Noctua har gjort noe veldig spesielt med denne viften
(Bilde: Rolf B. Wegner, Hardware.no)

Noctua har gjort noe veldig spesielt med denne viften

Bladene er dekket av fløyel.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Hardware.no/Taipei: Her på den store Computex-messen ramler vi stadig over rare ting og påfunn, og årets mest kuriøse prototype kommer denne gangen fra selskapet Noctua. De overrasket oss i fjor med den støydempende kjøleren sin, men denne gangen hadde de noe litt mer sprøtt på lager – en kabinettvifte dekket av fløyel.

Slike vifter har i alle år bestått utelukkende av plast, selv om enkelte aktører har prøvd seg med metallblader og forskjellige overflatebehandlinger. Fellestrekket har uansett vært at viftebladene har vært helt glatte, men Noctua mener at det kan være flere gode grunner til å gå for det myke og ujevne stoffet filt.

Stoffkledde vifter

– Dette er egentlig en videreføring av det vi allerede driver med. Poenget med fløyel er at det har en veldig ujevn overflate. Det et er hele tiden små forandringer i strukturen. Når dette settes i bevegelse, slik at luften strømmer rundt viftebladene så oppstår det en mye bedre turbulens enn med tradisjonelle vifter, forklarer Noctuas Jacob Dellinger.

Du kan tydelig se fløyelsstrukturen på viftebladene.

Du kan tydelig se fløyelsstrukturen på viftebladene.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no
Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Han vil ikke ut med hvem som faktisk kom på idéen om fløyel på viftene, men innrømmer villig at det ikke var var jeg som hadde hevet på øyenbrynene ved første presentasjon av det hele. Likevel, Noctua-gjengen tenkte at dette måtte de prøve ut, og det gjorde de. De første testene er så absolutt positive.

– Vi fikk veldig mye mindre støy med disse viftene enn med normale vifter, så dette har absolutt noe for seg, forteller Dellinger.

Selskapet har ikke klippet ut fløyelsbiter og limt de på viftene, ei heller er det snakk om dyppe biter av fløyel i epoxy eller et annet lim for å få fløyelen stiv. Neida, vanlige vifter har fått seg en dusj med lim, og deretter har de blåst på fløyelspartikler. Resultatet er en vifte som ser ut som den er laget av fløyel, og som er både myk og fløyelsaktig når du tar på den. 

Fløyel kan brukes både på selve viften og på rammen rundt.
Fløyel kan brukes både på selve viften og på rammen rundt.Foto: Rolf B. Wegner, Hardware.no

Støvsuger i ordets rette forstand

Selv om de første testene viser gode resultater, er det to sentrale detaljer som hindrer Noctua i å sette dette i produksjon nå med en gang:

– Det første problemet er at vi bare får gode resultater når viften står i et åpent rom, altså et scenario som ikker er så vanlig. Vi får bedre støyresultater også dersom det er lite mottrykk, som på en kjøler med stor avstand mellom finnene. På en radiator er den derimot verdiløs, der blir det uansett så mye turbulens rundt kjølefinnene at vi ikke kan måle noen merkbar forskjell, utdyper Dellinger

– Det andre store problemet er støv. Disse greiene her suger til seg støv, og støvet fester seg på viftebladene som om det skulle vært lim på dem. Det er ikke noe praktisk problem, men det ser ikke så veldig pent ut og man er nødt til å bruke en støvsuger eller noe for å få det av, avslutter Dellinger.

Noctua er med andre ord ikke helt klare for å lansere fløyelskledde vifter enda, men Dellinger forsikrer oss om at de skal forsette med forsøkene sine inntill videre. Resultatene synes de nemlig har vært svært lovende til nå.

Har det noen for seg med to vifter etter hverandre? Det finner du ut i ekstrasaken vår som omhandler akkurat det »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen