TEST: Noctua NH-U12P SE1366
Test

Noctua NH-U12P SE1366

Testoppsett

Til testing av kjølere benytter vi vår modifiserte Innovatek Kühlertester KT-3. Denne har en kjerne på 10 x 15 mm (150 mm2), noe tilsvarende en AMD Athlon 64-kjerne uten varmespreder. Testbenken er modifisert så vi kan teste ved både 90 W og 120 W. Vi legger en varmespreder mellom kjernen og kjøleren.

Denne testbenken vil ikke si at akkurat denne kjøleren vil gi deg akkurat den temperaturen på en definert prosessor. Den vil derimot tydelig skille kjølerne fra hverandre og vise hvilken som er best temperaturmessig. Verdiene du vil få på din prosessor vil variere.

Støymålingene blir gjort på vår nye testlab for støymålinger. Mikrofonene ble da montert 60 cm over senter av kjøleenheten. Grunnen til at vi ikke har plassert den nærmere, er fordi luftstrømmen i seg selv vil slå ut på mikrofonen. Vi har ikke plassert mikrofonen lenger fra grunnet plassmangler(standarden sier 1 meter). Støymålingene vi nå gjør vil derfor ikke samsvare med verdiene som produsenten oppgir, men vi vil kunne skille kjølerne fra hverandre.

Under hele testperioden ble romtemperaturen holdt til 24° +/- 0,5°. Viften får matet +12 V under alle tester. Bakgrunnsstøyen ble målt til 25,8 dBA.

Temperatur

I grafene over er NH-U12P testet slik den kommer rett ut av boksen. Her sklir kjøleren rett til topps uten problemer. Den plasserer seg mer enn 2 solide grader foran kjøleren som frem til nå lå med topplasseringen ved 90 W belastning. Når vi skur opp belastningen til 120 W beholder Noctua fortsatt det tydelige forspranget i testen.

De to grafene over dette avsnittet er bedre for generell sammenligning av kjøleevnen til kjøleren. I dette tilfelle har vi kun benyttet vår standardiserte vifte som vil gå igjen på alle kjølertester, en vifte som forøvrig er av den samme typen som Noctua har lagt ved til den aktuelle kjøleren.

Her ser vi at Noctua fortsatt beholder den samme plasseringen i grafene, to grader over Scythes kjøler med en annen konstruksjonsform. De må derimot se seg slått med nesten like mange grader av den massive kobberklumpen Thermalright True Copper. Ved 120 W belastning ser vi at Noctua taper litt av forspranget til begge konkurrentene, men de holder seg fortsatt på en solid andreplass.

Støynivå

Når det kommer til støymålingene ender kjøleren dessverre opp på den motsatte siden av skalaen. To vifter spinnende på full guffe blir nok for mye for en sart sjel. Om du skulle kjøpe denne kjøleren bør du derimot vurdere å benytte et par av de medfølgende spenningsregulatorene, alternativt bare montere en av de to viftene. Du må dermed ofre litt ytelse for å sitte igjen med et lavere støynivå.

Noctua NH-U12P

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen