Nokia presenterte 5800 Xpressmusic i London i kveld. (Bilde: Simen J. Willgohs)

Nokia 5800 "Tube" er lansert

Nokia 5800 Xpressmusic

Dimensjoner: 11,1 x 5,17 x 1,55 cm, 109 gram
Teknologi: GSM 900/1800/1900 MHz, UMTS 2100 MHz, HSDPA, Edge
Maskinvare: Bluetooth 2.0, USB 2.0, A2DP, AGPS, Wi-fi
Minne: 81 MB, støtte for Micro-SDHC, 8 GB følger med
Skjerm: 3,2 tommer, 360 x 640 piksler
Kamera: 3,2 megapiksler, autofokus
Batteri: 1320 mAh
Pris: Ikke fastsatt, 2300 kr uten skatt, trolig 3000 kr i salg.


Slik ser den ut. (Klikk for større bilde)
Slik ser den ut. (Klikk for større bilde)
Telefonen leveres med pekepenn, har 3,5 mm minijack, og det følger med et plekter(!). Klikk for større bilde.
Telefonen leveres med pekepenn, har 3,5 mm minijack, og det følger med et plekter(!). Klikk for større bilde.
Du kan skrive inn tekst på flere måter. (Klikk for større bilde)
Du kan skrive inn tekst på flere måter. (Klikk for større bilde)
Prisen skal være lav. (Klikk for større foto)
Prisen skal være lav. (Klikk for større foto)
Slik ser musikkspilleren ut.
Slik ser musikkspilleren ut.

London/Amobil: På trendy Koko Club, London klokken seks norsk tid viste Nokia endelig 5800 Xpressmusic frem til offentligheten. Etter utallige snikbilder og klare indikasjoner på at telefonen eksisterer i over et halvt år er "Tube" endelig lansert. 

Telefonen, som er Nokias første med selskapets nye trykkfølsomme operativsystem, skal komme før jul og ha en pris på 2900 kroner inklusiv skatt. 

– Dette er under halvparten av hva andre populære telefoner med trykkskjerm koster for tiden, kunne Nokias pressetalskvinne konstantere fra scenen der 5800 ble lansert.

Menysystemet sparker

Den store nyheten på 5800 Xpressmusic er menysystemet. Dette er en videreutvikling av dagens S60-menyer tilpasset den trykkfølsomme skjermen. Forskjellene er i korte trekk større mellomrom mellom ikonene og oppdatert design, og at tastaturet nå er flyttet rett inn på skjermen. 

At menyene er nye er forsåvidt også en sannhet med modifikasjoner. Første gang disse ble presentert for pressen var i London for vel ett år siden, der finnene demonstrerte menyene ved hjelp av en video med en konseptmodell. Konseptmodellen er interessant nok svært lik Tube.

– Grensesprengende

Skjermen i Tube skal ifølge Nokia selv være grensesprengende. 3,2 tommer stor og med oppløsning på 360 x 640 punkter kan skjermen trygt kalle seg bredskjerm med et størrelsesforhold på 16:9. Denne er trykkfølsom, og Nokia lover at brukere skal kunne bruke både finger, negl, medfølgende pekepenn, og gitarplekter, for de som skulle ha lyst til det.

– Laget for mennesker

Videre ville Nokia på dagens lansering understreke hvordan de nye Nokia-menyene er laget av og for mennesker. 

– Dette er et menneskelig grensesnitt som vi har utviklet basert på sosiologisk forskning, sier Jo Harlow, Nokias konferansier under lanseringen ikveld.

Med det henviser Nokia blant annet til kontaktlisten. Fra å være en kjedelig inngangsport til vennene dine, smykkes nå kontaktlisten med bilder av dine fire nærmeste kontakter. Et annet eksempel er at telefonen vibrerer lett når du tar en avgjørelse. Dette systemet finnes i dag både hos Samsung og LG.

Gitarplekter eller ikke, 5800 Xpressmusic skal henvende seg mot musikkbrukere. Dette innebærer blant annet at telefonen ska ha 3,5 mm minijack-utgang til egne hodetelefoner, støtte for de fleste musikkformat og to stereo-høyttalere, som Nokia forøvrig mener er de kraftigste noensinne puttet i en mobiltelefon.

Selve musikkgrensesnittet er også endret noe. Dagens multimediameny på mobiltelefoner har røket ut til fordel for en ny snarveismeny på skrivebordet som rulles ned når du trenger den. Denne inneholder snarvei til alt av multimediafunksjoner, inkludert blant annet musikk, video, internett og fotoalbum. 

I tillegg støtter nettleseren i telefonen fullt Flash-innhold, slik at du kan vise nettsider med for eksempel video og animasjoner slik som på PC-en.

Telefonen blir ifølge Nokia en av de første som skal selges med Comes with music-tjenesten, som lar brukeren laste ned så mye musikk han eller hun ønsker i ett år.

Ikke full guffe

Ulikt mange andre telefoner med trykkskjerm som er på vei, så har Nokia skrudd på bremsene med 5800 når en tenker på det tekniske. I stedet for å sprenge budsjettet fullstendig med stort minne, nøyer Nokia seg med å legge ved et 8 GB minnekort. Du kan utvide minnet med minnekort på opptil 16 GB. Nokia har også droppet DVB-H, eller mobil-TV.

Kameraet bærer heller ikke preg av å sprenge noen grenser som helst. 3,2 megapikslers oppløsning, autofokus og dobbel LED-lys er ingenting å bli sjokkert over. Tvert i mot ser en stadig mer av dette i markedet.

Det som derimot er på plass er GPS og radio.

Men sett i forhold til prisen er det ikke rart Nokia har måttet holde igjen. Dagens kanskje største bombe er nemlig at 5800 Xpressmusic vil ha en veiledende pris på knappe 2900 kroner uten abonnement. Med det blir 5800 en av de billigste trykkskjermstelefonene på markedet til nå.

Du finner fullstendig spesifikasjonsliste på Forum Nokia.

Amobil er tilstede under lanseringen og kommer tilbake med flere nyheter samt en sniktitt på Nokia 5800 Xpressmusic.

Reisen til og oppholdet i London ble i sin helhet betalt av Nokia. Amobil har ingen redaksjonelle forpliktelser i forbindelse med reisen.

Se også: Tekstreklameplakaten.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen