Test

Nødlanding

Nylig avdøde Henki Kolstad spiller hovedrollen i denne krigsfilmen fra 1952, hvor han holder forvillede amerikanske soldater unna klørne til nazistene.

Syv menn i fallskjerm

Det er andre verdenskrig, og nazistene holder grepet hardt rundt Norge. Et amerikansk bombefly styrter utenfor den norske kysten, men syv amerikanere makter å komme seg ut i fallskjerm. Problemet er bare det at de lander på svært forskjellige steder, spredt godt utover. Med nazistene på leting etter amerikanerne må motstandsbevegelsen, i ledelse av distriktets lege Knut og gartneren Hans, jobbe på spreng for å få sine amerikanske venner i trygghet. En stygt skadet amerikaner har allerede blitt tatt av nazistene, men nå jobbes det for å få de resterende seks over til Sverige.

Mens nazistene holder grepet hardt rundt Norge, holder nordmennene hardt rundt hverandre.
Mens nazistene holder grepet hardt rundt Norge, holder nordmennene hardt rundt hverandre.

Flate spenningskurver

Det som umiddelbart virker skuffende er den manglende spenningen. For det er altså både frihetskjempere og nazister ute etter amerikanerne, men letingen etter disse er utelukkende vist fra førstnevntes side, og har nærmest et preg av lek og moro over seg. Det er for letthjertet til at det går an å bry seg på alvor, og filmen fremstår nesten utelukkende som en hyllest til de tapre norske menn og kvinner som motarbeidet nazistene. Dette kan for så vidt være helt greit, men det ble gjort mye bedre i for eksempel "Kampen om Tungtvannet" (1948).

Her funker det bare middels bra, og selv hvis man er svært patriotisk innstilt holder det ikke helt inn. Filmen virker bedre som en dokumentasjon og heltesang enn en selvstendig, god film.

Rent filmteknisk holder man seg til det trygge, så visuelt er det dermed lite å bli begeistret for. Arne Skouen viser her lite av det han fikk til i 1959 med "Ni liv".

Sannsynligvis mer virkelighetstro

Et lyspunkt er Henki Kolstad som Hans, en helt uten heltenykker. Her er det verken voldsomme heltedåder eller heltetaler, bare en ordinær norsk mann som gjør sitt for fedrelandet. Dermed er han ikke den mest karismatiske helt, men en typisk norsk hvermansen som den edruelige nordmann kanskje lettere kan identifisere seg med enn Hollywoods store helter.

Selv om det filmatisk sett er ordinært, er det likevel noe appellerende med dens beskjedenhet og naturlige og neddempede tone, og "Nødlanding" kan utvilsomt sies å være noe mer virkelighetstro enn mange av de Hollywoodske heltefortellingene. At filmen var populær ved sin utgivelse, noen år etter krigen, er meget godt forståelig, men i dag holder den seg dessverre ikke så godt som blant annet nevnte "Ni liv".

Nordisk Film med slett DVD-utgivelse

Det kan virke som om man i Nordisk Film ikke er så glad i disse klassikerne, eller kanskje det bare er latskap. "Nødlanding" er nettopp en slik film hvor en liten dokumentar om de virkelige hendelsene kunne vært interessant. Eller hva med intervjuer med skuespillerne hvor de forteller litt om krigen? Hva som helst, men denne utgivelsen har dessverre ingen ting. Enda verre er restaureringen. Bilde har mye rusk og rask, men originalmaterialet var sannsynligvis ikke av beste kvalitet, så det er forståelig. Lyden derimot, har så mye skurr at den til tider lave dialogen nesten blir vanskelig å høre. Slike utgivelser klarer neppe å øke salget og interessen rundt norske klassikere.

Konklusjon

"Nødlanding" er en temmelig middelmådig affære, og blir lite givende uten litt patriotisk godvilje. Spenningsnivået er lavt, i stor grad på grunn av fokus på en letthjertet heltehistorie. Det er for så vidt befriende å få en mer menneskelig og troverdig helt i Hans, godt spilt av Henki Kolstad, men på den annen side bidrar det også til å gjøre filmen enda mer anonym.

DVD-utgivelsen er ribbet for ekstramateriale, og i tillegg er lyden sterkt preget av støy og skurr. Kort fortalt en svak utgivelse fra Nordisk Film, noe som er med på å trekke karakteren ned.

Nødlanding   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen