Test
Litt blank krom gjør ingen kameramobil.

Nokia 2730 Classic

Spesifikasjoner

Dimensjoner: 11 x 4,7 x 1,4 cm, 88 gram
Teknologi: GSM 850/900/1800/1900 MHz, WCDMA 900/2100 MHz, Bluetooth m/A2DP
Minne: 30 MB, 1000 telefonbokoppføringer. Micro-SD kortplass (Inntil 2 GB, 1 GB medfølger)
Skjerm: 2 tommer, 320 x 240 piksler, 262 000 farger
Annet: SMS, kalkulator, verdensur, tidsur, enhetskonverterer, stoppeklokke, alarm, fire spill, notatprogram, mp3, radio, kamera, minijack
Batteri: 3,8 timer tale, 14 døgn hviletid (GSM), 3,5 timer tale, 18 døgn hviletid (3G)
SAR-verdi: 1,02 W/kg
Pris: Ca 800 kroner
En annen billigtelefon til høyre: Samsung C3060
En annen billigtelefon til høyre: Samsung C3060

Utvalget av mobiltelefoner til lavpris er enormt. Noen av disse er faktisk billige også om du leser det med liten skrift. Du har faktisk flust av telefoner til under tusenlappen uten abonnement å velge mellom.

Billige funksjoner

Nokia 2730 Classic er en slik telefon. Som mange billigtelefoner er den helt klassisk i formen, uten touchskjerm eller andre fiksfakserier. Helt skrapet for funksjoner er 2730 absolutt ikke, tvert i mot har den de fleste av funksjoner du bruker i hverdagen.

2730 er såpass smal at selv om den verken er spesielt kort eller tynn fremstår den som en kompakt telefon.

Du merker fort at dette er en telefon av den billige sorten. Vekten er er lav, og sammen med materialvalget gjør dette at du ikke er i tvil om at dette er billige greier.

God for hånden

Den avrundede baksiden av telefonen har en behagelig matt overflate, slik at 2730 er god å holde i.

Når du begynner å trykke på 2730, merker du at ikke alt er som det skal. Ikke bare er tastene harde, men de henger sammen og er laget slik at det er svært lett å trykke feil tast.

Les mer om hvorfor tastene er viktige.

Bruker du neglene til å taste med, går det noe bedre, men kombinert med liten skrift holder ikke tastene mål. Her kan ikke Nokia skylde på at dette er en designtelefon og at du må lide for skjønnheten. Tvert i mot er dette en enkel og billig telefon, og da er ting som taster, batteri og samtalekvalitet blant de viktigste egenskapene.

Alt er relativt

Det bringer oss over på batteritiden. Hadde 2730 hatt en enorm trykkskjerm og masser av avanserte funksjoner, hadde to-tre døgn batteritid vært bra.

Tastene er harde og gjør som de vil.
Tastene er harde og gjør som de vil.
Salgspakken.
Salgspakken.

Så er ikke tilfellet. 2730 har en liten skjerm, som riktignok har brukbar oppløsning og fungerer godt til enkel bruk, og er generelt langt fra en profftelefon.

Vi er derfor skuffet over at laderen måtte frem hver annen natt selv uten bruk av Bluetooth, synkronisering og andre funksjoner som typisk stjeler strøm.

Hva gjelder samtalekvaliteten så er vi middels fornøyd. Periodisk var lyden noe uklar, men stort sett fungerte 2730 fint til å snakke i.

Klassiske menyer

Brukervennligheten i menyene er det ingen ting å si på. De klassiske Series 40-menyene til Nokia er velkjente for flertallet av mobilbrukere, og her får du enkle, men oversiktlige menyer som er greie å bruke, inkludert en god ordbokfunksjon for å skrive tekstmeldinger. Dessverre hjelper dette ikke all verden når tastene gjør at telefonen oppleves som knotete å betjene.

Musikk i startgropen

Nokia 2730 har Bluetooth med A2DP, slik at du kan høre på musikk i trådløse stereo hodetelefoner. Musikken får du fra den innebygde mp3-spilleren. Skal du bruke radioen må du som vanlig er på mobiltelefoner koble til et par hodetelefoner, da ledningen fungerer som antenne.

Lær hvordan A2DP fungerer.

Hodetelefonene som følger med er enkle, men bruker vanlig minijack.
Hodetelefonene som følger med er enkle, men bruker vanlig minijack.

Til dette kan du bruke de medfølgende hodetelefonene. Disse er av den enkle sorten og er kanskje nettopp best å brukes som antenne. Nokia 2730 har inngang for minijack, slik at du kan koble til dine vanlige hodetelefoner for å jekke opp lydkvaliteten og komforten et par hakk.

Vi er glade for å se at Nokia følger minijack-standarden også på en billig telefon som dette. Skal du overføre bilder eller musikk til eller fra datamaskinen, følger Nokia standarden også her med Micro-USB-tilkobling.

Kabel følger ikke med, så skal du bruke 2730 til å høre på musikk er det like greit å komplettere med en datakabel eller kortleser, samt et minnekort på 2 GB. Dette er forøvrig maksstørrelsen, og for deg som bruker telefonen mye til å høre på egen musikk, vil nok dette bli i snaueste laget.

Denne gangen skjer ikke ladingen via Micro-USB-kontakten, her er det den velkjente "tynne" Nokiapluggen som er ladekontakten.

Java-ytelsen er på linje med prisen: lav. 2730 er ikke i nærheten av ytelsen mer påkostede telefoner oppnår. Detaljgjengivelsen er også helt i nedre endren av skalaen.

Hovedkortutsnittet er avslørende for kameraet.
Hovedkortutsnittet er avslørende for kameraet.
Selv bilder i dagslys blir grumsete.
Selv bilder i dagslys blir grumsete.
Kveldsbilder blir ikke noe bedre.
Kveldsbilder blir ikke noe bedre.

God nettleser

Nettleseren er det ikke Nokia som står for, 2730 blir nemlig levert med Opera Mini. Selv om verjsonen som medfølger ikke er siste skrik, er den bedre enn de fleste andre innebygde nettlesere i mobiltelefoner.

Ikke bare surfer du raskt, dette er også en brukervennlig nettleser som gjør at selv surfing på vanlige nettsider går som en lek på tross av liten skjerm. Overføringshastigheten er midt på treet, 2730 støtter 3G-standarden, men har ikke super-3G-hastigheter.

Les mer om Opera Mini.

Simpelt kamera

Kameraet har en oppløsning på 2 megapiksler. I seg selv nok til å gi brukbare bilder, men her er optikk og programvare av en slik art at selv bilder tatt på høylys dag blir grøtete og uklare. På kveldtid har du kun den naturlige belysningen til rådighet, slik at innendørsbilder blir en heller mørk affære.

Du kan også ta opp video med 2730, men oppløsningen på 176 x 144 piksler kombinert med få bilder per sekund gjør at dette i enda større grad en stillbilder blir en aktivitet for spesielt interesserte.

Vil du bli underholdt, bør du heller ty til spillene som medfølger. Her går det i klassikere i forskjellige varianter. Sudoku er populært blant den eldre garde, mens junior sikkert vil glede seg over bilspillet Rally 3D. De midt i mellom vil kanskje trives best med spillene som vekker gamle minner, i dette tilfellet Snake III og Diamond Rush.

Konklusjon

dsad
+ Minnekort
+ MP3-støtte og minijack-utgang
+ Billig

dsad
- Dårlige taster
- Relativt dårlig batteri
- Variabel talekvalitet

Konklusjon

Nokia 2730 Classic er er godt utstyrt billigtelefon. Dessverre så feiler den på et viktig punkt som tastene.

Når heller ikke batteritid eller talekvalitet overbeviser, ser vi liten grunn til å kjøpe en 2730. Isteden bør du se på noen av de andre alternativene i denne prisklassen.

Til under tusenlappen har du nemlig flere ti-talls telefoner å velge blant.

Blant annet har Nokia selv flust med billigtelefoner, om du ikke vil friste lykken med andre merker som Sony Ericsson, Samsung eller LG.

Nokia 2730 Classic

Nokia 2730 Classic med abonnement

Nokia 2730 Classic   Les mer »

Nokia 2730 Classic med abonnement   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen