Nok en fakslekkasje fra politiet
Teknofil

Nok en fakslekkasje fra politiet

Redaksjonen hos Teknofil og Mobilen har over lengre tid mottatt flere sensitive opplysninger fra politiet via sin faks. Årsaken var at vi har overtatt det tidligere faksnummeret til Advokathuset Feydt og Hamborgstrøm. Forrige gang vi skrev om problemet ryddet politiet opp i sine systemer, men etter en pause begynner har vi nok en gang fått tilgang til svært sensitive opplysninger om Advokathusets klienter.

Les også:
Politiet utleverer varetektsfanger
Drapssak på villspor

Fikk beskjed om forestående fengsling
Teknofils redaksjon har blant annet fått tilsendt en avslag på asylsøknad for en av advokathusets klienter. I avslaget ligger det både melding om en forestående fengsling og også fullt navn og fødselsdato på asylsøkeren og dennes familie. Teknofil kan også lese både selve søknaden, fingeravtrykksrapport og kommunikasjon som har foregått per mail mellom norske UDI og Dublin-registeret. Flere av papirene er merket med "unntatt offentligheten".


Teknofil har også fått papirer som begjæring om fortsatt varetektsfengsling av en navngitt person med adresse og fødselsdato. Av begjæringen kommer det frem at personen anses som psykotisk og har utøvd vold mot en person som er identifisert med etternavn i papirene. Opplysninger Teknofil på ingen måte skulle hatt fri tilgang til.

- Solid brudd på taushetsplikten
Datatilsynet reagerer sterkt på at politiets fakser kommer på avveie på denne måten.

- Dette er veldig alvorlig og vi har tidligere reagert sterkt på bruken av kommunikasjon via faks nettopp på grunn av at slikt som dette kan skje. Dette er solide brudd på taushetsplikten og en type behandling av personopplysninger som politiet snarest må rydde opp i, sier Guro Slettemark, seniorrådgiver hos Datatilsynet til Teknofil.


Datatilsynet har tidligere ført tilsyn hos blant annet UDI, og spesifiserte da at UDI må avslutte bruken av faks ved overføring av sensitive data. Informasjonsseksjonen hos UDI kan også bekrefte ovenfor Teknofil at de har innført strenge regler mot dette. Da hjelper de lite at deres papirer blir sendt med faks av politiet til feil nummer.

Feil informasjon hos bedriftssøkene
Grunnen til at faksene kommer på avveie er derimot tilsynelatende enkel. Flere bedriftskataloger på nett sitter med feilaktige opplysninger i sine registre. Blant annet har tjenestene Bransjesoket.no, 180.no, Purehelp.no, Internettopplysningen.no, Finnalle.no og Nol.no lagret feil nummer på Advokathusets advokater. Trolig har konsulenter hos politiet stolt for mye på disse opplysningene da faksene ble sendt ut. Datatilsynet syns derimot ikke dette er god nok unnskyldning.

- Dette er en stor svikt i systemet og vi har påpekt dette problemet utallige ganger ovenfor politiet. Det blir merkelig at man kritiserer enkelte tjenestemenn for brudd på taushetsplikten som har kommet frem i media de siste dagene når politiet har et sentralt system som lekker på denne måten påpeker Slettemark.

Oppdatert:
Etter at artikkelen ble publisert har bedriftsopplysningen 180.no tatt kontakt med Teknofil. Ifølge de bunner problemet i at de enkelte advokatene hos Advokathuset har lagret feil opplysninger i Brønnøysundsregisteret. Da informasjonen hentes automatisk herfra blir opplysningene også feil på søkesidene.


- Politiet bør ringe direkte
Hos Advokathuset Feydt og Hamborgstrøm er de lite fornøyde over at sensitive opplysninger om deres klienter kommer på avveie. Advokat Jacob Sanden Ringstrøm, som en av faksene egentlig var ment for, er hverken imponert over politiet eller over bedriftskatalogene på nett.

- Det er kun i utvalgte tilfeller at faks blir brukt for å oversende informasjon, men dette er ikke bra i det hele tatt og veldig alvorlig ovenfor våre klienter. Hvordan vi skal unngå denne registreringen i bedriftssøkene er jeg usikker på, men jeg er redd disse systemene er en snøball som bare vil rulle videre og bli større. Politiet bør da heller ta en telefon til oss for å forsikre seg om at de har riktig nummer om de ikke har et eget oppdatert system, sier Ringstrøm til Teknofil.

Han frykter at opplysningene som sendes ut enkelt kan misbrukes om de havner i feil hender.

- Jeg vil selv sende brev til politiet angående dette, sier han.


Vil ta for seg den enkelte
Politiet, som også tidligere har fått henvendelser fra Teknofil angående dette, er ikke høye i hatten over at problemet nå har gjentatt seg.

- Vi har tatt opp dette tidligere, men det er tydelig at vi nå må gå til den enkelte. Det er veldig beklagelig at denne informasjonen kommer på avveie, så vi må også ta dette opp igjen med hver seksjon for å unngå at det gjentar seg, sier Unni Grønndal, informasjonssjef hos Oslo Politikammer til Teknofil.

Hun håper hun for all del vil unngå å få lignende henvendelser i fremtiden.

Ikke et alternativ å kutte ut faks
Å slutte med utsendelse av informasjonen per faks er derimot ikke aktuelt. Både politiet og advokatene anser dette som et viktig arbeidsverktøy og bedre egnet til å sende ut informasjon raskt enn for eksempel e-post som med enkelhet kunne krypteres for å sikres mot innsyn fra uvedkommende.

- Man bør kanskje likevel vurdere om informasjon som sendes per faks kan utføres på en måte som i mindre grad identifiserer de innvolverte. Leger benytter for eksempel kun initialer på personer som omtales i rapporter som sendes per faks. Det bør kanskje vi også vurdere, sier advokat Ringsrød til slutt.


Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen