Nokia 5800 Xpressmusic gjorde entré i London denne uken.
Sniktitt
Nokia 5800 Xpressmusic gjorde entré i London denne uken. (Foto: Simen Willgohs / Amobil - alle bilder)

Nokia 5800 Xpressmusic

Nokia 5800 Xpressmusic:

Dimensjoner: 11,1 x 5,17 x 1,55 cm, 109 gram
Teknologi: GSM 900/1800/1900 MHz, UMTS 2100 MHz, HSDPA, Edge, Wifi med UPnP,
Maskinvare: Bluetooth 2.0, A2DP, AGPS, Wi-fi
Utganger: USB 2.0, TV-ut, 3,5 mm minijack.
Minne: 81 MB, støtte for Micro-SDHC, 8 GB følger med i salgspakken
System: Symbian OS v9.4, Series 60 rel. 5
Skjerm: 3,2 tommer, 360 x 640 piksler
Kamera: 3,2 megapiksler, autofokus, VGA-opptak video 30 fps.
Batteri: 1320 mAh, 8 t 45 min tale, 406 timer hviletid.
Pris: Ikke fastsatt, 2300 kr uten skatt, trolig 3000 kr i salg.

Nokia 5800 Xpressmusic:

Dimensjoner: 11,1 x 5,17 x 1,55 cm, 109 gram
Teknologi: GSM 900/1800/1900 MHz, UMTS 2100 MHz, HSDPA, Edge, Wifi med UPnP,
Maskinvare: Bluetooth 2.0, A2DP, AGPS, Wi-fi
Utganger: USB 2.0, TV-ut, 3,5 mm minijack.
Minne: 81 MB, støtte for Micro-SDHC, 8 GB følger med i salgspakken
System: Symbian OS v9.4, Series 60 rel. 5
Skjerm: 3,2 tommer, 360 x 640 piksler
Kamera: 3,2 megapiksler, autofokus, VGA-opptak video 30 fps.
Batteri: 1320 mAh, 8 t 45 min tale, 406 timer hviletid.
Pris: Ikke fastsatt, 2300 kr uten skatt, trolig 3000 kr i salg.

(London / Amobil) Fashionably late, eller kritisk sent ute. Etter torsdagens lansering av "Tube", eller 5800 Xpressmusic, som den offisielt heter, har støvskyen fra lanseringen lagt seg og kommentatorer og media strides om 5800 nettopp kommer til rett tid, eller om Nokia er sent ute.

Det eneste som er sikkert er at Nokia nettopp har lansert den kanskje mest spennende telefonen fra selskapet siden Nokia N95, som ble lansert i New York for vel to år siden.

Slik ser skrivebordet ut.
Slik ser skrivebordet ut.
Menystrukturen.
Menystrukturen.

I etterkant av lanseringen benyttet vi sjansen til å ta en titt på den nye telefonen, med hovedvekt på musikkfunksjoner og det nye grensesnittet.

Les også: Nokia 5800 er lansert >>
Les også: – Itunes er kult! >>

Musikk først

Uavhengig av dette er det liten tvil om at Nokia har satt en ny standard for sine egne Xpressmusic-telefoner. 5800 Xpressmusic kommer med 3,5 mm minijack-utgang, et minnekort på 8 GB, to sterke stereo-høyttalere, A2DP-støtte for bruk av trådløst musikkhodesett og en oppfrisket utgave av Nokias musikkspiller.

I tillegg kommer en rekke sidefunksjoner som gjør nytte for musikkstøtten, uten at vi kommer til å gå nærmere inn på dem.

Med det er nok 5800 en av de mest avanserte musikktelefonene til dags dato. Vi prøvde musikkspilleren på ulike måter; med medfølgende hodesett, ordinært hodesett og med høyttalerne på. Alt utenom sistnevnte imponerte.

Høyttalerne derimot er vi ikke særlig imponert over. Lyden er rett og slett dårlig ved at den mangler bass og bredde i lydbildet. Det er heller ikke balanse mellom diskant og bass, noe som gjør det hele ganske fælt å høre på. Greit nok, størrelsen er avgjørende for at dette skjer. Men da kan heller ikke Nokia skryte av at høyttaleren er de beste på markedet, slik de gjorde under pressekonferansen.

Aldri plassmangel

Siden minnet kan bygges ut med minnekort på opptil 16 GB vil det nok aldri bli noe problem med plass på 5800. Telefonen kan laste ned musikk direkte via en snarvei på den nye mediemenyen, som har en egen snarveistast over skjermen på telefonen.

5800 vil komme som en av tre kjente Comes With Music-telefoner, og personer som bor i land der tjenesten er tilgjengelig kan dermed laste ned så mye musikk de bare måtte ønske.

Selve spilleren har fått visse oppgraderinger, først og fremst av det visuelle slaget. For å kunne fungere sammen med trykkskjerms-grensesnittet er det nå flere større taster i bildet og albumbilde og statuslinjen har fått mindre plass. Spilleren snur seg også nå automatisk etter hvordan du holder telefonen, takket være innebygget bevegelsessensor.

Styr spillene ved å bevege telefonen

Bevegelsessensoren kommer også til sin rett når du spiller spill. I likhet med Iphone 3G kan du på 5800 styre enkelte spillbare ved å snu på telefonen i den retningen du ønsker å styre. Dette er spesielt stilig i bilspill, der du snur telefonen akkurat som du snur rattet når du kjører. Vi prøvde ut et foreløpig bilspill på 5800 som viste akkurat dette. Telefonen er nok fortsatt litt overfølsom.

Musikkspilleren med store ikoner.
Musikkspilleren med store ikoner.
Spillet Guitar Rock Tour.
Spillet Guitar Rock Tour.

Et annet spill det er verdt å merke seg ved er Guitar Rock Tour, en mobilversjon av velkjente Guitar Hero. Versjonen som vi fikk prøve er spesialutviklet for 5800 og bruker nettopp det medfølgende plekteret til å spille med. Her skal du treffe de riktige tonene til kjente klassikere som Smoke on the Water, mens pengene strømmer inn - om du gjør det riktig. Det er foreløpig uvisst om dette mobilspillet vil følge med eller om det må kjøpes utenom.

Fristende skjerm

Størst del av æren for at 5800 ser ut til å friste som spilltelefon er skjermen. Nokia lover også her at dette "er den beste skjermen på markedet". Men som med stereohøyttalerne er det nok grunn til å ta den påstanden med en klype salt.

Skjermen er litt for nedsunket i telefonen for vår smak, og oppløsningen på 360 x 680 punkter er svært uvanlig - noe som kan skape problemer for Java-programmer og standardisering av disse.

Men samtidig er det en svært god skjerm. Oppløsningen på 360 x 680 punkter er kanskje uvanlig. Men fordelt ut over 3,2 tommer gir den et uhyre skarpt bilde. Og god fargekontrast og høy fargeoppløsning hjelper på. Om ikke nødvendigvis markedets beste skjerm, så er det i alle fall Nokias beste.

Styr alt med fingeren

Trykkskjermen åpner for en helt ny menyutforming og måter å styre telefonen på. Nokia har delvis kjørt det tryggeste ved å ikke flikke for mye med menystrukturen. Denne er dermed svært lik den på andre S60-telefoner, med en matrise på tre ikoner i bredden som fører deg inn i undermenyene.

Slik skriver du meldinger.
Slik skriver du meldinger.

Men nå trykker du deg rundt ved hjelp av fingeren eller et annet pekeobjekt. Skjermen er følsom nok for vår smak, og de store ikonene gjør at det skal godt gjøres å trykke feil. Når du kommer inn på musikkmenyene begynner listen å bli såpass liten at dette derimot forekommer, og sideknappen du bruker til å rulle deg ned eller opp i menyen er vel liten.

Nokia 5800 støtter ikke såkalt multitouch. Denne funksjonen ville latt deg styre telefonen langt mer elegant da du kan utføre enkle kommandoer ved bruk av to fingre og ikke bare én - som på Iphone. Nokia utelukker imidlertid ikke at dette vil kunne dukke opp i fremtidige telefoner fra produsenten.

Nettleser satt opp på ordinær TV-skjerm.
Nettleser satt opp på ordinær TV-skjerm.

Komplisert nettleser

Det siste spenningsmomentet med 5800 Xpressmusic er nettleseren. Suveren nett- og e-postleser har nettopp vært et av trumfkortene til Apples Iphone 3G, så om Nokia utfordrer dem på den biten kan det fort bli svært spennende.

Vi syns nettleseren i 5800 dessverre er langt mer krøkkete i bruken enn den i Iphone. Mens Apple har fått en fin flyt mellom det å surfe nettet i fullskjermsmodus og å ha alt av nødvendige funksjoner ett tastetrykk unna, må du på 5800 slite mye mer. Først må du aktivere en hovedmeny for så å gå gjennom to valg til før du for eksempel kan skrive inn ny nettadresse.

Vi kunne ikke se at telefonen slet med å vise nettsider, selv om disse kommer opp i fullformat med bilder og animasjoner.

Først over jul?

Nokia 5800 Xpressmusic skal lanseres i enkelte prioriterte land først før jul, der Spania og Russland er blant de få sikre europeiske landene som får telefonen tidlig. India er et av de heldige landene utenfor Europa som får telefonen tidlig.

På messen hersket det større usikkerhet til når telefonen kommer til Skandinavia. Mens Nokias PR-talsmann i Norden hardnakket påsto at dette enda ikke var avgjort, sa flere personer på stedet at den først vil komme i første kvartal neste år. Hva som er endelig er dermed vanskelig å si.

Det vi derimot vet er at 5800 blir svært billig tatt spesifikasjoner og muligheter i betraktning. Med en startpris på 279 Euro koster telefonen 2300 kroner før skatt og subsidier. Selv når skatten er iregnet koster 5800 under 3000 kroner.

Nokia selv kunne spydig kommentere at telefonen vil koste "mindre enn halvparten av enkelte konkurrenter", og refererte nok da til Iphone 3G som koster flerfoldige tusen mer tatt abonnements-tvang og binding med i regnestykket.

Dermed ser det ut til at Iphone 3G trolig har en hard duellant i vente når 5800 kommer på markedet om noen måneder.

Sniktitt: Nokia 5800 Xpressmusic

Vis større

Reisen til og oppholdet i London ble i sin helhet betalt av Nokia. Amobil har ingen redaksjonelle forpliktelser i forbindelse med reisen.

Se også: Tekstreklameplakaten.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen