TEST: Nokia 5500 Sport

Test Nokia 5500 Sport

Nokias nye smarttelefon er ikke bare smart, men også sporty

DESIGN OG BYGGEKVALITET

Størrelse: 10,7 x 4,5 x 1,8 cm
Vekt: 103 gram
Form: Klassisk
Skjerm: 1,7 tommer
Snarveistaster: Volum, TOS, modusveksler, valg av inntastingsmetode
Kamera: Ja, på baksiden uten deksel.
Uttak: Proprietær Nokia-port
Pris: ca. 2600 kroner (klasse E)

Slik vurderer vi

Nokias nykomling skiller seg ut fra mengden allerede med navnet, fordi den har et tilnavn i modellbetegnelsen. 5500 sport er det fulle navnet, noe som kan gi forventninger om litt av hvert.

Ved første øyekast er det tydelig at gummi er en viktig del av designet, men det er likevel langt igjen til badeanden 5140 som er innkapslet i et deksel av plast og gummi.

Innenfor en ytre ramme i metall er hele tastesettettil 5500 i gummi, foruten navigasjonstasten. Tastene er gode å bruke og har en fornuftig størrelse.

På den negative siden er den "røde telefonknappen" lett å komme bort i når du skal trykke 'c', og tastene lager for høye klikkelyder når du trykker på de. At navigasjonstasten ikke er lagt under den samme gummimatten virker også litt forvirrende, dette kan bli en lett vei inn for vann og fukt. Nokia forundrer oss også ved å heller lage en tast for å skifte inntastingsmetode i stedet for snarveisknapp til kameraet.

Hele veien rundt telefonens sider ser det også ut til å være godt og tett, med et par små unntak. Mikrofon og høytaler må nesten være åpne, slik at det skalvære mulig å føre samtaler uten å rope.

Alternativ tekst mangler

Skru fast
Bakdekslet har fått en heller uvanlig løsning fra Nokia sin side. I ren Siemens-stil har dekslet som er laget i metall og gummi blitt festet med en skrue, som kan åpnes med et kronestykke.

Nederste delen av dekslet er utformet slik at det skal presses på plass for å dekke til ladeplugg og datatilkoblingen. Dette er derimot gjort på en svært slett måte av Nokia, og det virker langt i fra tett. Her kunne Nokia for eksemepel lært fra Samsung, som til og med klarer å proppe igjen billigmodellene sine.

På undersiden av batteriet er det plass for SIM-kort og minnekort av typen microSD, altså er det ikke mulig å bytte minnekort uten å slå av telefonen. Heller gammeldags altså. Sist, men ikke minst, synes vi det er merkelig at kameraet ikke har fått bedre beskyttelse, her kan ripene fort samle seg opp og ødelegge gode bilder.

Fornuftig størrelse
I disse dager kommer mobiltelefonene i alle mulige slags størrelser. Ord som 3G og smarttelefon gjør de ofte større enn gjennomsnittet. 5500 er ikke en 3G-telefon, men er ikke bare sporty, den er også smart. Dette tatt i betraktning er størrelsen ingen ting å klage på, og 5500 er ikke merkbart større enn 6233. Vekten på 103 gram er heller ikke noe som tvinger deg til å pumpe jern før du skal bære den rundt.

Designmessig virker 5500 sport altså veldig godt gjennomtenkt. Den tåler nok litt mer enn gjennomsnittstelefonen, men det er likevel småplukk som kunne vært gjort bedre. Mest alvorlig er nok gummibiten som ikke dekker til bunnpluggen godt nok, at kameraglasset kan bli raskt ripet opp og at du må slå av telefonen for å bytte minnekort.

Støt- og fuktsikring
Nokia 5500 sport er designet for å tåle de påkjenningene en normal treningsøkt kan utsette en mobiltelefon for. Dette innebærer nok mest normal risting, svette og kanskje i verste fall at du mister den i bakken fra midjehøyde når du jogger. Men kan den kanskje tåle enda litt mer? Vi har prøvd!

Våre erfaringer med slike telefoner, er at de som oftest tåler en dusj, og vi begynte derfor med akkurat det. Telefonen slo seg ikke av da den ble våt, og den virket godt etterpå. Ingen ulyder overhodet. Det var derimot samlet seg litt vann på telefonens underside, hvor vi synes tildekningen er litt dårlig. Vi vil komme tilbake med oppdatering etter noen uker for å se om telefonen har blitt påvirket av fuktigheten.

Nokia 5500 tåler mer enn de fleste

Videre måtte det testes om telefonen kan tåle litt juling. Et fall fra midjehøyde er en ting, men hvordan blir det hvis den utsettes for fall fra større høyder? Etter fall mot asfalten fra ca. 0,5 meter, 0,8 meter og 1,3 meter, var det ingen synlige skader på telefonen, foruten en mikroskopisk bulk hvor telefonen traff bakken. 5500 satt fremdeles sammen, og den virket helt bra.

Vi økte fallhøyden til om lag 2 meter. Nå bråket det litt mer da telefonen traff bakken, men den er like hel. Dekslet sitter på plass, men bulkene blir mer synlige. Alle telefonens funksjoner fungerer fremdeles.

Denne gangen har vi valgt å ikke presse grensene for hva som skal til for å ødelegge telefonen helt. At en telefon tåler litt knall og fall får være nok. Etter noen meters kast bortover asfalten synes vi telefonen var nok bulket. Skadene så først ut til å begrense seg til bulker og riper, men det viste seg at tastematten også var løsnet i kantene. Telefonen virker kjempebra enda, men særlig fuktsikker er den nok ikke lengre.

Nokia 5500 ser altså ut til å tåle gjentatte fall fra lav høyde, men større høyde, samt kast bortover asfalten vil ta knekken på konstruksjonen. Men telefonen er altså ikke ubrukelig selv etter litt juling. Her har Nokia gjort en god jobb i forhold til tidligere modeller!

PS Nokia sier dette om 5500 Sport: "Nokia 5500 Sport er spesialdesignet for å være ekstra robust, og den tåler de påkjenningene som du og mobiltelefonen vil være utsatt for gjennom en normal treningsøkt. Nokia vil likevel ikke anbefale forbrukere å bevisst teste dens toleransegrenser ved å eksperimentere med å utsette den for rennende vann, senke den i vann, eller provosere fram fall og kast i bakken. "

Nokia 5500 Sport med abonnement

Nokia 5500 Sport

Nokia 5500 Sport med abonnement

Nokia 5500 Sport

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen