(Bilde: Shutterstock/ Ralf Kleemann )

Nobelprisvinner: Patenttiden bør halveres

Gary Becker mener dagens system skader økonomien.

På sin blogg har nobelprisvinneren i økonomi, Gary Becker, postet et innlegg hvor han tar for seg dagens patentsystem. Becker mener det nåværende systemet er for bredt, for løst og for dyrt.

Uttalelsene kommer i en tid hvor dagens patentsystem er under hardt press. Samtidig som Google jobber aktivt for å bli kvitt patenttroll, er et av de største nettopp felt i retten. Amerikanske Eolas, som i en årrekke har saksøkt teknologiselskaper som Apple og Google fordi de mente de hadde patent på interaktive nettsider, fikk denne uken patentene sine ugyldiggjort.

Becker går hardt ut mot selskaper som krangler over programvare-patenter, som er den typen som oftest havner i rettsapparatet. Tiden i rettssalen er både unødvendig, kostbar, og kontraproduktiv for alle teknologiselskaper, mener nobelprisvinneren.

Beskytter oppfinneren

Et patent er en tidsbegrenset enerett til en kommersiell utnyttelse av en konkret løsning på et teknisk problem, der patentinnehaveren får enerett på typisk opptil 20 år, mot å beskrive oppfinnelsen så tydelig at andre kan gjenskape løsningen og videreutvikle ideene.

Ved at myndighetene tilbyr patentbeskyttelse, kan oppfinnere ha større trygghet for at de får betalt for sin mangeårige investering.

Problemene starter når for eksempel medisinske nyvinninger beskyttes så totalt at pasienter må dra til ett bestemt sted for å få behandling. Samtidig er programvarepatenter ofte en skisse på hvordan noe skal fungere, ikke hvordan det faktisk fungerer – som er regelen for fysiske varer

– Halver patenttiden

Nobelprisvinneren ønsker å halvere den maksimale tiden en person eller et selskap kan ha patent på en oppfinnelse. Effektivt vil dette sette en sperre på ti år, noe som vil føre til at flere får nyte godt av en oppfinnelse, samtidig som patentinnehaveren har tid til å tjene inn forskning- og utviklingskostnader de har pådratt seg.

Becher leker også med tanken om å avskaffe hele patentsystemet for programvare.

– Inntekten og motivasjonen et selskap taper på å miste et patent de eier kan være betydelig, men ofte veier raskere samfunnsutvikling og færre kostnader til rettssaker, mer enn opp igjen for disse tapene.

Becker forsøker med dette neppe å skaffe seg venner i programvarebransjen, men uttalelsene hans kan i det minste kaste større lys over de negative sidene ved dagens ordning.

(Kilder: Gigaom, The Becker-Posner Blog)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen