TEST: Nokia Lumia 610

Test Nokia Lumia 610

(Bilde: Kurt Lekanger, Amobil.no)

Windows-mobil for en slikk og ingenting

Men det er én ting vi ikke liker med denne Nokia-mobilen.

Nokia Lumia 610.
Nokia Lumia 610.Foto: Nokia

Konklusjon

dsad
+ Forholdsvis lav pris
+ Brukervennlige menyer
+ God Office-pakke og god e-postleser
+ Bra navigasjonsløsning fra Nokia

dsad
- Lite RAM gir mange begrensninger
- Dårlig kamera
- Ikke mulig å utvide minne
- Tungvint filoverføring med Zune-programvare

Nokia Lumia 610 er antagelig den billigste Windows-mobilen på markedet, takket være at Microsoft har senket maskinvarekravene noe i forhold til tidligere.

Til tross for at Lumia 610 har ganske svak maskinvare, en 800 MHz prosessor og lite minne, virker ikke telefonen spesielt treg i daglig bruk. Vi merker at det tar litt lenger tid å starte apper eller sette igang nye oppgaver i en app, men brukergrensesnittet flyter like pent som på andre Windows-mobiler. Microsoft har helt tydelig gjort en veldig god jobb med å tilpasse operativsystemet til svak maskinvare.

Design er alltid smak og behag, men vi synes telefonen er pen å se på. Metallrammen rundt, og den gummierte baksiden og det solide dekselet, gjør at telefonen virker mer solid bygget enn de fleste andre mobiltelefoner i denne prisklassen.

Brukervennlig mobil med mye god programvare

Windows Phone er en av de mest brukervennlige mobilplattformene som finnes. Samtidig som operativysstemet er enkelt og intuitivt å komme igang med for nybegynnere, finner også avanserte brukere det meste de trenger.

Telefonen leveres i likhet med andre Windows-mobiler med Office-programvare for redigering av dokumenter i Microsoft Office-format, en god e-postleser og det du trenger for både jobb og underholdning. I tillegg får du med Nokias utmerkede kartprogramvare og navigasjonsløsningen Nokia Kjør.

Dette er ikke bra

Dessverre har Lumia 610 en del svakheter og begrensninger. Den største mangelen er at den kommer med bare 256 MB arbeidsminne (RAM). Det gjør nemlig at veldig mange av de beste appene ikke lar seg laste ned og installere fra Marketplace. Rovio har sagt at de skal komme med en oppdatering som lar deg spille Angry Birds også på Lumia 610, men det er også en lang rekke andre spill og nytteapper som ikke lar seg installere – for eksempel Skype.

For å tilpasse Windows Phone slik at det fungerer godt på telefoner med lite arbeidsminne, har Microsoft også begrenset hvilke bakgrunnsprosesser som kjøres. Det gjør at du for eksempel mister funksjonen for automatisk opplasting av bilder.

Vi er helt med på å begrense prosessorhastigheten, og kanskje til og med sette inn en dårligere skjerm, for å få ned prisen på et slikt produkt. Men når du ikke får brukt mobilen til det du har tenkt å bruke den til fordi produsenten har kuttet ned på mengden arbeidsminne, da spør vi oss selv om man ikke har gått litt for langt. Hvor mye ekstra ville egentlig 256 MB arbeidsminne kostet, med dagens lave minnepriser?

Kameraet i Lumia 610 tar ok utendørsbilder, men sliter i dårlig lys.
Kameraet i Lumia 610 tar ok utendørsbilder, men sliter i dårlig lys.Foto: Kurt Lekanger, Mobilen.no

OK skjerm og brukbart kamera

Nokia Lumia 610 har en 3,7-tommers TFT LCD-skjerm med oppløsningen 480 x 800 punkter, som er standard på Windows-mobiler. Skjermen er ganske god i forhold til prisen på mobilen, men den er noe blassere enn skjermen i Lumia 710, og den har dårligere innsynsvinkel. Vi tror likevel de fleste som betaler under 2.000 kroner for en Windows-mobil vil bli fornøyd med skjermen.

Kameraet i Lumia 610 har en oppløsning på bare 5 megapiksler, og tar bilder i litt varierende kvalitet. I perfekte lysforhold utendørs blir ikke bildene så aller verst, men kameraet sliter skikkelig med innendørsbilder i dårlig belysning. Har du tenkt å filme video, bør du styre unna Lumia 610. Telefonen støtter nemlig bare video i VGA-oppløsningen 640 x 480 punkter, og videoopptakene blir alt annet enn bra.

Konklusjon og alternativer

Lumia 610 er ingen dårlig mobiltelefon i forhold til prisen, men Nokias valg om å redusere arbeidsminnet fra 512 til 256 MB for å kutte noen kroner i prisen var etter vår mening ikke noe sjakktrekk.

Hvis du legger på 200-300 kroner får du en Nokia Lumia 710, som er raskere og har bedre spesifikasjoner. Den klarer å kjøre alle Windows Phone-appene, og den har støtte for filming i 720p-oppløsning – som mangler på Lumia 610. Et annet veldig godt alternativ er Samsung Omnia W, som har samme skjermstørrelse som Lumia 610. Telefonen har et noe bedre kamera, en Super-AMOLED-skjerm, og er litt tynnere. Men da må du opp i rundt 2.500 kroner, altså minst 500-600 kroner mer enn det Lumia 610 koster.

Hvis det ikke er noe krav at telefonen skal kjøre Windows Phone, anbefaler vi at du tar en kikk på Huawei Honor. Dette er et knallkjøp til under 2000 kroner. Vil du gå noen hundrelapper opp i pris, anbefaler vi Android-mobilen Sony Ericsson Xperia Arc S.

Les hele testen på Amobil.no


Nokia Lumia 610

Nokia Lumia 610

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen