TEST: Nokia PureView 808

Test Nokia PureView 808

Her er verdens beste mobilkamera

... dessverre henger ikke brukeropplevelsen på greip.

Nokia sier selv at 808 PureView støtter minnekort på 32 GB. Vi hadde ingen problemer med å få et kort på 64 GB til å virke.
Nokia sier selv at 808 PureView støtter minnekort på 32 GB. Vi hadde ingen problemer med å få et kort på 64 GB til å virke.

Teknologi og funksjoner:

Mobilnett: GSM 850/900/1800/1900 MHz, HSPA 850/900/1700/1900/2100 MHz
Internetthastighet: UMTS (3G), HSDPA 14,4 Mbps, HSUPA 5,76 Mbps, GPRS / EDGE
Trådløs overføring: Bluetooth 3.0, A2DP, HS
Henting av e-post: POP3, IMAP4, Exchange, Gmail
Oppgitt batteritid: 11 timer taletid på GSM, 6,5 timer taletid på 3G, 465 timer hviletid på GSM, 19 døgn og 9 timer hviletid på GSM, 22,5 døgn på 3G, 1400 mAh batteri
SAR-verdi: 1,23 W/kg

Prosessor: ARM 11 enkeltkjerne @ 1,3 GHz
Grafikkbrikke: Broadcom BCM2763
Lagringsplass: 16 GB
Minnekort: Inntil 64 GB Micro-SDXC
Arbeidsminne: 512 MB
Nettleser: Nokia proprietær, støtte for HTML5 og Adobe Flash Lite
E-postleser: HTML-støtte direkte, POP3, IMAP4, SMTP, Exchange (Kun én konto)
Nyttefunksjoner: Kalender, vekkerklokke, kontorpakke, notater, kalkulator, ZIP-støtte, filbehandler, Nokia Drive-navigering nettleser
Synkronisering: Exchange Activesync, Facebook

Kort sagt:
dsad
 – Gode tilpasningsmuligheter i e-postleseren
 – Office-pakke
 – Grei filutforsker
 – Støtter ZIP-filer
 – Full navigasjonspakke
 – God støtte for én Exchange-konto

dsad
 – Støtter bare én Exchange-konto
 – Kronglete å sette opp
 – Kan ikke oppgradere Quick Office
 – Office-pakken kunne vært bedre
 – Du må fortsatt velge datatilkobling
 – Ingen felles innboks i e-post
 – Nettleseren feiltolker trykk
 – Rotete filstruktur på telefonen
Hit kommer du hvis du forsøker å oppgradere Quick Office. Her er det ingen referanser til Symbian, og en valgmeny på russisk.
Hit kommer du hvis du forsøker å oppgradere Quick Office. Her er det ingen referanser til Symbian, og en valgmeny på russisk.
Telefonen blir utstyrt med kontorprogramvare fra Microsoft gjennom en oppdatering.
Telefonen blir utstyrt med kontorprogramvare fra Microsoft gjennom en oppdatering.
Med oppdateringen kom utvidet støtte for Exchange-funksjonalitet til telefonen. Denne veiviseren fungerte ikke etter planen da vi alt hadde lagt inn en konto.
Med oppdateringen kom utvidet støtte for Exchange-funksjonalitet til telefonen. Denne veiviseren fungerte ikke etter planen da vi alt hadde lagt inn en konto.
Etter å ha fjernet Exchange-kontoen som lå inne fungerte veiviseren fra Microsoft.
Etter å ha fjernet Exchange-kontoen som lå inne fungerte veiviseren fra Microsoft.
Skaleringen i e-postvisningen er litt merkelig. Også oversikten rundt e-posten endrer størrelse.
Skaleringen i e-postvisningen er litt merkelig. Også oversikten rundt e-posten endrer størrelse.
Her får du støtte for å redigere regneark og tekstdokumenter.
Her får du støtte for å redigere regneark og tekstdokumenter.
Det fins mange kontorpakker som gir deg flere formateringsvalg enn Microsofts egen pakke for Symbian.
Det fins mange kontorpakker som gir deg flere formateringsvalg enn Microsofts egen pakke for Symbian.
Kartprogramvaren Nokia Drive er omfattende, lar deg laste ned "offline"-kart og er alt i alt svært god.
Kartprogramvaren Nokia Drive er omfattende, lar deg laste ned "offline"-kart og er alt i alt svært god.

Nokia 808 PureView er ingen sinke på teknofronten. Den har riktignok ikke en systembrikke med flere kjerner, men med én ARM11-kjerne på 1,3 GHz burde den være rask nok til å kjøre de fleste typer apper. I tillegg har den det du forventer av trådløs teknologi.

Raskeste standard trådløst nett er inkludert. På mobilnettet surfer du med inntil 14,4 megabit per sekund. GPS har blitt en selvfølge, i dag men Nokias omfattende og gratis navigeringstjeneste skiller seg ut fra mengden. Telefonen støtter også NFC, en teknologi som ventes å bli viktig for mobilbetaling fremover. Foreløpig brukes den mest til å forenkle Bluetooth-tilkoblinger.

Sett opp i riktig rekkefølge

En av de viktigste tingene du bør gjøre om skal få fullt utbytte av 808 PureView er å vente med å sette telefonen opp til du får varsel om oppdateringer. Det gjorde ikke vi underveis i testen.

Telefonen støtter Exchange-e-post rett ut av esken, men gjennom et litt kronglete og kranglete oppsett. Først etter at vi hadde satt opp en fungerende Exchange-konto på telefonen kom oppdateringen som gir deg full støtte for Microsofts Exchange-system.

Oppdateringen kom sammen med to andre små oppdateringer på til sammen i overkant av 60 megabyte. Etter at vi aksepterte oppdateringen tok det forholdsvis lang tid å laste ned programvaren. Vi lot telefonen ligge, og da vi så på den igjen hadde den stoppet midtveis i oppdateringen med spørsmål om å akseptere betingelser.

Etter det holdt telefonen på i en tilsvarende periode før oppdateringene var ferdig installerte.

Oppdateringen hadde plassert et miniprogram på én av hjemmeskjermene. Appen leder deg til oppsett av Exchange og de delene av løsningen jobben din kanskje har støtte for, inkludert Sharepoint og Lync.

Nektet å sette opp innboks

Symbian støtter kun én Exchange-konto om gangen, og siden vi allerede hadde lagt inn en Exchange-konto på telefonen fungerte ikke innstillingene våre. Feilmeldingen vi fikk sa imidlertid ikke noe om antallet kontoer, men hevdet at kontoinformasjonen ikke var riktig. Først etter å ha lagt inn innstillingene flere ganger på nytt slettet vi den gamle Exchange-kontoen vi hadde lagt inn i e-postleseren på telefonen. Da fungerte tilkoblingen.

Siden vi gjorde det etter at vi hadde satt i gang veiviseren som kom med oppdateringen ble det imidlertid ikke opprettet noen ny innboks i e-postviseren. Dermed hadde vi full tilkobling til Exchange, men ikke noe sted å faktisk finne e-posten på.

Løsningen ble å nullstille Microsoft-appen som kom med oppdateringen og starte veiviseren på nytt, uten Exchange-konto i e-postleseren. Da først opprettet veiviseren fra Microsoft en ny innboks som vi kunne sjekke e-posten i.

E-post i bruk

Visningen av innboksen er enkel og oversiktlig. Du får se hvilke meldinger som kommer med vedlegg rett fra oversikten, og du får tilgang på mappene dine.

Når du åpner en melding får du anledning til bestemme størrelsen selv, men meldingen formateres i utgangspunktet for å passe inn på skjermen – og den beholder den formateringen også om du forstørrer den. Det betyr at den ofte ser litt merkelig ut hvis du gjør den større enn den størrelsen den åpnes i.

Vi stusser også litt på at selve meldingshodet med informasjon om hvor e-posten kommer fra følger med når vi endrer størrelse på visningen. Det er også mulig å gjøre visningen så knøttliten at den kun dekker en brøkdel av skjermen. Vi vet ikke helt hva vitsen med det er, siden meldinger skal være formatert med enorm skrift for å bli leselig i mikrostørrelsen den vises i.

Det er også litt merkelig at meldingshodet følger med, slik at selve e-postapplikasjonen også ser knøttliten ut i den minste visningen.

En mangel vi merker oss er at e-postleseren ikke har noen støtte for felles innboks. Det betyr at du selv må velge konto for visning av e-post, og ikke kan se alt samtidig.

E-postleseren har imidlertid gode innstillinger for synkronisering. Her kan du selv velge hvilke perioder som er de viktigste for oppdatering av innboksen. Du kan også selv velge hvor ofte innboksen skal oppdateres i høytrafikk og lavtrafikk-perioder. Innstillingene går ned til dager og perioder per dag, slik at du kan skru av hele sjekken i helgen, hvis du vil.

To typer kontorprogramvare

I det hele og store er du helt avhengig av å gjøre ting i riktig rekkefølge på denne telefonen.

Det følger med en rekke apper forhåndsinstallert på telefonen. Kontorapplikasjonen Quick Office er én av dem, og ved første øyekast ser den ut som en fullverdig applikasjon – i menyen får du nemlig uten videre valg for å opprette nye dokumenter.

Det viser seg raskt at dette bare er en prøveversjon som følger med for å åpne vedlegg som kommer per e-post. I seg selv er ikke dette så uvanlig. Mange telefonprodusenter legger ved prøveversjoner av kontorapplikasjoner for dette formålet.

Oppgrader gjerne, men bare for iOS og Android

Det vi synes er litt besynderlig er at valget for å oppgradere til en fullverdig Quick Office-versjon bare tar oss til en nettside der Symbian overhodet ikke er nevnt. Der kan du bare velge mellom Quick Office for Android og for iOS.

Med den samme oppdateringen som ga oss forbedret Exchange-støtte kommer imidlertid redningen – en fullverdig Office-applikasjon laget av Microsoft selv. Dermed burde du være sikret at dokumentene dine uhindret kan utveksles mellom PC og mobil.

Applikasjonen er imidlertid en av de svakere kontorappene vi har sett på mobiltelefon. Den støtter riktignok Sharepoint, og ber deg om å lagre filene dine sammen med ditt eget navn, slik at andre kan kommentere på dem. En slags Chat-funksjonalitet er også bygget inn. Greit nok, hvis du har bruk for den slags.

Få funksjoner

Du får noen grunnleggende formateringsvalg, men alt i alt er det snakk om veldig begrensede muligheter sammenliknet med de fleste andre Office-applikasjoner vi har vært borti – inludert fullversjonene av allerede nevnte Quick Office.

Office-støtten er altså grei nok, men hvis ikke du behøver Sharepoint-støtten fins det andre apper som er betydelig bedre. I tillegg har mange av disse støtte for Skylagring via alternative tjenester så som Dropbox.

Støtter ZIP-filer

I tilfelle du mottar komprimerte filer i ZIP-format gjennom e-posten din har Nokia lagt ved en applikasjon som kan pakke ut filene. Den kan også lage nye arkiver, men den er litt knotete i utformingen.

Når du åpner ZIP-applikasjonen får du nemlig ikke en oversikt over filene i telefonen din. Du ser alle mappene dine, men de er tilsynelatende tomme. Appen ser nemlig bare etter ferdige ZIP-arkiver i utgangspunktet. Skal du legge til en haug filer i en ny ZIP-fil må du altså først opprette et ZIP-arkiv og legge til filer etterpå. Dette er en anelse bakvendt i forhold til måten filbehandling fungerer på Android, men du får i det minste muligheten til å flytte rundt på filene dine, i motsetning til i Apples iOS og Microsofts Windows Phone.

En god filutforsker følger dessuten med. Den gir deg tilgang på filsystemet i telefonen. Den gir deg også tilgang på plassen selve operativsystemet er installert på, der også enkelte av appene kan lagre ting. Det betyr at om du har minnekort i telefonen har du hele tre stasjoner å holde styr på.

Surfeopplevelsen

Nettleseren i Symbian har alltid vært et svakt punkt for plattformen. Den har heldigvis blitt bedre siden de første Nokia-telefonene med trykkfølsom skjerm.

Å surfe på Nokia 808 er en litt blandet opplevelse. På den ene siden tegner nettleseren opp sidene kjapt og greit, og det meste ser bra ut. På den annen side sliter nettleseren med det samme problemet som vi støtte på i menyene.

Dermed hender det seg at trykk blir feiloppfattet. Av og til kommer det opp menyer med en gang du setter fingeren på skjermen. Hvis du er av typen som liker å rulle nettsiden sakte oppover mens du leser er det en dårlig idé på 808 PureView. Holder du inne fingeren for lenge uten å flytte den mens du bruker nettleseren får du opp en av to ulike menyer.

Som regel er det menyen for bokmerkebehandling som dukker opp når vi trykker på skjermen for lenge, og vi må støtt trykke utenom for å kunne fortsette å lese. Dette er ikke helt optimalt, men sannsynligvis en vanesak.

Mye til felles med eldre Symbian-telefoner

Nevnte vi forresten at Nokia fortsatt lurer på hva slags internettilkobling du vil bruke når du starter apper som krever internettilknytning? Å ikke være dynamisk tilkoblet internett med den tilkoblingen som til enhver tid er tilgjengelig er en levning fra den gang det var steindyrt å surfe med telefonene. Vi setter ikke pris på maset.

Heldigvis spør ikke hver app like ofte som de gjorde i tidligere Symbian-modeller, og har du en internettlinje åpen via 3G vil de fleste apper forholde seg til den. Du kan stenge tilkoblingen manuelt ved å holde inne den røde tasten i en app. Da vil du få spørsmål om hva du vil koble til med neste gang telefonen trenger tilkoblingen.

Tilkobling til trådløst nett har også blitt betydelig enklere enn hva det har vært.

808 PureView er rett og slett en frustrerende telefon å bruke på mange måter, og den er slett ikke uproblematisk på nyttefunksjoner. Det sier sitt at mange av irritasjonsmomentene vi støter på har vært nærmest uforandret siden Nokia N95 for mer enn fem år siden.

Nokia 808 Pureview med abonnement

Nokia 808 Pureview

Nokia 808 Pureview med abonnement

Nokia 808 Pureview

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen