Nokia 6630 endelig ute

Siden Telenor ønsket å samkjøre lanseringen av 3G-nettet og 6630, har det drøyd langt forbi smertegrensen for utålmodige telefonkjøpere før forhandlere fikk grønt lys til å sende ut telefonene. Men nå er den endelig lansert i all sin prakt.

På nett
6630 har støtte for en rekke nett, først og fremst WCDMA/3G, men også EDGE og EGPRS. Sistnevnte gir overføringshastigheter på opptil 236,8 kbps ned og 118,4 kbps opp, men dette støttes ikke i alle GPRS-nett. EDGE, derimot, er bygd ut over store deler av landet og gir også betydelig bedre hastigheter enn vanlig GPRS.

Det er dessuten en trippelbåndstelefon, kameraet klarer 1,23 megapiksler og du kan utvide minnet med RS MMC-kort. Men om infrarød overføring er viktig for deg, må du finne lete et annet sted: 6630 har ikke irda, blåtann er derimot på plass.

Lære å krype, lære å gå
En følge av Symbian OS er at det blir et enormt tilbud av tredjeparts programvare som kan installeres. Kombinert med den høye overføringshastigheten i 3G-nettet, åpner dette for en rekke spennende muligheter. Videomeldinger og videosamtale er funksjoner det knyttes høye forventninger til, men kuriøst nok så har ikke 6630 støtte for videokonferanse.

Nokias multimediesjef Janne Jormalainen forklarer at folk først må venne seg til MMS, så videomeldinger og først etter dét er det aktuelt med videotelefoni. Likevel er det mulig å ta opp en filmsnutt og sende den mens man snakker med noen.

Flere modeller etter hvert
Det kan se ut som om tilbudet av telefoner er lite, med faktisk bare én offisiell telefon fra Telenor. Men Samsungs Z107 vil komme rundt nyttår, og i følge Digi.no skal det ikke være umulig å bruke Sony-Ericsson Z1010 allerede nå. Problemet er at telefonen må innstilles til Telenors nett, og den operasjonen kan man ikke gjøre selv.

Men foreløpig er Nokia 6630 alternativet for deg som vil bruke 3G. Telefonen er tilgjengelig gjennom Telenors forhandlernettverk og koster rundt 4000 kr med subsidier. Uten subsidier må du ut med ytterligere 2500 kr.

Det er kjørt ut et stort antall apparater til norske forhandlere. - Alle som vil kjøpe en 6630 til jul skal få mulighet til det! lover Tomas Chatzopoulos, markedssjef i Nokia.

Du kan lese mer om 6630 på Nokias hjemmesider og telefonen diskuteres dessuten friskt på Amobils forum for tiden.