TEST: Nokia Lumia 620

Test Nokia Lumia 620

(Bilde: Einar Eriksen)

Like kul som den er gul

Nokia prøver å fri til ungdommen, og vi synes de får det til.

Nokia har gjennomgått drastiske endringer de siste årene, og har nå lagt alle eggene i Microsofts Windows Phone-kurv etter å i praksis ha vært helt fraværende på markedet i en periode. Det var i november i 2011 at den første Lumia-telefonen med Windows Phone 7 kom på markedet, men etter fem telefoner i Lumia-serien med Windows Phone 7 og fem med Windows Phone 8 er selskapet på ingen måte "friskmeldt".

Finnene holder det imidlertid gående, og står for godt over 70 prosent av Windows Phone-salget. Nye rapporter viser at Nokia og Microsoft nå er i ferd med å vinne større markedsandel i mange viktige markeder.

Design, skjerm og menyer

Form: Trykkskjerm
Størrelse:     11,54 x 6,11 x 1,1 cm 
Vekt: 127 gram
Skjerm: LCD TFT, 3,8 tommer, 480 x 800 piksler, kapasitiv, ripesikker
Snarveistaster: Volum opp og ned, hjem, tilbake, av/på/skjermlås, kamera, søk.
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Ja
Menysystem: Windows Phone 8
Pris: Fra 1 800 kroner

Kort sagt:
Liten og lekker
Raske menyer
 Utskiftbart batteri

 Litt tykk

Nokia Lumia 620 er minstemann i Nokias x20-serie, så lenge Nokia Lumia 520 ennå ikke har kommet på markedet. For under to tusen kroner får du en fargerik mobiltelefon med Windows Phone.

Telefonen går rett i strupen på HTC med sin 8S, som koster omtrent det samme og ligner veldig i utseende.

Påskegul og andre skrikende farger

Vårt testeksemplar, som vi har brukt gjennom påsken, er like gul som påskekyllinger og annen påskepynt som glimret med sitt fravær hos undertegnede. Ved å legge telefonen på stuebordet ble det fluksens påskestemning i stua likevel, og den bringer samtidig frem minner om undertegnedes gamle Siemens M35.

Foto: Einar Eriksen

Det er bare bakdekselet som er gult, men det dekker også sidene og gir faktisk også en millimeter tynn kant som sees forfra.

Lumia 620 kommer også i andre farger, som undulatgrønn, iPod-hvit, knallrosa, smurfeblå og svart.

Blir du lei av fargen på telefonen din, er det enkelt å bytte deksel. Nokia prøver seg nemlig på konseptet Xpress-On, som handler om det samme som det gjorde sist du kunne bytte deksler på Nokia-telefoner for litt over ti år siden.

Bakdekselet er av en hard og ganske tykk plastvariant. Skjermoverflaten er av den solide aluminiumsbaserte typen der det ytterste belegget er komprimert. Resultatet er et glass du ikke klarer å ripe opp med en skarp kniv.

Siden bakdekselet er utbyttbart og også dekker telefonens sidelinjer, trenger du ikke gå rundt og bekymre deg for riper i telefonen. Unntaket er glasset foran kameralinsen, som ikke er av det solide slaget.

Foto: Einar Eriksen

Smal og avrundet

En smal utforming og et avrundet bakdeksel gjør at Lumia 620 ligger veldig behagelig i hånda, spesielt i forhold til mange av dagens mobiler med langt over fire tommer store skjermer og tynn utforming.

Litt av årsaken til at den ligger godt i hånda, er at den også er ganske tykk – noe som igjen er en ulempe når den ligger i lomma i stedet for i hånda. Vekten på 127 gram gjør at telefonen er ganske lett uten at kvalitetsfølelsen svekkes.

Foto: Einar Eriksen

Ikke AMOLED

Lumia 620 har ikke AMOLED-skjerm slik som storebroren Lumia 820, men i stedet en TFT LCD. Det betyr at skjermen bruker mer strøm, ettersom hele skjermen bakbelyses. Større deler av lyset tapes på veien, i tillegg til at også svarte partier må belyses. I AMOLED-skjermer lyser hver piksel, slik at svarte partier ikke er belyst.

Med 246 piksler per tomme pikseltetthet føles skjermen skarp og klar i vanlig bruk. Oppløsningen er 800 x 480 piksler, slik som i for eksempel Nokia Lumia 820, men en noe mindre skjerm gjør at Lumia 620 stiller med tettere piksler. Til sammenligning har Lumia 820 en pikseltetthet på 217 piksler per tomme.

Fargegjengivelsen gir naturtro bilder på skjermen uten for høy fargeintensitet, som vi ofte ser i AMOLED-skjermer, og vi kan se kontraster både i mørke og lyse deler av bildene. Vi synes 3,8 tommer er en fin skjermstørrelse som ikke føles altfor liten, samtidig som det er stort nok til å treffe godt på skjermtastaturet og få en grei oversikt i de fleste applikasjoner. Større skjermer er selvsagt bedre til mange ting, men det må avveies mot hvor stor mobiltelefon du vil ha.

Mange av Lumia-telefonene er utstyrt med Synaptics Super Sensitive Touch, men det er ikke på plass i Lumia 620. Likevel er skjermen sensitiv nok til at den reagerer selv om vi har tynne tøyhansker på. Kanskje litt for sensitiv, for vi sitter igjen med en hel del skjermskudd som er tatt av låseskjermen, noe som betyr at vi har holdt inne hjemknappen og av/på-knappen samtidig mens telefonen har vært låst. 


Microsofts bidrag

Den amerikanske gigantens bidrag til det hele er et operativsystem med hjemmeskjerm bygget av såkalte "aktive fliser". Dette er enkelt og greit firkanter som kan hente informasjon fra programmet hver og en av dem representerer. For eksempel er telefonlistefirkanten bestykket med vekslende bilder av Facebook-kontakter eller kontakter fra andre, og fungerer som en vanlig snarvei. Noen fliser viser bare logoen til et program.

Som vi poengterte i testen av Lumia 820, synes vi det er litt rotete at enkelte fliser endrer innhold i litt for stor grad etter hvordan du bruker appen. For eksempel vil snarveien som heter "musikk + videoer" endre utseende når du spiller musikk, og viser i stedet et albumomslag fra musikken du hører på mens den scroller artristnavnet over på kryss og tvers. Til slutt viser den et par hodetelefoner.

Dette er snakk om en vanesak, men for nybegynnere kan det være litt forvirrende.

En annen ting som kan være forvirrende er at det meste i menyene er på norsk bortsett fra "store". Vi snakker altså ikke om det norske ordet store, men det engelske ordet store som betyr butikk. Greit at Microsoft Phone Store (tidligere "Marketplace") er egennavn, men få eller ingen kjenner programvareportalen til Microsoft som "Store".

Ellers fungerer det meste strålende. Det er ingen unødvendige valg, men likevel kan du gjøre det meste. Du kan markere et telefonnummer fra nettleseren og lime det rett inn i ringemenyen, og du kan enkelt ringe tilbake til en du fikk tekstmelding fra. Alt virker gjennomtenkt.

Tastaturet er også lett å skrive på, og ordboken sørger for å rette opp ordene hvis du bommer på en bokstav eller to. Vi synes tastaturet fungerer så bra at vi ikke vurderte å laste ned et nytt.

    I esken:
  • Lumia 620
  • USB-kabel
  • 230V~ til 5V- (USB-utgang)
  • Øreplugger

Nokia Lumia 620 med abonnement

Nokia Lumia 620

Nokia Lumia 620 med abonnement

Nokia Lumia 620

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen