Nokia 6080

DESIGN OG BYGGEKVALITET

Størrelse: 10,5 x 4,4 x 1,9 cm
Vekt: 91 gram
Form: Klassisk
Snarveistaster: Volum
Kamera: Ja
Uttak: Nokia propretiær standard
Eksternt antenneuttak:
Nei
Prisklasse: 1000-1500 kroner(klasse B)

Slik vurderer vi

Nokia 6080 er et billig alternativ for deg som ønsker en stilren og moteriktig telefon. Satt sammen av svart plast med sølvfinish på tastene ser 6080 langt mer eksklusiv ut enn det prisen skulle tilsi, og utfordrer der en rekke langt dyrere designtelefoner.

Designpreget styrkes ytterligere ved at 6080 ikke har det minste tegn til slark eller knirking. Mens de fleste andre telefoner i samme prisklasse har en tendens til å være dårlig konstruert og knirke verre enn en gammel treseng, lager ikke 6080 det minste med lyd uansett hvordan du bøyer og presser på dekselet.

Se større versjon og flere bilder
(Foto: Nokia)

Dessverre trekker telefonens svarte plastoverflate til seg mer enn bare nysgjerrige blikk. Etter noen dagers bruk setter det seg nemlig en hel del fettmerker som er vanskelig å få vekk. Hadde Nokia tatt konsekvensen av det og lagt ved en pusseklut hadde ikke problemet vært særlig til bry, men når du istedet må trå til med en T-skjorte så blir pussejobben rimelig omfattende.

Lett tilgjengelige
Noe av det som imponerer mest etter utseendet på 6080 er talltastene. Til tross for at disse er tynne og ligger tett oppi hverandre, er de en drøm å bruke. Den lange tynne overflaten stikker nemlig godt ut, og du slipper dermed å presse fingeren ned i telefonen når du skriver et nummer. I tillegg er motstanden såpass god at det er en lett sak å skrive en melding eller ti.

Selv om menytastene og den femveis-piltasten ikke ligger like langt fra hverandre, er det ikke noe problem å navigere seg rundt i menyene.

Det overrasker litt at Nokia ikke har lagt til en egen tast for kamera. Med unntak av vanlige volum- og av/på-taster har ikke 6080 noen øvrige snarveisknapper. Skal du gå til bildemappen eller kameraet, må du altså gå gjennom menyene.

På baksiden av telefonen finner du et lite kamera uten annen beskyttelse enn den du får av bakdekslet. Det er også et lite speil på bakdekslet , slik at du lettere kan ta selvportrett. 6080 har ikke fotolys.

Design eller tupperware?
Kort oppsummert er 6080 en helt vanlig telefon i klassisk format som skiller seg ut ved å ha et lekkert design. For hvorfor må budsjettelefoner nødvendigvis ose av plast og tupperware? 6080 viser at et lekkert design ikke nødvendigvis må koste, og krydrer det hele med lett brukelige taster og god byggekvalitet. Eneste som hindrer 6080 full poengsum er mangel på pusseklut og manglende fotolys.

(Foto: Simen J. Willgohs)

SKJERM OG MENYER

Skjerm: 1,7 tommer CSTN, 65 000 farger
Oppløsning: 128 x 160 punkter
OS: Nokia S45
Meny: Rutenett/liste
Tekst: T9, vanlig skrivemåte
Firmware: V 03.40

Slik vurderer vi

Elendig skjerm
Nokia 6080 er utstyrt med en ganske antikvarisk STN-skjerm med skjermoppløsning på 128 x 160 punkter . Og for å gjøre det klart først som sist; har du planer om å se bilder på telefonen eller spille spill med god grafikk er det bare å styre unna 6080. Fargekvalitet, kontrast og lysstyrke er nemlig såpass dårlig at vi nesten ville foretrukket en svart/hvitt-skjerm fremfor den skjermen Nokia har satt i 6080.

Heller ikke oppløsningen overbeviser særlig. 128 x 160 punkter holder til seks linjer med tekst og enkel menyvisning, men duger lite om du skal se på bilder. Oppløsningen er nemlig såpass lav at detaljer forsvinner og nyansene forsvinner i bildet.

Kjappe men simple menyer
Etter å ha sett Nokia trylle med sine S40-menyer i mer avanserte telefoner, er det nesten trist å se at Nokia har valgt å bruke en av sine eldre menystandarder i 6080. Her mangler en rekke viktige oppgraderinger, som blant annet ville gitt deg mulighet til å ha et eget snarveisfelt på skrivebordet og færre menyvalg.

Istedet er 6080 utstyrt med en enklere versjon av S40, kalt S45. Forskjellen fra dagens avanserte S40 til menyene i 6080 er at sistnevnte har langt flere menyvalg, er mindre oversiktlig og kun har mulighet til å vise menyen i et rutenett og som liste.

Samtidig er det ingen grunn til å svartmale menyene helt. Det enkle menyoppsettet og mangelen på avanserte innstillingsmuligheter gjør menyene lettfattelig for førstegangsbrukere, og mulighet til å justere skriftstørrelsen i meldinger og adresseboken, slik at også svaksynte kan få med seg innholdet uten problemer.

I tillegg så skal det poengteres at menyene er kjappe og responsive, og at meldingsskriving går kjapt unna. Dessverre er ikke skjermen responsiv nok for telefonen, og beveger du deg fort i menyene blir det hengende igjen "skygger" på skjermen.

Se større versjon og flere bilder
(Foto: Simen J. Willgohs)

MASKINVARE OG TILBEHØR

Batteri: 3,5 timer tale,
300 timer hviletid
Høyttaler: Mono
Minne: 3,6 MB (16 MB)
Kortplass: Nei
Java: MIDP 1.0, MIDP 2.0

Slik vurderer vi

Nokia 6080 har 16 MB innebygget minne, hvorav 3,2 MB er tilgjengelig når du får telefonen. Det er rimelig lite, selv prisen tatt i betraktning.

Beveger du deg et par hundrelapper opp i pris har flere telefoner minnekortstøtte, og de fleste telefoner i denne prisklassen har mer enn 5 MB minne innebygget, noe som burde være minstekrav. 3,2 MB blir nemlig svært lite om du skal lagre et par bilder, noen videosnutter og et par ringetoner.

6080 tilfredstiller langt mer når det kommer til tale- og dekningskvalitet. Dette er viktig, ettersom mange av dem som kjøper billigere telefoner nettopp gjør det fordi de prioriterer tale og meldinger fremfor stilige funksjoner.

Taletiden til 6080 er derimot ikke mye å skryte av. Nokia selv sier at 6080 skal holde ut i 3,5 timer med tale.

Ellers støtter 6080 de to vanligste Java-standardene, men ikke 3D-spill. Vårt testeksemplar av 6080 ville ikke installere Jbenchmark, som ville målt Java-ytelsen på telefonen. Vi antar at problemet skyldes tekniske problemer med vårt eksemplar.

Salgspakken til 6080 imponerer ikke, og inneholder kun hodesett, lader og manual. Men hva mer kan en forvente av en telefon i denne prisklassen?

Nokia 6080 med abonnement

Nokia 6080

Nokia 6080 med abonnement

Nokia 6080

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen