Nokia Lumia 610.

Test Nokia Lumia 610

Nokia Lumia 610. (Bilde: Kurt Lekanger, Amobil.no)

Windows-mobil for en slikk og ingenting

Men det er én ting vi ikke liker med denne Nokia-mobilen.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Design, skjerm og menyer

Form: Berøringsskjerm
Størrelse: 11,9 x 6,22 x 1,20 cm
Vekt: 132 gram
Skjerm: TFT LCD 3,7 tommer, 800 x 480 piksler, kapasitiv berøringsskjerm
Snarveistaster: Volum opp og ned, hjem, tilbake, søketast, kameratast, av/på/skjermlås
Inn-/utganger: Micro-USB, 3,5 mm minijack
Minnekortplass: Nei
Menysystem: Windows Phone 7.5

Pris: Rundt 1900 kroner

Kort sagt:
dsad
– Rimelig
– God byggekvalitet
– Brukervennlig og velfungerende operativsystem

dsad
– Litt blass skjerm
Nokia Lumia 610.
Nokia Lumia 610.Telefonen fås i flere forskjellige farger.Foto: Nokia
Nederst finner du de tre vanlige Windows Phone-knappene, som er av berøringstypen.
Nederst finner du de tre vanlige Windows Phone-knappene, som er av berøringstypen.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Dette følger med i esken.
Dette følger med i esken.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Baksiden er laget i en slags gummiert plast.
Baksiden er laget i en slags gummiert plast.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Lumia_personer.
Brukergrensesnittet i Windows Phone er elegant og enkelt å bruke. Under "Personer" finner du oversikt over all kommunikasjon du har hatt med ulike personer, i tillegg til Facebook-oppdateringer.

Nokias Lumia 610 er den billigste av alle Lumia-modellene. Telefonen er et resultat av at Microsoft har senket maskinvarekravene til Windows-mobiler, for å gjøre det mulig å produsere enda billigere modeller. Den benytter den såkalte Tango-versjonen av Windows Phone, også kalt Windows Phone 7.5 Refresh, som blant annet har gjort det mulig med kun 256 MB arbeidsminne (RAM) i mobilene.

Lumia 610 kommer med bare 256 MB RAM, mot 512 MB i modeller som Nokia Lumia 710 og Samsung Omnia W. Det skulle vise seg å være et ganske stort problem.

Med bare 256 MB RAM er det nemlig umulig å installere et stort antall av de mest populære appene fra Windows Phone Marketplace. Verken Angry Birds, Monopol, Need for Speed eller navigasjonsprogrammet Navigon lar seg installere. Alt du får, er en melding i Marketplace om at telefonen din ikke er kompatibel på grunn av for lite minne. Microsoft har tidligere sagt at rundt fem prosent av appene i Marketplace ikke vil la seg installere på de rimelige Tango-mobilene med 256 MB RAM, men vi ble overrasket over hvor mange kjente og viktige apper som ikke lot seg installere. De beste appene er gjerne også de mest ressurskrevende.

Men betyr det at Lumia 610 er en dårlig mobil? Ikke nødvendigvis.

God byggekvalitet

Til å være en billigtelefon, er vi veldig positivt overrasket over byggekvaliteten til Lumia 610. Telefonen har en solid metallramme rundt og et plastdeksel på baksiden. Plastdekselet har en slags gummiert overflate, og sammen med telefonens avrundede former gjør det at Lumia 610 ligger veldig godt i hånden. Bakdekselet er av typen som skyves litt ned før det kan plukkes av. Det sitter godt, og kvaliteten føles bedre enn på mange av de tynne plastdekslene du nærmest må brekke løs fra telefonen for å få av.

Nederst på telefonen finner du de tre vanlige tastene du finner på alle Windows-mobiler; Tilbake, Hjem og Søk. Tastene er av typen som krever kun lett berøring, i motsetning til Lumia 710 som har fysiske knapper. Berøringsknappene fungerer godt, og de er plassert slik at du ikke så lett uforvarende kommer borti dem – noe som av og til kan være et problem med slike berøringstaster.

På høyre side av telefonen finner du knapper for å justere lydvolum, skru av/på telefonen/skjermlåsen, samt en dedikert kameraknapp. Som på andre Windows-mobiler kan kameraet aktiveres direkte fra låseskjermen ved å holde kameraknappen inne. Av-/på-knappen er for øvrig plassert i midten på høyre side, som kanskje er en litt utradisjonell plassering.

På toppen av telefonen finner du en 3,5 mm hodetelefonutgang og en micro USB-tilkobling. Det er ingen kontakter i bunnen av telefonen eller på venstre side.

Baksiden av telefonen har et 5 megapiksel kamera med LED-"blits", i tillegg til at det er en "perforering" nederst for å slippe ut lyden fra høyttaleren som brukes til ringetoner eller når du bruker mobilen som "konferansetelefon".

Telefonen fås for øvrig i flere ulike farger, vårt testeksemplar var i svart. Du får den også i rosa, blått og hvitt.

Ok, men litt blass skjerm

Skjermen i Lumia 610 er en 3,7-tommers TFT LCD-skjerm med oppløsning på 480 x 800 punkter. Også den litt dyrere Lumia 710-modellen benytter en TFT LCD-skjerm, men når vi sammenligner de to mobilene ved siden av hverandre ser vi tydelig at skjermen på 610 har ganske mye blassere farger enn på 710. Innsynsvinkelen er også dårligere, og fargene endrer seg litt og blir mørkere når du ikke betrakter skjermen rett forfra.

Sammenlignet med AMOLED-skjermen på Nokia Lumia 800, er skjermen ganske dårlig – men i forhold til mobiltelefoner i den aller rimeligste enden av prisskalaen er den ikke så verst likevel. Men vi kunne som sagt ønsket oss litt mindre blasse farger.

Stilig og brukervenlig grensesnitt

Lumia 610 kommer med Windows Phone 7.5, og skiller seg ikke nevneverdig fra andre Windows-mobiler. Brukergrensesnittet i Windows Phone kalles Metro, og har en startskjerm bestående av en rekke "fliser" ("tiles"). Flisene kan oppdateres dynamisk med ulike former for innhold, for eksempel vise oppdatert informasjon fra kontaktpersonenes Facebook-kontoer.

Etter vår mening er Windows Phone enklere å bruke enn Android, samtidig som det er fullt på høyde med iOS når det gjelder brukervennlighet.

I esken

Det er stort sett det vanlige utstyret som ligger med i esken. Det er ikke minnekort, og heller ikke støtte for det. Esken til vårt testeksemplar inneholdt:

  • Telefon
  • Batteri (1300 mAh)
  • USB-kabel
  • 230V~ batterilader
  • Ørepropper

Nokia Lumia 610

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen