Test Nokia Lumia 820

(Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no)

Overpriset Windows-telefon fra Nokia

Lumia 820 er en god telefon – hvis du ser bort fra prisen.

Konklusjon

Raske menyer
Kan betjenes med hansker
God byggekvalitet
Lynraskt mobilnett
Super navigasjonsprogramvare
Fullverdig kontorapplikasjon
Gratis musikkstreaming

Litt rotete menyer
Viktige apper ikke forhåndsinstallert
Ingen støtte for HDMI
Lite innebygget lagringsplass
Høy pris

Nokia Lumia 820 er lillebroren til Lumia 920, som vi testet for noen måneder siden. Telefonen kjører Windows Phone 8, og skiller seg derfor tydelig fra Android- og iOS-baserte telefoner og nettbrett. Du får dessuten et par uvanlige fordeler. Det betyr imidlertid ikke at alt er på stell.

Du kan bytte både batteri og minnekort.
Du kan bytte både batteri og minnekort.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Lumia 820 er mindre og lettere enn Lumia 920. Her får du også støtte for minnekort. Sammenliknet med Lumia 920 som har 32 GB intern lagringsplass, som du får brukt rundt 29 gigabyte av, vil du nok trenge et minnekort ganske mye raskere på Lumia 820. Her får du nemlig bare rundt 5 GB lagringsplass å boltre deg på, av de 8 gigabytene Nokia oppgir som innebygget.

Hvis du vil kan du bytte deksel på Lumia 820.
Hvis du vil kan du bytte deksel på Lumia 820.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Liten sammenliknet med toppmodellene

Telefonen er forholdsvis kompakt i flatemål, men den er noe tykkere enn mange av de andre telefonmodellene på markedet. Det er førstnevnte som avgjør hvor godt telefonen ligger i hånden, og Lumia 820 er nok en telefon som passer flere hender enn både Lumia 920 og toppmodellene fra LG, Samsung og HTC.

Det du må forsake for den hendigere størrelsen er den store skjermen du får i de andre toppmodellene. Her får du en 4,3 tommer stor AMOLED-skjerm med relativt lav oppløsning sammenliknet med de heftigste telefonene.

Grei, men lavoppløst skjerm

I praksis fungerer skjermen greit, med god lysstyrke og fargegjengivelse, men at den bare har 800 x 480 punkter oppløsning gjør nok at du bør ta telefonen nærmere i øyensyn hvis du pleier å legge merke til pikslene i lavoppløste skjermer.

En uvanlig fordel med denne skjermen er at den fungerer selv om du har hansker på. Det er en stor fordel for oss nordmenn som fryser på fingrene halve året. Lumia 820 er imidlertid ikke vanntett.

Med Lumia 820 har Nokia gjeninnført utskiftbare deksler som lar deg tilpasse telefonen. Her kan du velge mellom et lass ulike farger, samt deksler som støtter trådløs lading eller som er ekstra robuste. De robuste dekslene ser slitte ut ganske fort, men tilfører en slags beskyttelse mot knall og fall.

Raskt operativsystem

Operativsystemet som kjører på Lumia 820 gjør at brukeropplevelsen er svært annerledes i forhold til det du er vant til fra Android og iOS. Menyene er likevel for det aller meste svært raske, og stort sett intuitive.

De delene av menyen som ikke er like intuitive ser ut til å være plassert litt på måfå. Vi fant for eksempel viktige meldingsinnstillinger under menyen for sikkerhetskopiering. Disse innstillingene fant vi ikke igjen under noen av menyene som faktisk hadde med meldinger å gjøre. Denne typen rare valg går igjen i hele operativsystemet.

Dette er ulemper du må leve med på en hvilken som helst telefon som har Windows Phone 8 som operativsystem. Det er på mange måter tydelig at vi fortsatt har med et ungt operativsystem å gjøre.

God på multimedia

Lumia 820 har greit kamera, men ikke stort mer enn det.
Lumia 820 har greit kamera, men ikke stort mer enn det.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Telefonen fungerer godt til både video og musikk. Innimellom vil du også her støte på rare valg, som for eksempel at du må helt ut av musikkspilleren for å finne lydinnstillingene, eller at telefonen har flere musikkspillere som det kan være kronglete og tidkrevende å navigere mellom.

Du slipper å bruke ekstra programvare for å overføre bilder, video og musikk. Her holder det å koble telefonen til PC-en. Etter det kan du trekke filene rundt i vanlige katalogvinduer slik man ellers gjør på en PC.

Nettleseren funker under alle forhold

Til nett og e-post fungerer Lumia 820 svært godt. E-postleseren kunne godt hatt hakket flere muligheter til å velge hvor ofte oppdateringer skal skje, men ellers er det lite å utsette her. Nettleseren er lynrask, og telefonen fungerer også bra med treg 2G/EDGE-tilkobling.

Lumia 820 er dessuten en 4G-telefon. Foreløpig er ikke støtten aktivert av Nokia, men du kan jukse og skru den på tidligere selv. Etter vår erfaring fungerer støtten svært godt, og telefonen veksler raskt mellom de ulike mobilnettene.

Les også: Vi tester Nokia Lumia 920

Til slutt

Den dårligste egenskapen til Nokia Lumia 820 er prislappen. Til 3400 kroner nærmer du deg raskt toppsjiktet av smartmobiler. Eksempelvis koster Samsungs Galaxy S III bare tre hundrelapper mer.

HTC 8S er dessuten et problem for Lumia 820. HTC har nemlig lagt sin enkle Windows Phone 8-modell langt lavere i pris – uten at den har vesentlige mangler i forhold til Lumia 820.

Til slutt blir det den heftige prisen som gjør at Lumia 820 akkurat ikke får en firer på vår terning. Det er fortsatt en god smarttelefon, med gode funksjoner og en design mange liker. Den er bare altfor dyr.

For enda mer info om Nokia Lumia 820, gå til Amobil.no.


5/10
Middelmådig

Nokia Lumia 820

Nokia Lumia 820 med abonnement

Nokia Lumia 820   Les mer »

Nokia Lumia 820 med abonnement   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen