Test
Vi skulle ønske telefonen også var i "premium quality". (Bilde: Einar Eriksen)

Nokia 5530 Xpressmusic

Nokias Xpessmusic-serie har vært populær for de som vil ha en god musikkspiller på telefonen rett fra esken. 5530 Xpressmusic er en nokså billig variant, som til tross for lav pris har trykkskjerm.

Design og brukervennlighet

Form: Trykkskjerm
Størrelse: 10,4 x 4,9 x 1,3 cm
Vekt: 107 gram
Skjerm: TFT LCD, 2,9 tommer, 360 x 640 piksler piksler, resistiv trykkskjerm
Snarveistaster: Volum, låsebryter, kamera, legg på/besvare samtaler, meny-tast (med flere funksjoner)
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Kortplass: Micro-SD
Eksternt antenne-uttak: Nei
Menysystem: Symbian OS v9.4, S60 5th Edition

Firmware: V11.0.054
Pris: Rundt 1800 kroner

Kort sagt:
dsad
 – Rask
 – Alt er logisk plassert i menyene
 – God til tekstmeldinger

dsad
 – Plastfølelse
 – Knotete menynavigering
 – Skjermen tåler lite

Telefonen kommer i svart farge med en rød stripe rundt kanten eller grått med blå stripe.

Skjør plastklump

5530 er ganske smal og ikke altfor lang, men den er forholdsvis tykk til å være en trykkskjermmobil uten fulltastatur.

Bakdekselet tåler å bøyes en god del, men materialet gir ikke noen god kvalitetsfølelse.
Bakdekselet tåler å bøyes en god del, men materialet gir ikke noen god kvalitetsfølelse.
5530 Xpressmusic ligner mye på storebror 5800 Xpressmusic. (Foto: Einar Eriksen)
5530 Xpressmusic ligner mye på storebror 5800 Xpressmusic. (Foto: Einar Eriksen)

Byggekvaliteten er ikke spesielt god. Her er det plast i alle ender, og en egen låsetast lager ulyder når du beveger på telefonen. I tillegg knirker bakdekselet en god del når vi trykker på skjermen.

Skjermen er av den resistive typen som du trykker inn, i stedet for at den reagerer på berøring. En av ulempene ved dette er at skjermen fort blir ripete.

Vi tok telefonen med på en en ukes sydenferie, og merket fort at sand fra stranda gjorde bakdekselet full av riper. Vi bemerker også at det ikke skal store krafttak til med en binders for å lage saftige styggheter i skjermen.

Du bør med andre ord vite at du kan behandle mobilen pent før du går til innkjøp en 5530 Xpressmusic.

Skjermen fungerer godt i sollys.
Skjermen fungerer godt i sollys.

Trykkfølsom

Alle de vanlige tastene du finner på 5530 Xpressmusic befinner seg på telefonens høyre side. Her finner du taster for volumjustering, låsetast og kameratast. Resten er trykkfølsomt, og det gjelder også områder under skjermen som fungerer for å ta telefonen og legge på, så vel som menytasten med flere funksjoner.

Skjermen er trykkfølsom (resistiv) i stedet for berøringsfølsom (kapasitiv). Fordeler med dette er at du kan bruke pekepenn på skjermen, og skjermen er svært presis. Ulemper ved trykkfølsomme skjermer er at de ikke gir den samme gode responsen som de berøringsfølsomme skjermene i Iphone, HTC HD2 og de aller fleste Android-telefoner.

Pekepennen er lagret i telefonen rett under bakdekselet. Her sitter den godt fast, slik at det ikke er altfor enkelt å miste den. En liten ulempe ved løsningen til Nokia her er at bakdekselet spretter opp dersom du stikker pekepennen inn i litt feil vinkel, og dermed bommer på hullet.

Skjermen har en oppløsning på 360 x 640 piksler, og oppleves skarp og klar. I sterk belysning kan du stille lysstyrken sterk nok til at du ikke får problemer med å lese skjermen.

Den er imidlertid veldig liten, med mål på 2,9 tommer diagonalt. Det gjør at det føles trangt å navigere i menyene, og du mister oversikt når du surfer på internett eller bruker avanserte programmer.

Symbian og S60 under panseret

Med brukergrensesnitt av typen S60 5th Edition mangler 5530 Xpressmusic mye av det mange liker med trykkskjermer. De flotte animasjonene og den gode responsen som Iphone la grunnlag for finner du stort sett i originalen, i Android-telefoner og i HTC-telefoner med Sense-grensesnittet.

Det er selvfølgelig litt animasjoner her og der, men det er mye som mangler for å gi den samme interaksjonen som enkelte av konkurrentene.

Hovedmenyen er formet som et rutenett. Holder du fingeren mot skjermen blir gjeldende ikon markert, og du kan bevege fingeren for å flytte markøren. Samme metode brukes for å bla opp og ned. Du drar altså fingeren nedover for å bla ned og oppover for å bla opp. Der du slipper fingeren trykker du, og programmet eller mappen åpnes. Dersom du trykker direkte på et ikon som ikke er markert, skjer det samme.

Om du derimot befinner deg i en listemeny, som i innstillingene, fungerer alt på en helt annen måte. Du drar fingeren opp for å bla nedover og ned for å bla oppover. Omvendt altså. Dersom du trykker på et valg, markeres dette. Du må trykke to ganger for å åpne programmer og mapper.

Dersom du drar fingeren rundt i et rutenett må du dra fingeren helt opp eller helt ned på skjermen for å avbryte slik at du ikke åpner det programmet fingeren befinner seg på når du slipper.

Vi sitter igjen med den følelsen vi pleier å få av S60 på en trykkskjerm. Dette er det samme brukergrensesnittet som i mobiler som har taster, og det har bare kjappest mulig blitt tilpasset trykkskjermer. Nå har det gått mye tid og flere konkurrenter har kommet på trykkskjermbanen med innovative løsninger som gir bedre interaksjon mellom brukeren og telefonen.

5530 Xpressmusic imponerer ikke på brukervennlighet, og vi synes trykkskjermen er dårlig utnyttet med dårlige navigeringsløsninger på programvaresiden.

Likevel trengs det bare noe tilvenning til for å klare å bruke menysystemet uten problemer. Alle funksjoner er logisk plassert i menyene, og det er ingen problem å finne frem til det du leter etter.

|Kjapp

5530 Xpressmusic har ikke noe imponerende maskinvare, slik som de raske Windows Mobile-telefonene har. Den er likevel rask i svingene med sine lettdrevne menyer.

Her går alt greit unna både når du blar i menyene, starter programmer og bruker programmene. Telefonen er til og med rask å starte opp.

Lett å skrive meldinger med

Holder du 5530 Xpressmusic vertikalt får du velge mellom vanlig mobiltasteroppsett eller håndskrift. Håndskriftgjenkjenningen fungerer langt bedre enn undertegnede er vant til med en ganske så stygg håndskrift. Mobiltastaturet fungerer helt utmerket både med og uten pekepenn, og stiller med T9-ordbok for autofullføring av ord.

Legger du telefonen i horisontal retning kan du velge mellom fulltastatur og håndskrift. Fulltastaturet har velplasserte taster, slik at veien som regel er kort til de bokstavene du leter etter. Det inkluderer bokstavene æ, ø og å, som ligger der du er vant til å finne de på PC-tastaturet ditt.

Alt i alt går det kjapt og greit å skrive tekstmeldinger, uansett om du bruker fingre eller pekepenn. Det eneste vi savner er en autofullføringsfunksjon for fulltastaturet slik vi tidligere har sett på for eksempel Android- og Windows-telefoner.

5530 Xpressmusic har god lydkvalitet i samtaler, og stemmen i begge ender er naturtro og detaljrik. Med litt svak hørsel eller mye støy rundt seg skulle du nok ønske at det var mulig å stille lyden litt kraftigere. Med relativt friske ører måtte lyden stå på maks.

Håndfrifunksjonen (bruk av høyttaler) er god, og gir kraftig og bred lyd. Det er ingen problem å føre en samtale mens telefonen ligger på bordet.

Det mest nødvendige følger med i pakken, i tillegg til et ekstra bra hodesett.
Det mest nødvendige følger med i pakken, i tillegg til et ekstra bra hodesett.

Det som følger med i pakken er: 

  • Telefon
  • Batteri
  • Brukerveiledning
  • USB-kabel
  • Lader (230V~)
  • Hodesett med 3,5 mm minijack-plugg med fjernkontroll (fungerer også som håndfri)
  • Minnekort (Micro-SD, 4 GB)

Nokia 5530 med abonnement

Nokia 5530

Nokia 5530 med abonnement   Les mer »

Nokia 5530   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen