Så godt som alle smarttelefoner kan dele mobilnett over kabel eller Wi-Fi i dag. HTC One er én av dem -  og Nokia starter patentkrigen med nettopp HTC i kikkerten.
Så godt som alle smarttelefoner kan dele mobilnett over kabel eller Wi-Fi i dag. HTC One er én av dem - og Nokia starter patentkrigen med nettopp HTC i kikkerten. (Bilde: Espen Irwing Swang, Amobil.no)

Nokia-patent kan bannlyse nettdeling i Android

... hvis ikke produsentene blar opp for det eldgamle patentet.

Annonsør­innhold
Les hele saken »
Slik så Nokia for seg nettdeling før det egentlig fantes noe nett å dele.
Slik så Nokia for seg nettdeling før det egentlig fantes noe nett å dele.

I 1995 fikk finnene i Nokia patent på deling av nettverksressurser fra en mobiltelefon til en PC. Først noe senere ble det aktuelt for folk flest å bruke en slik løsning, og i første omgang ved hjelp av kabler. Nå ligger den gamle mobilgiganten i patentkrig med HTC, og patentet kan vise seg å omfatte langt mer enn kablet deling av nett.

Ifølge nettstedet fosspatents.com utkjempes Nokias krig på tre fronter; i amerikanske ITC (International Trade Commission) og i tyske og britiske domstoler.

Også andre produsenter deler nett

HTC og Google har forsøkt å få ITC til å begrense omfanget av patentet, men så langt uten å lykkes. Dermed er det sannsynlig at et søksmål vil vinne frem. I så tilfelle vil HTC måtte lisensiere teknologien fra Nokia, eller risikere et importforbud i USA.

Det er imidlertid ikke bare HTC som markedsfører nettdeling fra Android-mobiler. Funksjonen er innbakt i selve operativsystemet, og markedsføres av det som kan krype og gå av Android-produsenter. Dermed kan veien bli kort til andre mobilprodusenter som Samsung og Sony.

Også Apple støtter nettdeling fra iPhone-modellene i dag.

Usikkert om Europa

Om Nokia har dette patentet i Europa er foreløpig uklart. Av de førti patentene Nokia hevder HTC bryter, er ikke patentet som omhandler nettdeling blitt en del av de europeiske sakene ennå.

Nokia har imidlertid akkurat vunnet ett av søksmålene sine i Tyskland. Patentet det dreide seg om handler om strømstyring. HTC på sin side hevder funksjonen sparer så minimalt med strøm, at de har valgt å fjerne den i sin helhet fra telefonene.

Google skal ha forsøkt å gripe inn i patentkrigen, på vegne av HTC. Så langt har ikke søkegiganten lykkes.

Du kan lese mer om nettdelingspatentet og den pågående patentkrigen hos fosspatents.com

(Kilder: wmpoweruser.com, fosspatents.com)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen