Test

Nokia 6800


Vi vil takke MPX for utlånet av Nokia 6800

Design og kvalitet - 

Nokia 6800 er et av Nokias nyeste fremstøt i proffmarkedet, og viser en heller uvanlig løsning for fullt tastatur på mobiltelefonen. Allerede ved første øyenkast falt det forholdsvis stilige og modernistiske designet i smak. For folk som setter pris på det futuristiske er denne telefonen i så måte et klart førstevalg.

Telefonen virker ved siden av å være kul også som en ganske stor telefon, noe som nettopp skyldes det innlagte fulltastaturet. Dette får man tilgang til ved å løfte øvre delen av dekselet opp og over 180 grader. Skjermen snur seg så 90 grader momentant og plutselig har man enhver SMSers drøm.

Skjermen til 6800 er senket ned i selve telefonen. Dette er ikke uvanlig, men på 6800 er den kanskje senket litt i meste laget. Trolig er det nok det uvanlige designet som har fremtvunget denne løsningen. Nokia har dessuten valgt joystick fremfor en fireveis-pilknapp på 6800. Dette er svært smart av Nokia med tanke på at den skal stemme overens med resten av knappene uansett hvilken vei du bruker telefonen. Joysticken er litt tyngre enn joysticken på t68i men er fortsatt svært god. Vi ville med andre ord likt å se joysticken på fremtidige mobiltelefoner fra Nokia.

Det er klart at designerne ikke har vektlagt det ergonomiske når de har konstruert knappene til 6800. Plasseringen skiller seg sterkt ut fra det som har vært gjort på 6100 og 6610, men knappene er likevel lagt på rett sted i forhold til hva som er behagelig. En ting vi riktignok la merke til, var at tastene var lagt et noe lengre stykke under kommandoknappene og joysticken enn det som er vanlig på telefoner i dag. Dette er sannsynligvis for at knappene skal ligge noenlunde midt på telefonen, men gir uheldigvis litt stor avstand ved skriving av tekstmeldinger og lignende.

6800 må sies å virke svært robust og solid, og man merker at Nokia har jobbet mer med design og kvalitetsfølelse enn på for eksempel 3510i. Ofte når en telefon består av to deler, som for eksempel på telefoner i klappdesign, virker det som de to delene lett kan skilles. På 6800 er vipplokket "boltet" fast med skruer på hver side, noe som gir deg følelsen av at de nærmest er uatskillelige. På enkelte områder føles telefonen nærmest litt for robust, noe som merkes i håndgrepet om telefonen. Det er i hvert fall klart at den ikke ser ut til å følge hånden helt, og dette kan være irriterende.

Telefonen har hverken ekstern antenne eller problemer med å ta inn og ut SIM-kort, og styrer dermed unna de typiske fallgruvene i denne kategorien. Vekten er noe i det øvre med sine 122 gram, men er ikke urimelig tatt i betraktning størrelsen til telefonen - 11,9 cm i høyden, 5,5 cm i bredden og 2,3 cm i dybden. Telefonen er med andre ord en del større enn det vi har blitt vant til fra dagens mobiltelefoner.

Skjerm og grensesnitt - 

6800 har en 128x128 pikslers skjerm med en fargedybde på 4096 farger. Dette er den vanligste fargedybden hos fargeskjermstelefoner i dag, og tilsvarer det vi har sett i andre telefoner fra Nokia som 6610 og 7250. Det skal sies at skjermer med 16-bits fargedybde, eller 65000 farger, har blitt stadig mer vanlig i litt dyrere telefoner, og dette syntes vi også en såpass dyr telefon som 6800 kunne hatt.

Skjermen blekner raskt ved en solfylt dag, og fargene forsvinner helt i skarpt sollys. Dette er fordi Nokia har valgt en skjerm av STN-typen fremfor den mer krevende og avanserte TFT-typen, som ikke på langt nær har det samme problemet med sollys. På den annen side er STN mer prisvennlig og bruker mindre batteri, så man kan jo spørre seg hvor mye 6800 ville kostet med en slik skjerm.

Skrift tydes derimot uten store problemer under de fleste lysforhold, og dette er viktig, siden man bruker skjermen mest til sms og andre tekstbaserte formål. Det er plass til 8 linjer tekst i meldingsvisning, men dette kan raskt forandres slik at man får større skrift og færre linjer. Dette kommer til sin rett både ved skrinving av tekstmeldinger og e-post.

Når det gjelder fargene til skjermen er de fine, men ikke helt klare, og kanskje litt matte. Hvitfargen minner litt om nikotinfarget, hvit tapet i dagslys, noe som er for dårlig for en telefon i denne prisklassen. Kontrasten kan forandres etter ønske, noe som er bra, ettersom man gjerne stiller inn fargene ettersom man er mye ute eller inne.

Som nevnt tidligere har Nokia 6800 både joystick og fullt tastatur. Dette gjør den til en helt spesiell telefon, som stiller seg på siden av det vanlige. Tastene på forsiden er vanskelig å trykke inn, mens kommandoknappene rundt joysticken er svært brukervennlige og adlyder ved første trykk. Joysticken er god, men ikke formidabel. Den er hardere enn de man finner på Sony Ericssons sine modeller, men er bedre enn på t68i. Den ikke brukes som kommandoknapp slik man kan på Sony Ericsson, og kan kun brukes til å navigere gjennom menyene.

Bretter man opp telefonen får man tilgang til et fullt tastatur, med noen litt uvanlige løsninger. Ytterst på hver side finner man shift og mellomroms knapper. Over der finner man bokstavene. Man må lete litt og eksperimentere de første dagene ved bruk av telefonen, men det er utrolig hvor fort det går å skrive bare man kommer inn i det. Knappene er her, i motsetning til knappene på forsiden, lette å trykke inn og har svært god respons.

Skriving av tekstmeldinger går i en heidundrende fart med fullt tastatur, og enda raskere om man bruker den innlagte T9- ordboken. Nokia sliter heller ikke med problemet med at ordboken henger igjen etter fingrene når man skriver, slik det har vært problemer med hos enkelte andre produsenter.

Menyene er de samme som på alle Series 40 Nokia-telefoner, med enkelte tillegg. Med litt trening finner man lett frem i dem, og de må også sies å være noenlunde logisk lagt opp.

Nokia 6800 med abonnement

Nokia 6800

Nokia 6800 med abonnement   Les mer »

Nokia 6800   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen