Test

Nokia 3650


Vi vil takke MPX for utlånet av Nokia 3650.

Design - 

I motsetning til de fleste andre telefoner vi har testen den siste tiden, er Nokia 3650 en telefon hvor design absolutt ikke har stått i høysete. Da vi åpnet pakken for første gang og tok ut 3650 utbrøt undertegnede helt spontant: 'fy f*** for en svær telefon'. (Det skal for orden skyld legges til at undertegnede til hverdags bruker en av de minste mobiltelefonene på markedet, Siemens S55).

Det faktum at telefonen er både uvanlig lang, tykk og tung, gjør at den buler både i bukselommen og på innerlommen i jakken, og det å ha den liggende i skjorten kan du bare gi opp. Mens de fleste andre mobiltelefoner etterhvert har blitt så portable at man har de liggende i lommen uansett hvor man befinner seg, er 3650 en telefon man rett og slett tar ut av lommen og legger på bordet så snart anledningen byr seg.

Særlig vakker kan telefonen heller ikke sies å være, med sitt simple og ensartede design. Dessuten bokstavelig talt oser den av plastikk, og ligger heller ikke særlig godt i hånden. Plassering av kameralinsen er også langt fra optimal, da man helt konsekvent holder fingeren over linsen når man holder telefonen mot øret, noe som raskt fører til at den blir dekket av fettmerker og smuss.

Alt i alt kan vel ikke 3650 sies å være noe annet enn en eneste stor designflopp fra Nokias side. Nå er det da heller ikke design-frikene Nokia har som målgruppe med denne telefonen, men nå er de ihvertfall advart. Dette er en telefon du bør styre langt unna, om du bryr deg om design eller dimensjoner.

Skjerm og Grensesnitt - >

Noe av det første man legger merke til når man skal ta i bruk 3650, er det spesielle tastatur-oppsettet. Istedenfor den vanlige 3x3-oppsettet, har Nokia nemlig fordelt tastene i en halvsirkel rundt telefonens navigasjonstaster. Vi var i utgangspunktet svært skeptiske til hvordan dette oppsettet ville fungere for skriving, og følte det var unødvendig av Nokia å tvinge brukerene til å lære seg en helt ny skrivestil.

Der tok vi skammelig feil, for det nye oppsettet er nemlig både raskere og mer effektivt enn man skulle tro. Man trenger ikke bevege tomlene så langt for hver inntasting, og det blir dessuten lettere å bruke begge tomlene samtidig. Det oppfattes dessuten som adskillig mer intuitivt og forståelig for de som har liten erfaring med å skrive på mobiltelefoner, da man simpelten følger alfabetet fra venstre til høyre. Etter kun en uke med trening fylte undertegnede ut en tekstmelding like raskt som på en ordinær mobiltelefon, og med mer trening tror vi nok man vil kunne klare å bli raskere.

Mens nummertastene ga svært god respons, var vi ikke fullt så fornøyd med resten av telefonens tasteoppsett. Softknappene på toppen av telefonen var noe nedsenkte og harde, clear-knappen og skrive-knappen var for små - og hvor i alle dager har Nokia gjort av volumknappen på siden? Piletasten fungerte i og for seg bra, men når man skal trykke den ned oppfattes det lett som at man trykker den til siden. Dette blir ganske irriterende når man navigerer i telefonens menyer, som bruker denne knappen flittig.

Skjermen til 3650 er stor, klar og oversiktlig. En oppløsning på hele 176x220 piksler, kombinert med en fargedybde på 4096 farger, gjør dette til den beste mobilskjermen vi har prøvd ut til dags dato. Den høye oppløsningen sikrer at man får plass til mye tekst og detaljer på skjermen samtidig, mens den høye fargedybden sørger for at både bilder og illustrasjoner i tillegg tar seg meget godt ut. Dette sikrer en god og behagelig brukeropplevelse.

Det er det åpne operativsystemet SymbianOS som ligger i bunn, mens det er Nokias egenutviklede Series 60 som utgjør selve grensesnittet til 3650. Dette er i utgangspunktet et svært lettfattelig og brukervennlig system, noe som både er en fordel og en ulempe. For eksempel vises kun tre-fire menyvalg av gangen i menyene, noe som gjør at man ikke blir overlesset med forskjellige valgmuligheter, men som samtidig gjør at man mister noe av oversikten. På samme måte er mange av de mer avanserte valgene i telefonen skjult i undermenyer, noe menigmann vil sette pris på, mens den profesjonelle brukeren nok raskt vil føle at grensesnittet er "forenklet til døde".

En litt stilig funksjon er at hvert enkelt del av telefonen til enhver tid husker hva du sist holdt på med. Holder du for eksempel på å redigere et navn i adresseboken, og hopper over i et annet program eller tilbake til skrivebordet, vil du kunne fortsette der du slapp når du går inn på adresseboken igjen. En annen ting vi satte pris på, var det svært så omfattende hjelpesystemet, som forklarer det aller, aller meste av det du måtte lure på om telefonens menyer.

Vi oppdaget enkelte mangler på konsistens i menyvalgene, og av og til var det unødvendig tungvint å justere innstillinger og lignende. Det vi reagerte mest på, var allikevel at man i de fleste menyer ikke automatisk hopper fra bunn til topp når man har bladd til bunnen av menyen, og motsatt. Dette er irriterende, og gjør at det blir unødvendig mye trykking for å bla seg frem i menyene.

De overnevnte problemene må kunne sies å være småplukk, som ikke har noen stor praktisk betydning, og vi må alt i alt si oss meget fornøyde etter to ukers bruk av Series 60. At dette grensesnittet er adskillig bedre egnet for nybegynneren enn for proffbrukeren, er det allikevel liten tvil om.

Nokia 3650 med abonnement

Nokia 3650

Nokia 3650 med abonnement   Les mer »

Nokia 3650   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen