Test
6220 Classic er blant de billigste smarttelefonene på markedet. (Bilde: Marius S. Eltervåg (Alle foto))

Nokia 6220 Classic

Med en prislapp på rett under 3000 kroner er 6220 Classic blant de billigste smarttelefonene fra Nokia. I tillegg til å ha det meste av teknologi og et vell av funksjoner, har telefonen også fått de samme kameraspesifikasjonene som flaggskipsmodellene N82 og N95 8 GB.

Design og brukervennlighet

Form: Klassisk
Størrelse:
10,8 x 4,7 x 1,5 cm
Vekt: 90 gram
Snarveistaster: Kamera, volum, GPS
Uttak: Micro-USB, 2,5 mm
Eksternt antenne-uttak: Nei
Plattform: Symbian 9.3
Menysystem: S60 3rd Ed. Feat.pack 2
Menyvisning: Liste, rutenett, hestesko, V-form
Skjerm: 2,2 tommer, 240 x 320 punkter, 16,7 mill farger
Pris: ca 2900 kroner

Kort sagt:
dsad
 – Veldig kjapp i vendingen
 – Liten og lett
 – Brukervennlig

dsad
 – Laber byggekvalitet
 – Knotete taster
Bakdekselet er i løseste laget.
Bakdekselet er i løseste laget.
Enkelte av tastene er for små og sitter for tett opptil de andre.
Enkelte taster er VELDIG små.
GPS-tasten øverst, minnekort nederst.
GPS-tasten øverst, minnekort nederst.

6220 Classic er svært liten til å være en smarttelefon. Faktisk er den mindre enn mange av produsentens "vanlige" telefoner. Vekten på snertne 90 gram er heller ingen byrde.

Byggekvaliteten er nedprioritert

For å lage en så liten telefon med så mye teknologi og funksjoner, samtidig som prisen skal holdes nede, må man nødvendigvis inngå noen litt kjipe kompromisser. For 6220 Classic sin del er det byggekvaliteten som har fått lide.

Telefonen består hovedsaklig av plastikk, og det er ikke til å komme bort i fra at dette knerter mye av kvalitetsfølelsen. 6220 Classic virker generelt spinkel og lite solid.

Kameralinsen er beskyttet av et deksel som kan åpnes og lukkes ved hjelp av en bryter. Bryteren er i overkant slarkete, noe som gjør at du lett åpner linsedekselet når du drar telefonen opp av lommen.

Bakdekselet sitter heller ikke så støpt som det burde, og du trenger bare et lett dytt med tommelen for å frigjøre det fra telefonen. Vi mistenker at denne delen er den første som takker for seg når telefonen begynner å bli slitt.

Knotete taster

Nummertastene er responsive, men det er etter vår mening for lite mellomrom mellom dem. Dette gjør at det er fort gjort å trykke inn to taster samtidig, særlig dersom du har store fingre.

Det skal nevnes at vi har latt en rekke forskjellige personer prøve tastene, og at ikke alle var enige i at de var knotete å bruke. Prøv telefonen i en butikk før du bestemmer deg, så er du på den sikre siden.

Noe det imidlertid ikke er tvil om, er at S60- og slettetastene er altfor små. Til tross for at disse er uthevet i forhold til nabotastene sine, er det veldig lett å trykke feil.

I likhet med de fleste andre kameratelefoner, har 6220 Classic fått en egen tast som både starter kameraet og fungerer som utløser. I tillegg fungerer volumtastene som zoom-taster, slik at du kan forstørre motivet uten å bruke menyene.

På venstresiden finner du Nokias "own"-tast, som enkelt og greit er en snarveistast til en valgfri funksjon. Denne er på forhånd stilt inn til å starte GPS-funksjonen.

Vi liker at Nokia har gått mer eller mindre helt over til å bruke micro-USB i telefonene sine, noe som også er tilfelle på 6220 Classic. Dette gjør at du kan bruke samme kabel som på andre elektroniske innretninger med støtte for denne standarden, istedenfor å drasse rundt på en egen Nokia-kabel.

Lydutgangen for hodesett er av typen 2,5 mm jack, noe som betyr at du trenger en overgang til 3,5 mm for å bruke favoritthodesettet ditt. Dette følger ikke med i esken.

Nyoppusset menysystem

Menysystemet i 6220 Classic er S60, som burde være velkjent for alle som har prøvd en smarttelefon fra Nokia før. Dette menysystemet er ikke særlig mer komplisert enn det du finner på en hvilken som helst annen telefon, og tar kort tid å sette seg inn i.

Vil du lære mer om S60?

6220 Classic er ellers den første telefonen vi tester med S60 feature pack 2, som er den nyeste versjonen av menysystemet.

Noe av det første du legger merke til, er at det er kommet en animert overgang mellom menyene, slik at du får en mer flytende følelse når du navigerer deg rundt på telefonen.

Du kan vise snarveiene på flere måter enn før.
Du kan vise snarveiene på flere måter enn før.

Du har også fått flere muligheter i aktiv ventemodus, som er et verktøy for å vise kalenderinformasjon, snarveier og annet dilldall direkte på skrivebordet. Forskjellen fra før er at du nå har fått muligheten til å vise snarveiene som en loddrett liste istedenfor en linje øverst i skjermen.

Hissigere enn noensinne

Heldigvis har ikke animasjoner og flere personaliseringsmuligheter gått ut over responsen i 6220 Classic, som må sies å være helt upåklagelig. Telefonen er generelt hissigere enn andre smarttelefoner, og er ikke mer interessert i å vente enn det du er.

Søking etter interessepunkter går lynkjapt.
Søking etter interessepunkter går lynkjapt.
Oppgavebehandleren (øverst) har blitt synligere.
Oppgavebehandleren (øverst) har blitt synligere.

Responsmessig bet vi oss spesielt merke i to funksjoner. Den første er meldingsinnboksen, som stort sett er åpen før du rekker å slippe valgtasten, selv med mellom 60 og 70 meldinger lagret.

Den andre er søking etter interessepunkter i GPS-menyen. Enten vi søkte etter hoteller eller spisesteder fikk vi opp listen på to til tre sekunder, med informasjon om avstand og det hele.

Mer tilgjengelig oppgavebehandler

Dersom du låner bort en smarttelefon til noen som er vant til enklere modeller, er sjansen stor for at du får den tilbake ganske kjapt, sammen med en porsjon sutring over tregheter.

I de aller fleste tilfeller kan du være sikker på at du finner et titalls aktive programmer når du åpner oppgavebehandleren. Det er nemlig veldig vanlig (og naturlig) å anta at et program avsluttes når du trykker på den røde telefontasten. Dette er altså ikke tilfelle.

Brorparten av programmene i en S60-telefon krever enten at du avslutter dem via programmets egne menyer, eller ved å bruke oppgavebehandleren. I feature pack 2 finner du oppgavebehandleren lett tilgjengelig øverst i de fleste undermenyene, under navnet "vis åpne programmer". Dette kan nok få flere til å tenke at arbeidsminnet kanskje jobber overtid, på grunn av musikkspilleren som ble satt på pause for to timer siden.

Du kan forøvrig også åpne oppgavebehandleren på samme måte som før, altså ved å holde inne S60-tasten.

SMS + sett inn bilde = MMS.
SMS + sett inn bilde = MMS.

Lettvint MMS-løsning

I et par minutter trodde vi at Nokia hadde gått på årets smell, og glemt å legge multimediemeldinger i menyen. Etter noen forvirrede minutter fant vi ut at Nokia istedenfor å ha MMS som et eget valg, har spleiset denne meldingstypen med vanlige tekstmeldinger. Når du skriver en melding har du nemlig muligheten til å legge inn et bilde eller andre filer, og vips, så blir meldingen konvertert til MMS. Dette er en fiffig løsning som muligens kan få flere til å ta i bruk MMS-meldinger, ettersom du ikke lenger trenger gå inn i en egen meny.

Generelt har vi bare positive ting å si om den nyeste S60-versjonen når vi sammenligner med tidligere utgaver.

Salgspakken er godkjent.
Salgspakken er godkjent.

Godkjent salgspakke

Du får med et greit utvalg tilbehør når du kjøper 6220 Classic:

  • Lader
  • Håndfri/stereoøreplugger
  • CD med programvare
  • USB-kabel
  • Minnekort (1 GB)
  • TV-kabel
  • Brukermanual

Hvis vi skulle laget en ønskeliste, ville vi ført opp en overgang til 3,5 mm-jack, slik at vi kunne bruke et bedre hodesett enn de medfølgende ørepluggene.

Nokia 6220 Classic med abonnement

Nokia 6220 Classic

Nokia 6220 Classic med abonnement   Les mer »

Nokia 6220 Classic   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen