Test

Nokia 6233

DESIGN OG BYGGEKVALITET

Størrelse: 10,8 x 4,6 x 1,8 cm
Vekt: 110 gram
Form: Klassisk format

Snarveistaster: Volum, trykk og snakk, kamera.

Kamera: Ja
Uttak: Pop-port
Eksternt antenneuttak:
Nei

Pris: fra ca 2400 kroner (klasse D)

Slik vurderer vi

Nokia følger opp sin braksuksess med 6230 og 6230i, og byr nå på oppfølgeren 6233. Den nye telefonen kan alt forgjengerne kunne, og en del til.

Stikkordene er 3G, bedre kamera, bedre skjerm og oppusset meny. Dessuten har Nokia denne gangen tatt seg tid til å utforme ny design, ulikt det de gjorde under oppgraderingen fra 6230 til 6230i.

6233 er litt større enn forgjengerne, men Nokia har til gjengjeld utnyttet plassen godt.

Telefonens taster er mellomstore, og fyller ut hele overflaten under skjermen. Dermed er det ingen dødplass.

På sidene finner du trykk og snakk-tasten du neppe har behov for, taster for å justere lydstyrken, og en egen tast for å starte kameraet.

Rett under skjermen sitter menytastene og svare- og legge på-taster. Piltastene er opphøyd fra resten av tastene, og er dermed enkel å føle seg frem til.

6233 har gode taster med akkurat passe motstand, og som lager lite lyd. Tastene fungerer bra, og de egner seg godt til SMS-skriving.

6233 har for øvrig et nøkternt utseende. Her er det ingen designkrumspring, og Nokia har gått for rene linjer. Rundt telefonen går det en ramme i blankt metall, og telefonen ser ellers veldig stilren ut.

Størrelsesmessig er 6233 mellomstor. Den er litt lengre enn konkurrenter som Sony Ericsson K750i, som er en liten centimeter kortere. 6233 er også litt lengre enn 6230i. Størrelsen er likevel godkjent, og 6233 burde gli ned i de fleste lommer.

Konstruksjonen til 6233 er en blandet opplevelse. Telefonen er for så vidt solid bygget, men batteridekselet knirker litt når du bruker telefonen. Dessuten har det for vår del skjedd gang på gang at batteridekselet har falt av mens vi har hatt telefonen i en romslig lomme uten annet enn telefonen. Dette trekker kvalitetsinntrykket ned.

Alt i alt har 6233 gode taster og føles solid. Men knirking og batterideksel som tar seg turer på egen hånd demper helhetsinntrykket.

SKJERM OG MENYER

Hovedskjerm: TFT, 262 144 farger
Oppløsning: 320 x 240 piksler
Fysisk størrelse: 2,2 tommer

OS: Nokia
Meny: Series 40
Tekst: T9

Firmware: V 03.70

Slik vurderer vi

Gode menyer
Menysystemet til 6233 er det etter hvert velprøvde Series 40 versjon 3. Om du ikke kjenner til dette fra før, er det noen funksjoner du bør merke deg:

Telefonens startbilde, eller skrivebord om du vil, har aktiv ventemodus. Det vil si at du har snarveisikoner til funksjoner du bruker ofte, og disse kan du bytte ut selv. Du får også opp informasjon om musikk som spilles, og om radioen er på eller av.

Du kan dessuten få opp dagens dato, og sjekke hvilke gjøremål som står på timeplanen. I tillegg kan du lage notater som vises på bunnen av skjermen.

Aktiv ventemodus er en funksjon som gjør bruken av telefonen mer effektiv, og vi liker absolutt denne oppfinnelsen. Om du er uenig, går det også an å slå av funksjonen. Menyene er ellers oversiktlige, og de er kjappe i responsen. I samarbeid med den lyssterke, høyoppløste skjermen, er dette absolutt godkjent.

Skjermen er stor, skarp og lyssterk. I forhold til for eksempel Sony Ericsson K750i, er skjermen til 6233 mye skarpere og lysere. Skjermen gjør sitt til at bilder og video er en fryd å se på. Det er heller ikke noe problem å bruke skjermen i sollys.

Det er ikke så mye negativt å si om skjerm og menyer. Dette er noe Nokia kan, og finnene har vist akkurat det på flere av sine siste telefoner. 6233 er en enkel og oversiktlig telefon å bruke, og det er i det hele tatt ikke ofte vi er forvirret når vi blar i menyene.

MASKINVARE OG TILBEHØR

Batteri: 4 t 0min (GSM)/3t 6min (3G) tale, 340 timer hviletid
Høyttaler: Stereo, i tillegg til tale

Minne: 6 MB
Kortplass: microSD, maks 2 GB

Java: MIDP 1.0, MIDP 2.0

Slik vurderer vi

Grei ytelse
6233 er slett ikke blant markedets rivjern når det gjelder Java-ytelse, noe som trolig skyldes den høyoppløste skjermen.

Uansett har 6233 nok kraft til å drive de fleste Java-spillene på markedet. Dette gjenspeiles i at telefonen har rimelig god 3D-ytelse i forhold til skjermoppløsningen.

I det hele tatt yter 6233 helt greit, men den imponerer ikke. Det medfølgende spillet,"Snake 3", flyter fint, og det er ingen hakking å spore.

 

Miniminne
6233 har alt for lite innebygget minne. Punktum. 6 MB er såpass lite at det grenser til det latterlige. Heldigvis har ikke Nokia gått i samme fellen som de gjorde med 6131. I telefonens eske finner du nemlig et minnekort på 64 MB. Kanskje ikke allverden dette heller, men det holder en stund til litt bildeknipsing og filming.

Skal du bruke telefonen som mp3-spiller, er du nesten nødt til å kjøpe deg et større minnekort. 6233 tar i så fall microSD-kort.

Talekvaliteten til telefonen er upåklagelig. Du hører personen i andre enden godt, og bør ikke ha noen problemer med å gjøre deg forstått. De innebygde stereohøyttalerne leverer også klar og skarp lyd, enten du bruker dem som håndfri eller hører på musikk.

Mangler frontkamera
Videosamtaler fungerer bra på 6233. Mangelen på frontkamera gjør at du kun kan sende video fra kameraet på baksiden av telefonen. Du ser selv motparten, og bildekvaliteten er godkjent.

Telefonens batterikapasitet er god. Under test opplevde vi at vi måtte lade etter omtrent fem dager med vanlig bruk.

I esken får du i tillegg til minnekortet med stereo hodesett, men ingen USB-kabel, altså ikke den mest bugnende pakken du får kjøpt.

Alt i alt presterer 6233 greit over hele linja, og den verken imponerer eller skuffer. Vi skulle imidlertid ønske oss et eget frontkamera.

Nokia 6233 med abonnement

Nokia 6233

Nokia 6233 med abonnement   Les mer »

Nokia 6233   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen