Test
5310t-25 (Bilde: Marius Valle, alle foto)

Nokia 5310

Design og byggekvalitetStørrelse: 10,38 x 4,47 x 0,99 cm
Vekt: 70 gram
Form: Klassisk/monoblokk
Skjerm: 2 tommer
Snarveistaster: Volum, musikk
Kamera: Ja
Uttak: Micro-USB. 3,5 mm minijack
Pris: Rundt 2100 kroner

Slik vurderer vi
Musikktastene lar deg styre musikken.
Musikktastene lar deg styre musikken.
Tastene er gode, men litt for små.
Tastene er gode, men litt for små.
Telefonen er ikke spesielt stor.
Telefonen er ikke spesielt stor.

Takk til Elprice for lån av Nokia 5310.

Har du lyst på en syltynn og knøttliten musikkmobil med en lav pris? Da bør du kikke på Nokia 5310. 5310 er på papiret nesten en perfekt erstatning for en liten mp3-spiller. Vi har sjekket om det duger.

5310 er påfallende liten, tynn og lett. Når du får denne telefonen i nevene er det lett å få assosiasjoner til produkter som Ipod Nano eller Creative Zen.

Musikktaster

Telefonen har et sett musikktaster på siden, og lydstyrkekontroll på motsatt side. Den beskjedne størrelsen gjør at 5310 uten problemer glir ned i nær sagt en hvilken som helst lomme, uansett hvor trang den måtte være.

Under testperioden fant vi ut at det var like praktisk å ha telefonen under strikken i jakkeermet som i lomma når vi hørte på musikk. Lav vekt og tynn utforming kommer virkelig denne telefonen til gode.

5310 er på toppen av det hele godt skrudd sammen. Konstruksjonen er fri for irriterende knake- og knirkelyder og slarkete telefondeler. Det eneste som lager litt lyd er tastene, som har litt kneppelyd.

Små taster

Tastene er ellers små. Fryktelig små, vil vi si. Dessuten er tastesettet generelt ikke spesielt godt markert horisontalt, men det er enkelt å føle forskjellen mellom radene. Har du store tomler bør du prøve telefonen i butikken før du bestemmer deg. Våre jenteaktige pølsefingre hadde imidlertid ikke store problemer med å bruke dette tastesettet.

Menytastene er av omtrent samme størrelse, og piltasten er heller ikke spesielt stor. Sistnevnte er imidlertid godt markert, noe som er et pluss. Musikktastene på siden er store og godt markerte, så disse er en sann fryd å bruke.

Kameraet sitter på baksiden av telefonen. Det stikker litt ut, og har ingen beskyttelse. Glasset over kameraet vil med andre ord bli både flekkete og muligens også ripete om du ikke er forsiktig.

Alt i alt er 5310 en imponerende liten og tynn telefon som er godt bygget og har praktiske løsninger. Tastene er imidlertid litt vel små.

Skjermer og menyerSkjerm: TFT, 2"
Oppløsning:240 x 320 piksler, 16M farger
Operativsystem: Proprietært Series 40 5th edition feature pack 1
Meny: Rutenett, faner, liste
Tekst: Multitap, T9
Firmware: v03.60

Slik vurderer vi
Skjermen er ikke spesielt stor.
Skjermen er ikke spesielt stor.
Aktiv hvilemodus gir deg oversikt over musikkspiller, kalender, notater, eller annet dersom du stiller det inn.
Aktiv hvilemodus gir deg oversikt over musikkspiller, kalender, notater, eller annet dersom du stiller det inn.
Meldingsskriving er enkelt og greit.
Meldingsskriving er enkelt og greit.
5310 er ikke spesielt stor. Her sammenlignet med Ipod Nano og Nokia 5610.
5310 er ikke spesielt stor. Her sammenlignet med Ipod Nano og Nokia 5610.

God skjerm

5310 har en to tommers skjerm som er skarp og lyssterk. Den egner seg bra til å se på bilder med, men den lille størrelsen gjør den ikke spesielt godt egnet til nettsurfing.

Til telefonens hovedfunksjoner som meldinger, kalender, musikkspiller, bildetitting og annet "vanlig" telefonbruk egner den seg imidlertid bra.

Vi skulle imidlertid ønske at Nokia hadde utnyttet hele bredden på telefonen og satt inn en større skjerm.

Enkle menyer

Du trenger ikke noen komplisert smarttelefon for å få en god musikktelefon. Det er Sony Ericssons W-serie et godt eksempel på. Disse telefonene er enkle å bruke, og har samtidig gode musikkegenskaper. Nokia 5310 stiller i omtrent samme klasse som disse telefonene.

Den har menysystemet Series 40, som er et selvforklarende menysystem. Hovedmenyen er et oversiktlig rutenett med ikoner, mens undermenyene er lister med ikoner og tekst. Om du foretrekker det, kan hovedmenyen også vises som en liste eller faneark med undervalg.

Menyene er raske, og det er ingen tregheter å spore når du blar rundt i menyene. Når du åpner undermenyer kan du imidlertid regne med å vente et lite sekund før valget dukker opp.

Aktiv hvilemodus

5310 har såkalt aktiv hvilemodus. Dette betyr at du har et sett snarveier tilgjengelig fra hvilemodus. Du får også oversikt over hva som spilles i musikkspilleren, om du har noen kalenderoppføringer eller hvilken radiokanal du hører på.

Det er i alt fire felter med informasjon, og du kan endre hva som vises i hvert felt, eller om du foretrekker det; fjerne hele aktiv hvilemodus.

De oversiktlige menyene kombinert med aktiv hvilemodus gjør at 5310 er en telefon som både er enkel og smart å bruke.

Mangler multitasking

En ting vi definitivt savner er muligheten til å kjøre flere programmer samtidig, slik som du kan på Sony Ericssons telefoner. På nevnte telefoner kan du kjøre flere Java-programmer samtidig, og legge disse i bakgrunnen.

Denne muligheten mangler 5310 (og forsåvidt alle Nokia-telefoner med samme menysystem), noe som gjør det upraktisk å bruke MSN Messenger-klienter eller andre programmer du helst ikke vil avslutte hver gang du for eksempel vil gjøre noe annet.

Dette vil ikke si at programmer ikke kan kjøre i bakgrunnen. For eksempel kan mp3-spilleren og radioen legges i bakgrunnen mens du gjør andre ting. Musikktastene på telefonen kan brukes samtidig som du for eksempel skriver SMS.

God på SMS

Et felt Nokia har vært gode på i mange år er SMS. 5310 skuffer ikke, men følger i samme gode tradisjon som andre Nokia-telefoner. Å skrive meldingen går raskt unna, og det er ingen tregheter mens du skriver. Nokias metode for å bla i ordboken fungerer også smertefritt, og dersom du blar deg for langt i ordboken kan du også bla tilbake. Det er for øvrig like enkelt å skrive for MMS og e-post.

Vi er imidlertid ikke så fornøyde med at telefonen ikke husker hvilke ord du bruker mest. Skriver du for eksempel "rør", vil telefonen uansett foreslå "sør" neste gang du skal skrive "rør".

Alt i alt er 5310 en lettbrukt telefon med mange smarte løsninger som gir deg god oversikt over menyen, kalenderen og andre funksjoner.

Nokia 5310 Xpressmusic

Vis større

Nokia 5310 XpressMusic med abonnement

Nokia 5310 XpressMusic

Nokia 5310 XpressMusic med abonnement   Les mer »

Nokia 5310 XpressMusic   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen