett ned i lommen på selv de strammeste jeans. Vekten er på 84 gram.

Det følger også med en bærestropp som festes i den øverste delen av telefonen, slik at man lett kan fiske den opp av lommen når det trengs.

Ingen nummertaster og skjult kamera
Tastesettet til telefonen består av fem taster og et rullehjul, verken mer eller mindre. Tastene har tildelte funksjoner i hver meny, og brukes også til å ringe og avvise samtaler. Det stakkars rullehjulet har fått jobben med å bytte ut både piletaster og nummertaster.

Ved første øyekast er det lett å tro at 7280 ikke har kamera. Kameralinsen er nemlig skjult under dekslet til telefonen. For å få frem kameraet må man ta tak i begge endene til enheten og dra. Dette gjør at telefonen blir omtrent en centimeter lenger, og avdekker det skjulte kameraet.

I tillegg til at denne løsningen gjør at enheten ser mer stilren ut, er det også en praktisk og enkel måte å beskytte linsen mot skraper og skader.


(klikk for større bilde)

Skjermen til 720 er også noe for seg selv. Før man skrur på telefonen er man nesten sikker på at dette er et speil. Så snart man rører en tast glir dette speilet over til en vanlig skjerm. Denne kombiløsningen vil nok falle i smak både blant moteløver og sminkedokker.

Nokia 7280 består kun av èn del. Her finner man verken muligheter for å skifte ut deksler eller andre slitedeler. Til og med batteriet er integrert i enheten, og er umulig å fjerne.

Den eneste delen av telefonen som kan tas ut, er den lille platen som holder SIM-kortet. Det følger faktisk med en egen nål som brukes til å skyve platen ut fra telefonen. Ingen kan nekte for at Nokia har sans for detaljer.

  
(Man kan ikke anklage Nokia for uoriginale løsninger. Klikk for større bilder)

På telefonens venstre side finner man den infrarøde porten, samt høyttaleren. Begge disse glir så godt sammen med resten av designet at man neppe vil se dem hvis man ikke vet at de er der.

Når det kommer til kvalitetsfølelse har vi lite å utsette på telefonen, som både ser eksklusiv ut og er nesten fri for knirking og ulyder - så lenge man ikke sitter og klemmer den hardt i hånden i det minste.

Til tross for at tastesettet er langt fra like enkelt å bruke som tradisjonelle taster, er de få tilstedeværende tastene både responsive og behagelige å bruke.

Ut fra det vi har sett av designet til 7280, har vi egentlig bare kommet frem til det vi visste i utgangspunktet: Dette er en telefon som vil falle i smak blant de som er ute etter å skille seg ut. De som derimot vektlegger funksjonalitet og brukervennlighet bør definitivt velge en mer tradisjonell modell.

Skjerm og menyer

Krystallklar skjerm som hater sollys
Skjermen til 7280 er som sagt et speil når telefonen ikke er i bruk. Når skjermen først slo seg på ble vi imidlertid overrasket over hvor skarp og klar den egentlig er. Til tross for en noe spesiell oppløsning på 104 x 208 punkter og en ellers fysisk liten størrelse viser skjermen et krystallklart bilde.

At telefonen har fått en fullverdig TFT-skjerm er nok en av de viktigste årsakene til det rene bildet. Denne skjermtypen er kjent for å gi skarpere og bedre bilde enn andre og billigere løsninger.

TFT-skjermer er vanligvis også mer resistante mot sollys, men der er 7280 virkelig unntaket fra regelen. Det er totalt nytteløst å prøve å lese det som står på skjermen når solen skinner, noe som sannsynligvis er en direkte konsekvens av speilglasset som dekker skjermen.


(Klikk for større bilde)

Til tross for den beskjedne størrelsen på skjermen har en person med normalt syn ingen problemer med å lese både menyer og tekstmeldinger. Når det kommer til bilder blir skjermen imidlertid litt i minste laget, og man greier nok ikke å oppfatte alle detaljene man ville sett på en større skjerm.

Menysystemet har fått en del kreative og annerledes løsninger enn det vi er vant til fra andre Nokia-modeller. Blant annet har man en dedikert tast som åpner en liste med de mest brukte funksjonene, slik at man lett får tilgang til disse, selv når man bruker rullehjulet.

Navigeringen ellers i menyene er naturlig nok en god del mer tungvint når man må bruke rullehjulet. Det går greit å navigere rundt i menyene, men problemet oppstår det sekundet man skal gjøre noe mer avansert enn å bla seg gjennom menyer.

Tekstmeldinger i sneglefart
Når man skriver tekstmeldinger velger man bokstaver ved hjelp av rullehjulet. Hvis du noen gang har spillt bilspill i en arkadehall, der du etter endt løp skriver navnet ditt ved å rotere rattet, og bekrefter bokstavene ved å tråkke på pedalene, da vet du hva det går i - dette er nøyaktig like upraktisk, knotete og tregt.

Dette er med andre ord ikke noen telefon for SMS-fanatikeren. Det er faktisk ikke en telefon for de som skriver mer enn toppen to meldinger daglig heller. Kort oppsummert: Dette er ikke en telefon man skriver tekstmeldinger med. Punktum

Det er kanskje overflødig å nevne at hverdagslige oppgaver som å ringe bankofonen for å sjekke saldo på bankkontoen også blir et lite personlig mareritt.

Det tok oss ikke lang tid å konkludere med at denne telefonen ikke er laget for de som gjør stort annet enn å ringe. Man har riktignok muligheten til å både lagre detaljert kontaktinformasjon i telefonboken og notater i kalenderen, men det blir enkelt og greit ikke til at man gidder å sette i gang med prosjektet. Det blir rett og slett for mye mas.

Nokia 7280 med abonnement

Nokia 7280

Nokia 7280 med abonnement   Les mer »

Nokia 7280   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen