Test

Nokia 6020

Design og kvalitet - 

Nokia 6020 er finnenes nye fremstøt mot massemarkedet. Designet minner mistenkelig mye om Sony Ericssons T610, som har vært en bestselger i Europa i lang tid. Klare, avbuede linjer og et stilrent design er ingrediensene som skal gjøre Nokia 6020 til en folketelefon.

Det første vi bet oss merke i ved 6020 var størrelsen på telefonen. Til tross for at 6020 er jevnstor med de fleste vanlige GSM-telefoner, gir designet et inntrykk av at telefonen er svært liten. Nokia har klart å presse inn hele telefonen i et skall på 10,6 x 4,4 x 2 cm, som må kunne sies å være både lite og kompakt.

Vekten på 90 gram hjelper ytterligere på inntrykket av at 6020 er en liten krabat tilpasset trange lommer.

Diamant fra Nille
Til tross for at 6020 er rettet mot folk med en trang lommebok, bærer telefonen et preg av å være ganske så eksklusiv og solid. Små detaljer som telefonens metallramme rundt taster og skjerm gir et lekkert og stilrent preg. Plastikkmaterialet virker heller ikke så simpelt som vi er vant til, og klarer på en effektiv måte å holde ulyder og knirking borte.

I tillegg er telefonen svært håndterlig og lett å bruke. Deksler, batteri og SIM-kort er påfallende lett å ta av og på, noe som hever helhetsinntrykket.

Tastene er noen av de beste vi har vært borti på lang tid fra Nokia. Å skrive tekstmeldinger med 6020 blir dermed en sann drøm, og selv lengre meldinger går unna i en fei. Hele hemmeligheten ligger i at Nokia har lagt inn litt luft mellom hver tast, noe som hindrer at man trykker inn ørten taster samtidig. I tillegg er motstanden og størrelsen perfekt målt opp, noe som sikrer skriveglede gjennom mang en tekstmelding.

     
(Klikk for større bilde)

Styrepinnen var derimot litt for hard for vår smak. Etter å ha navigert litt rundt i menyene, fikk vi sterke flashback til Nokia 6800, som vi mente hadde alt for hard styrepinne. Responsen er det derimot lite å si på, og styrepinnen er lettmanøvrerlig så lenge tommelen holder ut.

Dermed vil vi si oss svært fornøyd med designet på telefonen. Heldig bruk av materialer, gode taster, hendig størrelse og et eksklusivt utseende er store pluss på en telefon i denne prisklassen. Vi må gi et lite nedtrekk for hard styrepinne, men det er en dråpe i havet i forhold til 6020s positive sider.

Skjerm og menyer - 

Series 40-telefoner har lenge vært dominert av kjipe STN-skjermer med dårlig fargegjengivelse og liten kontrast. Nokia 6020 har derimot fått en skikkelig TFT-skjerm av ypperste kvalitet, noe som gir en svært god fargegjengivelse og gjør skjermen godt egnet til titting på bilder og bildeknipsing.

TFT-skjermer har også den egenskapen at de er mer lesbare i sollys enn andre typer fargeskjermer. Dette skyldes enkelt og greit at TFT-skjermer er mer lyssterke. På den negative siden trekker TFT-skjermer mer strøm.

Oppløsningen på skjermen til 6020 hemmer den riktignok i å være blant de feteste skjermene på markedet. 128 x 128 punkters oppløsning duger ikke til stort annet enn å spille med, se på bilder og knipse bilder - og da i en ganske unyansert form. Om man er ute etter en telefon for mer avanserte spill og video, må man i våre øyne minst opp i en oppløsning på 176 x 220 punkter for å kunne ha noen glede av innholdet.


(Klikk for større bilde)

Syvende far i huset
Om det er noe som har holdt lenge ut i mobilverdenen, så må det være Nokias Series 40-menysystem. Siden grensesnittets første opptreden for snart tre år siden, har menyutviklingen gått jevnt og trutt alle andre steder enn hos Nokia, og vi begynner å lure på om Nokia skal skifte ut den gamle traveren snart.

Grunnene til det er mange. Først og fremst er Series 40 i sin nåværende form alt for simpelt i forhold til den øvrige utviklingen på telefonene. Systemet har heller ikke tålt den jevne tilstrømningen av nye funksjoner og oppgaver, og ettersom disse er blitt strødd litt vilkårlig utover menyene sitter man igjen med et ganske så uoversiktlig og tungvint menysystem.

Menysystemet er til tider ganske tregt og. Man merker et visst intervall fra man har gitt telefonen en ordre, til pekeren beveger seg i menyene - et vanlig tegn på treghet. I realiteten fører dette til at man i hast blar seg forbi menyvalg i hytt og pine.

Det rare er at dette ikke merkes på meldingsfronten. Her kan man trykke i vei uten at telefonen gir fra seg så mye som et stønn, og det finnes dermed ingen begrensninger for skrivegleden. Er man dermed en av de som skriver over 10 SMS dagen, er denne telefonen som sendt fra himmelen.

Alt i alt vil vi si at 6020, prisen tatt i betraktning, er en svært god allrounder-telefon på både skjerm- og menyfronten. Men den er ikke noe for den kresne feinsmeckeren med store krav til telefonens skjerm og menyer.

Nokia 6020 med abonnement

Nokia 6020

Nokia 6020 med abonnement   Les mer »

Nokia 6020   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen