Test

Nokia 6290

Design og byggekvalitetStørrelse: 9,4 x 5,0 x 2,1 cm
Vekt: 115 gram
Form: Kamskjell
Skjerm: 2,2 tommer
Snarveistaster: Volum, trykk-og-snakk, ytre menytaster.
Kamera: Ja
Uttak: Mini-USB, 2,5 mm minijack, strøm
Pris: ca. 2500 kroner (klasse D)

Slik vurderer vi

Nokia 6290 er en av Nokias nye arbeidstelefoner, og det syns. Her er det ingen dilldall eller unødvendige detaljer i designen.

Strøm- og håndfriutgangen er eksempler på dette. Hver av inngangene er dekket av et robust deksel med hvert sitt forklarende ikon på. Ikke spesielt elegant, men svært praktisk. Også USB- og minnekortinngangen er dekket av et eget deksel.

Menytastene på fronten.
Menytastene på fronten.

Ytre menytaster
Tastesettet overrasker ved å både være praktisk anlagt, behagelig å bruke, og være et fint syn for øyet. Mye av dette skyldes i grunn at Nokia har latt vær å tukle med tastene, slik at oppsettet på 6290 stort sett har de samme tastene som andre telefoner med Series 60.

Strømuttaket på oversiden av telefonen.
Strømuttaket på oversiden av telefonen.

Unntaket her er at 6290 har fått tre egne menytaster på utsiden av telefonen, like under ytterskjermen. Disse brukes til å åpne og lese meldinger med, samt styre musikkspilleren og radioen.

Videre virker 6290 å være rimelig robust. Materialene telefonen er laget av er solide, og telefonen i seg selv er godt konstruert. Også festet mellom skjerm- og underdel virker å være solid, og det finnes ikke tegn til knirking eller slark i konstruksjonen.

Nokia N93i (t.v.) og 6290.
Nokia N93i (t.v.) og 6290.

For stor
6290 er akkurat for stor til at den ligger komfortabelt i bukselommen. Telefonen er i samme klasse som sværinger ala Nokia N93i og HTC S710. Rent praktisk har størrelsen ingen konsekvenser. Men flere vil nok tenke seg om mer enn én gang når de oppdager at telefonen er hele 5 cm bred og 2,1 cm tykk. Og det i en tid da mange telefoner kan være under centimeteren tykke.

Noe annet som plager oss er at kameralinsen i 6290 ikke har noen beskyttelse. Riktignok er ikke kameraet i 6290 noen høy prioritet. Men det er jo ingen unnskyldning for å la kameralinsen ligge ubeskyttet for nøkler og andre skarpe gjenstander.

Skjerm og menyerSkjerm: TFT, 16 millioner farger
Oppløsning: 240 x 320 punkter
Operativsystem: Nokia S60
Meny: Rutenett, 3 x 4 ikoner
Tekst: Ordbok, T9
Firmware: v03.03

Slik vurderer vi
Skjermen i 6290 er lyssterk.
Skjermen i 6290 er lyssterk.
Også ytterskjermen er stor.
Også ytterskjermen er stor.

Innerskjermen til 6290 er et knalleksempel på hvordan en mobilskjerm skal være. Med oppløsningen 240 x 320 punkter fordelt på 2,2 tommer er skjermen sylskarp, og det er en fryd å se på bilder og video. Lysstyrken justerer seg selv etter omgivelsene, slik at du til enhver tid kan se hva som står.

I tillegg til det har 6290 også en rimelig stor ytterskjerm, denne med en oppløsning på 128 x 160 punkter. Nokia har lagt inn mulighet til å lese SMS og styre radio og musikk fra denne, i tillegg til standardfunksjoner som nummervisning og klokke. Slik slipper du å åpne telefonen for ofte.

Fire menymodus
Skal du inn på hovedmenyen må du vippe opp telefonen, og består opprinnelig av et rutenett på 3 x 4 ikoner, som leder deg ned i undermapper innenfor diverse temaer.

Det som er nytt med 6290 er at du kan velge å vise menyene både i rutenett, liste, hestesko- og V-form, alt etter hva du måtte foretrekke. Personlig mener vi at de to siste menystrukturene er fullstendig ubrukelige, men sikkert har en viss "wow"-faktor.

6290 har også den aller nyeste versjonen av Series 60, med egen snarveismeny til mediavalg, ikonorganisering for jobbruk og aktiv hvilemodus. Hvilemodusen er en veldig praktisk funksjon, og legger til en ekstra snarveismeny øverst på skrivebordet, slik at du slipper å grave deg ned i menyen når du skal ha tak i en funksjon du bruker ofte.

Menyene skal forøvrig ha pluss for å være svært oversiktlige og lett å forstå for nye brukere. Series 60 har ikke alltid vært slik, og det skinner tydelig gjennom at Nokia har lagt mye arbeid i å få menyene så brukervennlige som mulig.

Raskt?
I tillegg går det raskt. Svært raskt. Telefonen reagerer spontant på hvert tastetrykk, og å starte programmer eller tyngre applikasjoner går mykt.

Helt på tampen skal Nokia også få stående applaus for et knirkefritt skrivesystem. Alle de praktiske løsningene gjør det til en lek å skrive meldinger, og 6290 er langt enklere og langt raskere enn selv andre Nokia-telefoner. Og hva gjenstår da annet enn å si at 6290 virkelig er er en telefon som er helt i tet for sin prisklasse?

Nokia 6290 med abonnement

Nokia 6290

Nokia 6290 med abonnement   Les mer »

Nokia 6290   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen