Test
Nokia 5630 Xpressmusic er god på musikk, men bommer på enkelte andre områder. (Bilde: Einar Eriksen)

Nokia 5630 Xpressmusic

Ved begynnelsen av året slapp Nokia et nytt flaggskip i Xpressmusic-serien med telefoner, 5630 Xpressmusic. Den nye telefonen skal, på papiret, ha alt du måtte ønske deg av en smart musikktelefon.

Design og brukervennlighet

Form: Klassisk
Størrelse: 11,2 x 4,6 x 1,2 cm
Vekt: 83 gram
Skjerm: 2,2 tommer, 320 x 240 piksler, 16,7 millioner farger
Snarveistaster: Volum/zoom, musikkstyring
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 millimeters lydutgang
Kortplass: Micro-SD
Eksternt antenne-uttak: Nei
Menysystem: Symbian S60, tredje utgave

Pris: Fra 1900 kroner

Kort sagt:
dsad
 – Gode taster
 – Gode valgmuligheter i hvilemodus

dsad
 – Mye småknirking i plastikken
 – Litt bråkete taster
 – Veldig merkelig SMS-ordbok

Utseendemessig vekker ikke 5630 oppsikt på noen måte. Telefonen har klassisk design og runde kanter.

Noen vil kanskje argumentere med at den er litt unødvendig høy. Det er nemlig nesten en hel centimeter med ubrukt plass mellom skjermen og de øverste tastene. Dette vil imidlertid være et spørsmål om smak, fra bruker til bruker.

Knirkete

5630 har deksler av hard plastikk. Det er lite slark å spore noe sted, men telefonen knirker en god del både ved trykk langs sidene og i bakdekselet.

Bortsett fra knirkingen, er 5630 en god telefon å holde i hånden. Både menytastene og talltastene er gode å trykke på, også disse i hard plastikk. Tastene gir imidlertid fra seg en kneppelyd når du trykker de ned.

Telefonen har flere snarveistaster langs sidene. På høyre side finner du taster for justering av volum, samt en kameraknapp. På denne siden sitter for øvrig også åpningen for minnekort. På venstre side av telefonen finner du, som seg hør og bør for en musikktelefon, snarveistaster for å styre musikken. Her kan du både starte og stoppe musikken, samt velge neste eller forrige sang.

På toppen av telefonen sitter utgangen for ladekabelen. 5630 er en av telefonene som har fått Micro-USB som ladestandard.

Kameraet til 5630 sitter øverst på baksiden. Noe linsedeksel finnes ikke, og du kan lett få riper og støv rundt kameraet om du har telefonen i lommen eller sammen med skarpe gjenstander. Selve kameraet er senket en millimeter ned i telefonen, slik at du i det minste slipper å få riper av at telefonen ligger på bordet.

Standard skjerm

5630 har en rimelig standard skjerm til denne typen telefon å være, nemlig en størrelse på 2,2 tommer og en oppløsning på 320 x 240 piksler. DIsse spesifikasjonene begynner å bli såpass vanlige nå, at noe dårligere ville vært svært merkelig for en smarttelefon.

Skjermen er skarp og klar, og fungerer godt til å vise både bilder og videosnutter du måtte laste ned fra for eksmpel Youtube.

5630 er som nevnt en smarttelefon, og kjører Symbian S60, tredje versjon. Kort sagt innebærer dette at du har muligheten til å installere tredjepartsprogrammer på telefonen, og i tillegg kjøre flere programmer samtidig.

Kontakter i hvilemodus

Symbian har lagt til en ny type visning av hvilemodusen på 5630, kalt Kontaktlinje. Her har du, i tillegg til Wi-fi-snarvei, kalenderlinje og vanlig snarveislinje, en egen linje med kontakter. Her kan du legge snarveier til de kontaktene du bruker mest. Bilde kan også legges til.

Trykker du på en av kontaktene, får du opp oversikt over all korrespondanse du har hatt med vedkommende den siste tiden. I tillegg får du snarveier til å både ringe og skrive SMS til personen.

Vi liker denne nye ventemodusen svært godt. I stedet for å måtte bla deg nedover kontaktlisten, har du direkte tilgang rett fra hvilemodus.

Du kan også selv velge hvilke elementer du vil vise i hvilemodusen, både med Kontaktlinje-visningen, og den vanlige visningen.

Resten av menyene til 5630 er slik de pleier å være på Nokias S60-telefoner. Hovedmenyen består av et sett ikoner, som du enten kan vise i et rutenett, i listeform, i hestesko eller som en dynamisk V-form. Menyene er også logiske, og de færreste bør ha problemer med å finne frem på 5630.

Merkelig ordliste!

S60-menyene er såpass godt utviklet nå, at man skulle tro SMS-skriving ikke var noe problem. Med 5630 er SMS-skriving imidlertid et "stort" problem om du bruker ordboken: Den inneholder nemlig nesten ingen vanlige ord!

Ordboken inneholder imidlertid en rekke fremmedord og stedsnavn vi ikke har sett på tidligere S60-telefoner. Dette kan tyde på at Nokia har oppdatert ordboken betraktelig, men at noe har skjedd slik at mange av de mest vanlige ordene ikke vises.

For å illustrere har vi her noen ord ordboken ikke finner, og i tillegg hva ordboken har av liknende forslag:

Ønsket ord Ordbokens forslag
Stamme Stamnes
Stamnett
Snute Potte
Rotte
Potter
Vanilje Tamilk?
Grusom Gruson
Grusomt
Kneipp Kneis?
Juletre Julets?

I vår søken etter enkle og mye brukte ord, finner vi imidlertid avanserte ord og navn som formueskatteplikt, forbauselser, Mikronesia, mikrobrikke, støtteapparat, abbreviasjon, adgangskvote og kvadratkilometer. Men hva ord som rompegullet og grusmessig betyr, aner vi fint lite om.

Resultatet er at du i praksis må bygge opp din egen ordliste med selv de vanligste ord. Det betyr mye knoting og irritasjoner i begynnelsen.

Selv om intensjonen sikkert er god, har Nokia noe å rette opp her. Vi kan håpe at finnene har en løsning på dette problemet ved neste programvareoppdatering.

Ellers har vi ingenting å bemerke når det kommer til menyene. Telefonen kommer med Windows Live Messenger forhåndsinstallert. Siden telefonen har Wi-fi, kan du derfor chatte gratis på MSN når du er innenfor trådløse nettverk. En Facebook-"applikasjon" er også på plass. Dette er imidlertid kun en egen link til Facebook-siden i telefonens nettleser.

God lyd

Vi har ingenting å utsette på lydkvaliteten under samtaler. Stemmene er klare og tydelige begge veier. Lyden blir noe blikkboksaktig om du bruker det medfølgende hodesettet, men fungerer i og for seg greit til samtaler.

I salgspakken får du dette:

  • Telefon med batteri
  • Ladekabel
  • PC-kabel
  • Stereo håndfrisett
  • Et minnekort på 4 GB
  • En oppbevaringspose til telefonen
  • Brukerveiledning

Nokia 5630 Xpressmusic med abonnement

Nokia 5630 Xpressmusic

Nokia 5630 Xpressmusic med abonnement   Les mer »

Nokia 5630 Xpressmusic   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen