Test

Nokia 6630

Design og kvalitet - 

Symbian-telefonene fra Nokia har som regel vært noen store beist i størrelse, med alt for mye unødvendig spekk på vektskålen. Mange mobilbrukere har derfor skydd Symbian som pesten, og modeller som Nokia 7650 og 3650 har lenge stått som eksempler på at finnene gjerne kan hente inspirasjon fra slagvåpen og badeleker, for så å forstørre dem og plassere en telefon inni. Dette gjelder imidlertid ikke for Nokias nye 6630.

Det gleder oss nemlig stort å holde Nokias nye 6630 mellom hendene - en telefon som virkelig har gjennomgått en "extreme-makeover" fra våre tidligere bekjentskaper med Series 60-telefoner. Telefonen er absolutt mer håndterlig enn sine forgjengere, og har en slik størrelse at den får plass nedi jakkelommen.

Forvandlingen dreier seg først og fremst om størrelse. Sammenlignet med tidligere Symbian-modeller fra Nokia ligger 6630 midt på treet i størrelse, og er mindre enn 6600 og større enn 6670.

Utformingen er derimot helt ulik den vi har sett i tidligere Nokia-modeller. Mens for eksempel 6670 ønsket å skille seg ut med sine buede former, virker 6630 i større grad å være utformet for å passe håndflaten til brukeren. Dette gjør 6630 til en mye mer håndgripelig telefon, og med en størrelse på 11 x 6 x 2.1 cm er det heller ikke den store kolossen vi snakker om.

Vekten er heller ikke så verst. Det er klart at 127 gram er betydelig mer enn det de fleste foretrekker å ha i bukselommen, men sammenlignet med andre Symbian-telefoner kommer 6630 ikke så verst ut. Testpanelet er også enig om at 6630 absolutt er en telefon som man kan dra frem på byen uten å måtte beklage seg.

Sliten kvalitet
Når det kommer til kvalitet er meningene mer delte. Vi vil påstå at 6630 er en ganske solid godklump som slettes ikke byr på mye knirking eller knaking. Og dette til tross for at telefonen kommer i pur, ren plastikk av simpleste slag.

Men kvalitetspendelen svinger gjerne i motsatt retning ettersom 6630 sliter med problemer som gjør den uaktuell for arbeidskaren. Utsettes telefonen for sprut, for eksempel, fins det nok av åpninger som leder rett inn til telefonens indre. Den virker også heller lite resistent mot fall og støt.

Et siste moment vi gjerne vil sette fingeren på er bakdekslet. Etter å ha brukt vårt eksemplar i to uker, la vi etterhvert merke til at bakdekslet begynte å skrangle. Etter ytterligere en uke kan vi ikke se at problemet er blitt noe bedre, og det skuffer litt å se at Nokia ikke klarer å få bedre kvalitet inn i denne delen av telefonen.

Tastesett for de tasteglade
Hittil har Symbian vært nærmest ensbetydende med dårlige taster, som gjerne har vært for harde for de tasteglade. Telefoner som 7610 og 3650 har uten tvil også gitt Nokia et rykte for dårlige tasteplasseringer, som i mange tilfeller har vært ganske så eksperimentelle.

Men også her skiller også 6630 seg ut fra flokken. Telefonen har nemlig noen av de desidert beste tastene vi har hatt mellom fingrene på lang tid, og er uten tvil kapabel til å danke ut SMS-favorittene 6230 og 3220. Motstanden er også utsøkt, og skulle passe selv de med silkehud på tommeltottene.

Størrelsen på tastene er også oppjustert kraftig fra blant andre 6670 og 7610. Både kommandoknapper og talltaster er perfekt tilpasset fingrenes form og størrelse, helt ulikt det vi har sett tidligere. Dette er utvilsomt et være eller ikke være for en telefon som 6630, som nettopp skal anvendes til å skrive lengre tekststykker.

Og jubelen slutter ikke der. Navigasjonsknappen følger tastene hakk i hæl og faller absolutt i smak. Denne er uthevet, slik at den ruver litt over de øvrige tastene. Dermed er tiden forbi da man trykket flere taster inn samtidig, og man kan bruke navigasjonsknappen aktivt uten å berøre de nedenforliggende tastene.

HotSwap og blottet kameralinse
Som tredje Nokia-telefon kan 6630 by på muligheten til å skifte minnekort mens telefonen er påslått. Denne muligheten, kalt HotSwap har vært et dypt savn på tidligere Symbian-telefoner fra Nokia, der man har måttet skru av telefonen før man kunne få inn mer minne. Forhåpentligvis vil flere telefoner fra selskapet følge i fotsporene til 6630.


(Klikk for større bilde)

Om man tar en titt bakpå telefonen vil man oppdage at 6630 har en relativt stor kameralinse. Denne mangler linsebeskyttelse av den typen vi så på S700i, noe som betyr at linsen er helt ubeskyttet mot nøkler og lignende, som desverre har en lei tendens til å ødelegge akkurat linser og skjermer. Man bør derfor ha i bakhodet at man aldri forener nøkkelknippet og telefonen, og heller lar disse ligge i hver sin lomme.

Alt i alt mener vi at Nokia nå endelig har truffet blink når det gjelder design av Symbian-telefoner. Selskapet har tøyet grensene mang en gang, blant annet med 3650 og 7610, som endte med total mangel på brukervennlighet for brukeren. Her gjør 6630 det adskillig bedre og utmerker seg spesielt med et svært godt tastesett, håndterlig størrelse og utforming samt HotSwap og en grei vekt.

Nokia 6630 med abonnement

Nokia 6630 med abonnement

Nokia 6630 med abonnement   Les mer »

Nokia 6630 med abonnement   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen