TEST: Nokia Lumia 900

Test Nokia Lumia 900

Tidenes beste Windows-mobil

Nokia Lumia 900 tar over etter Lumia 800 som Nokias toppmodell.

Lumia-900-anbefalt.
Lumia-900-anbefalt.Foto: Amobil.no

Konklusjon

dsad
+ Lekker mobil med knallgod skjerm
+ Svært brukervennlige og raske menyer
+ Full navigasjonspakke
+ Gode proffunksjoner, spesielt Office-pakken

dsad
- Litt svak som musikkmobil
- Ikke utvidbart minne
- Ikke USB masselagringsmodus

Nokias nyeste Windows-mobil har mye til felles med sin forgjenger, Lumia 800. Men forskjellene som er der er ikke uvesentlige, og Lumia 900 fremstår soom en reell oppgradering.

Designen på Nokia Lumia 900 er god. Den er støpt i ett stykke plast, og har en 4,3 tommer stor skjerm. Byggekvaliteten er god, og telefonen er helt uten knirk eller bevegelige deler. Overflaten er både hard og glatt, og når telefonen er så stor og tung som den er, øker faren for at du skal glippe taket i den.

Rammene fra Microsoft

Nokia Lumia 900 er en Windows-mobil, på godt og vont. På den gode siden kan vi trekke frem et utmerket brukergrensesnitt, at telefonen er stabil, og at ting skjer raskt, til tross for at vi snakker om en enklere maskinvare enn det du finner på konkurrentenes toppmodeller med Android eller iOS.

Vi liker også at Microsoft har lagt vekt på å gjøre Windows Phone så sikker som mulig. Windows Phone 7.5 er bygget opp som personsentrisk, og det betyr at kontaktene dine er knyttet opp mot sosiale medier.

Ved å oppgi din egen status til tilgjengelig, kan du også sende og motta meldinger direkte til kontaktens konto i nettverk som Facebook og MSN. Kontakten din må ikke ha en Windows-mobil for at du skal få dette til, så lenge han eller hun er tilkoblet det sosiale nettverket og har status som tilgjengelig.

Du kan også sende meldingen som en vanlig SMS. Det fine med tjenesten er at du har all kommunikasjon samlet på ett sted.

Koblingen mot sosiale nettsteder brukes også når noen ringer til deg, eller du gjør et oppslag for å ringe ut. Da får du se kontaktens profilbilde og siste statusoppdatering på skjermen.

Med en Windows-mobil blir det mindre behov for å hoppe fra program til program, fordi hvert program kan ha lenker som gjør at funksjoner det er naturlig å bruke dukker opp som alternativer i appen du er inne i.

Vi liker også at telefonen har gode applikasjoner for viktige områder som kalender, e-post og Office-dokumenter.

Bra lyd

Nokia Lumia 900 har god samtalelyd, og radiofølsomheten er litt bedre enn hva vi ser på enkelte konkurrenter. Men batterikapasiteten er litt svak.

Kameraet er over gjennomsnittet, og du kan filme i HD. Bildene vil riktig nok ikke flyte så jevnt som om du bruker et dedikert videokamera, og komprimeringen av bildene gjør at du egentlig ikke får så mye utbytte av den høye video-oppløsningen.

Musikkspilleren krever at du bruker Zune på PC-en, men lyden er ellers rimelig god. Du kan ikke justere lydbildet, ut over å skru volumet opp eller ned.

Egne Nokia-funksjoner

Nokia har også integrert noen av sine egne tjenester i Windows-grensesnittet. Det gjelder kartapplikasjonen, som gir deg full navigasjon over det meste av verden. merk at Nokia Drive primært er for deg som kjører bil. Muligheten for å navigere i fotgjengermodus forsvant da Nokia byttet fra Symbian til Windows operativsystem.

Noe av det vi ikke er like begeistret for ved Windows Phone er den manglende støtten for høyoppløste skjermer. Nokia kunne ikke gi Lumia 900 høyere skjermoppløsning enn 480 x 800 punkter, uansett hvor mye de måtte ønske det. Vi er heller ikke så begeistret for at du ikke kan sette inn minnekort i telefonen, eller overføre filer via utforskeren i Windows. Microsoft Windows Phone støtter heller ikke NFC. NFC er en teknologi som overfører data over svært korte avstander, og brukes blant annet i nøkkelkort og betalingsterminaler. NFC kan også brukes til å koble sammen mobiltelefoner med annet utstyr, eller til å overføre bilder og annet innhold trådløst fra telefon til telefon.

Legger du til at utvalget av applikasjoner fremdeles ligger langt tilbake for det du får med telefoner som kjører Android eller iOS (iPhone), så fremstår Nokia Lumia 900 som en telefon for alle som er ute etter en smartmobil, og ikke føler seg låst av gammel vane til å velge Android eller iOS.

Alternativene

Om du synes Lumia 900 er for stor, er Lumia 800 et alternativ. Lumia 800 har 3,7 tommer stor skjerm, med samme oppløsning som på storebror. Det betyr at du får med nøyaktig like mange detaljer i skjermbildet, til tross for at det er mindre i størrelse. Velger du Lumia 800 må du klare deg uten frontkamera, men det er også det eneste offeret av betydning.

Et annet alternativ er Apple iPhone 4S. Apple har som Microsoft valgt en lukket løsning der bare applikasjoner godkjent av produsenten er tilgjengelig for deg som sluttbruker. iPhone har en langt mindre, men mye skarpere skjerm. Utvalget av apper til iPhone er enormt, men Apple må tåle kritikk for å forsyne seg grådig av omsetningen appene skaper. Utvalget av ekstrautstyr til iPhone er også svært mye bedre enn for noen av konkurrentene.

Ønsker du større frihet til å velge applikasjoner, er Samsung Galaxy S III en android-mobil med svært gode spesifikasjoner. Denne har stor høyoppløst skjerm, og er tynnere og lettere enn Nokia Lumia 900. Med denne telefonen får du også tilgang til telefonens filstruktur, og du kan bruke minnekort helt opp til 64 GB.

Nokia Lumia 900

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen