Test
Nokias 5320 fås i rødt, grønt og blått. (Bilde: Simen Willgohs / Amobil - alle bilder)

Nokia 5320 Xpressmusic

Nokia 5320 er Nokias nye billigalternativ for deg som ønsker en dedikert musikkmobil. Smykket med Xpressmusic-status og det meste du kan få av musikkfunksjonalitet koster telefonen allikevel bare rundt 1900 kroner,

Nokia 5230:

Form: Klassisk
Størrelse: 10,8 x 4,6 x 1,5 cm
Vekt: 90 gram
Skjerm: To tommer
Snarveistaster:
Kamera, volum, musikk.
Uttak: USB, lader, 3,5 mm
Kortplass: Micro-SD
Eksternt antenne-uttak: Nei
Menysystem: Nokia S60
Meny: Rutenett, liste, hestesko, V-formasjon
Skjerm: TFT, 16,7 millioner farger, 240 x 320 punkter
Firmware: RM-409
Pris: 1900 kroner

Kort sagt:
dsad
 – Rask og responsiv
 – Forbedrete S60-menyer

dsad
 – Fremstår som billig og kjedelig

 – Klumpete design
 – For små menytaster og piltast

Billig

3,5 mm-uttaket er i bunn.
3,5 mm-uttaket er i bunn.

Det som ofte er en negativ ting med slike "supertilbud" er at det også synes. 5320 er på ingen måte noen lekker telefon, og utstråler snarere en aura av plastikk og billigkroken hos Ikea . Både fremsiden og baksiden er laget uten unntak i plastikk, og mens "pianolakk" ofte kan være med å gjøre en telefon mer eksklusiv, har det motsatt effekt på 5320. Her ser du bare enda tydeligere at det er plastikk tvers gjennom, uten noe som helst snev av metall.

Uansett hvor glanset og fargerik du gjør en teletubbie eller badeand - det er fortsatt det samme.

Det spenstigste designavdelingen i Nokia har fått til er å forme tastesettet som en "X", mest sannsynlig på grunn av navnet, uten at dette imponerer noe særlig.

5320 er ikke stygg, den virker bare alt for billig. Selv for en telefon til rett under 2000 kroner.

Klumpete

I vår tid med stadig tynnere telefoner fremstår 5320 attpåtil som ganske klumpete. Greit nok, en tykkelse på 1,5 cm er ikke noe å klage over. Men når stadig flere telefoner passerer under 1 cm-grensen, så blir selv 1,5 cm mye i sammenligning.

Men for å ikke male fanden på veggen, 5320 ser helt normal ut og har en grei design i forhold til pris for funksjonalitet. Men ikke forvent noe øredøvende "Wow!" når du drar telefonen opp av lommen.

Ser vi på det praktiske er saken med en gang en annen. 5320 er nemlig nettopp det, praktisk. Nokia har utstyrt telefonen med USB-utgang i bunn i tillegg til 3,5 mm lyd-utgang for bruk med ordinære hodesett og strømkontankt. USB-kontakten kan ikke lade.

Talltastene er også greie. Om noe grunne, så er de i alle fall store og gir god motstand når du trykker. Å skrive en melding er ingen sak, ei heller å spille eller taste et nummer. Musikktastene føyer seg i samme rekke, men er både praktiske og lett tilgjengelig for brukeren.

Den store feilen med hele designet befinner seg på siden av piltasten, mellom ringe- og menytastene. Menytasten og slettetasten er nemlig så inneklemt at du omtrent må bruke synål for å treffe den uten å klemme ned alt rundt. Og siden alt rundt faktisk er både ringeknapp og bekreftelsestast betyr det at du raskt holder på med noe helt annet enn det du egentlig planla. Det hjelper heller ikke at styrepinnen er trang og fort kan få deg til å trykke feil.

Lite gjennomtenkt, enkelt og greit.

Smarttelefon for dummies

Skjermen på 5320 er akkurat passe stor. To tommer duger ikke særlig til Ringenes Herre-maraton, men fungerer greit til spill, bildevisning og telefonbruk. Oppløsningen på 240 x 320 punkter er helt standard, og verken noe å juble eller gråte for.

Slik skriver du meldinger.
Slik skriver du meldinger.

5320 kommer med Nokias S60-system, som til tross for å by på avansert funksjonalitet, er svært enkelt å bruke. Her kan du kjøre flere programmer samtidig, kjøre tyngre mobilprogrammer samt tilpasse menyene til egne behov.

Ulikt tidligere smarttelefoner trenger du ikke doktorgrad i forståelse av digitale grensesnitt for å bruke 5320. Nokia har jobbet mye med å tone ned nerdepreget over S60 og 5320 er utstyrt med en ny utgave av S60 kalt feature pack 2 som er enklere, med mer logiske samlebetegnelser og færre hovedmenyvalg. S60 minner med det etterhvert veldig om S40, som alle enklere Nokia-telefoner er utstyrt med.

Tilpasset musikk

Nok et eksempel på akkurat dette er at 5320 har forenklet snarveismeny tilpasset musikkbruk. Når du tar i bruk telefonen for første gang har denne fire valg: Musikkspiller, søk, internett og mediegalleri. Vanligvis er valgene langt flere og du kan velge dem selv. Med den nye menyen kan du ikke velge funksjoner selv. Det kan du kun dersom du velger å vise menyen på gammel måte.

Nokia har gjennomført en langt større oppgradering på oppgavebehandleren. Mens denne før åpnet seg ved å holde inne meny-knappen lenge, er denne nå blitt eget valg på alle undermenyer. "Vis åpne programmer" gir deg raskt oversikt over hvilke programmer som ligger skjult i bakgrunnen, og dersom telefonen er mistenkelig treg, finner du nok mest sannsynlig en drøss med programmer her.

En siste markant oppgradering er at Nokia har fjernet muligheten til å lage egne MMS-meldinger. Frykt ikke, 5320 støtter MMS. Men nå velger du istedet bare å legge til et bilde eller lyd i en ordinær melding, og vips har du en MMS.

Animerte overganger

Sist kan det også nevnes at du har langt flere visuelle effektendringsmuligheter i de nye menyene, deriblant animerte overganger, valg av menyfasong, og hvordan du vil ha snarveismenyen.

Ellers skal det sies at 5320 er responsiv og relativt rask. Men er du vant til telefoner som ikke er smarttelefoner vil du oppleve 5320 som tregere.

Når du kjøper 5320 får du med:

  • Telefon
  • Lader
  • Overføringskabel
  • Hodesett med håndfriløsning
  • Manualer

Om salgspakken kanskje ikke er noe å omkomme av begestring av, så er det allikevel mye for en så billig telefon.

Nokia 5320 XpressMusic med abonnement

Nokia 5320 XpressMusic

Nokia 5320 XpressMusic med abonnement   Les mer »

Nokia 5320 XpressMusic   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen