Test

Nokia 3120

Design og kvalitet - 

Nokia 3120 er en budsjettelefon. Det er faktisk kun syv telefoner på det norske markedet som selges billigere, men to av disse er utgående. Tre av de billigere telefonene er fra Nokia selv, mens Siemens og Sony Ericsson står ellers for de nærmeste konkurrentene. Til en så lav pris er det derfor en hyggelig overraskelse at 3120 ser ganske eksklusiv og forseggjort ut.


(klikk for større bilde)

Med en ramme i glinsende metall og resten av fronten også lakkert i metallfarge, er det medfølgende dekslet ganske nøytralt og stilfullt. Det hersker likevel ingen tvil om at telefonen hovedsaklig består av plast. Dekselet ellers har en nøytral og behagelig blå-grå farge, og skulle du ha lyst på forandring kan om lag tre fjerdedeler av telefonens ytre byttes ved hjelp av Nokias express-on deksler. Til tross for at dekslene er utskiftbare, sitter telefonen meget godt sammen, og det er lite knirking og ulyder.

Telefonens dimensjoner er 102 x 43 x 20 mm, og vekten er 84 gram. Dette er nesten identiske mål som den velkjente storebror 6230 har, men 3120 er nesten 15 gram lettere. Telefonen er altså ingen kjempe, og ligger godt både i hånden og bukselommen.

Tastematten som følger med, er behagelig, og gir god respons. Noen av menytastene kan være i minste laget for de med fingre i størrelse XL, men de fungerer helt ok for undertegnedes medium herrefingre. Skriving av SMS går som en lek, og støynivået når du taster i vei, er ikke sjenerende på noen måte, slik som dessverre er tilfelle på mange billigtelefoner. Utseendet ellers burde være kjent for de fleste som har eid en tradisjonell Nokia-telefon. Fireveis menyknapp i midten, og ellers de to vanlige menytastene på hver sin side.

På toppen finner man den velkjente knappen som brukes til å slå av og på telefonen, samt til å skifte profiler. Vi savner imidlertid dedikerte taster for å stille volumet, ettersom det er unødvendig kronglete å bruke piletastene mens man er i en samtale.


(klikk for større bilde)

Nokia 3120 skal være arvtakeren til 3100 som kom på markedet for snart to år siden. Den første forskjellen vi biter oss merke i, er nytt deksel, som er mer stilrent og voksent. Som vi skal se senere i testen, er dette omtrent den eneste forskjellen på disse telefonene.

 

Skjerm og menyer - 

Skjermen som sitter i Nokia 3120 er den samme som i 3100 og en hel haug med andre billige eller eldre modeller fra Nokia. Den gjør det man kan forvente av en telefon til under tusenlappen, verken mer eller mindre. I vanlige menyer kan den vise fem linjer tekst om gangen. Ved å forandre på tekststørrelsen under innstillingene for meldinger, kan man når man jobber med SMS få vist opptil 8 linjer.

Skjermen er av typen CSTN og har en fargedybde på 4096 farger. Oppløsningen er 128 x 128 piksler. Her må du altså ikke forvente at bildene du får tilsendt via MMS skal vises veldig klart. Fordelen med å bruke skjermer med teknologien STN er at det er en gammel og billig teknologi, noe som fører til at Nokia kan selge denne telefonen såpass billig. Samtidig er STN-skjermene gjerrigere på strømmen enn de bedre og dyrere skjermene, noe som resulterer i bedre standbytid. Om dette veier opp for et mindre skarpt bilde, som er omtrent uleselig i sollys, er opp til den enkelte å avgjøre.

Da Nokia 3100 kom på markedet, var dette en helt ok skjerm. Nå er det bare fordi 3120 koster under tusenlappen at den får godkjent. Sony Ericssons temmelig gamle modell t630 har for eksempel en mye bedre skjerm av typen TFT med litt bedre oppløsning, og bilder ser mye bedre ut på denne.

Det som skuffer oss mest, er at Nokia ikke har forandret særlig på grensesnittet siden 3100. Irriterende nok må man stille klokke og dato hvis man tar ut batteriet. Dette hører ikke hjemme på en telefon i år 2005, og kan ikke engang forsvares med at den er veldig billig.

Ellers er det en gammel series 40 versjon (menysystemet som Nokia har brukt i de fleste av sine modeller i mange år), som fungerer raskt og tilfredsstillende. Å navigere i menyene går uten forsinkelse, og menyvalgene ligger tilgjengelig en og en rute nedover. Det finnes ingen muligheter for å vise menyen i rutenett med tre ikoner i høyden og tilsvarende i bredden, slik som på Nokias nyere modeller med en mer oppdatert Series 40-versjon. Et tegn på hvor lite innhold det faktisk er i denne modellen, er at vekkerklokke er et direkte valg fra hovedmenyen. Grunnet en enkel og lite innholdsrik meny, er det vanskelig å gå seg bort. Det er dermed høyst sannsynlig at uerfarne mobilbrukere som vil ha en enkel telefon vil sette pris på denne.

Det går raskt å skrive meldinger, men det er ikke mulig å slå av at sendte meldinger skal lagres. Hver gang man skal skrive en ny melding må man, som på de fleste telefonene med series 40, slette det man skrev sist. Dette burde ikke være nødvendig når meldingen uansett er lagret, og fører til at man må trykke 8 ganger før man har kommet frem til å få starte en ny melding med tom skjerm. Til gjengjeld kan det være praktisk at teksten ikke forsvinner hvis man skulle komme borti den røde telefontasten eller av en eller annen grunn skulle avbryte meldingsskrivingen før meldingen er ferdig.

Nokia 3120 med abonnement

Nokia 3120

Nokia 3120 med abonnement   Les mer »

Nokia 3120   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen