Guide

Nivåer (Levels)

For lettest å forstå dialogboksen, kan det være lurt å forestille seg bildet i gråtoner. Jeg vil derfor benytte en terminologi som stemmer overens med et bilde i gråtone.

Levels gir mulighet for ikke-lineær justering av bilder. Det vil si at du kan justere skygge, mellomtoner og høylys ulikt. Dialogboksen har fem skyvekontroller og tre pipetteverktøy som kan brukes for å justere bildet.Du kan få tilgang til dialogboksen Levels ved å velge ett av tre alternativer:

  • Image >> Adjustments >> Levels
  • Velge Layer >> New Adjustment Layer >> Levels…
  • Ved å klikke det lille ikonet (New Adjustment Layer…) nederst i lagpaletten.

Dialogboksen Levels:

De fem skyvekontrollene er innringet og nummerert.

  1. Svart punkt. Tvinger tonene til venstre for kontrollen til svart.
  2. Hvitt punkt. Tvinger tonene til høyre for kontrollen til hvitt.
  3. Lysner eller mørkner toner mellom svart og hvitt (midtpunkt).
  4. Endrer svart til en gråtone.
  5. Endrer hvitt til en gråtone.

Histogrammet viser vei:

I eksempelet kan man se av histogrammet at bildet har en noe redusert tonerekke (Hvis du ikke kjenner til hvordan histogrammet viser tonefordelingen i bildet, kan du lese om det her).

Når man skal justere bildet, er første trinn å flytte skyvekontrollene for svart og hvitt punkt inn mot ”fjellet”. Før muspekeren til de små kontrollene. Holde nede venstre musetast og dra.

Tips!
Photoshop er full av skjult funksjonalitet. Når du skal sette svart og hvitt punkt, kan du holde inn Alt-tasten samtidig som du drar i kontrollen. Holder du Alt inne og drar i svart-punkt-kontrollen, ser du at bildet stort sett blir helt hvitt, men at det etter hvert dukker opp enkeltpiksler som er svarte. Dette forteller hvilke piksler som tvinges til helt svart. Holder du Alt inne mens du drar i den hvite kontrollen, blir bildet svart, men etter hvert som du drar, dukker det hvite piksler opp i bildet.

En kjekk metode for å ha full kontroll. Noe som ofte er etterlengtet blant fotografer.

Gradienten der kontroll 4. og 5. ligger, forteller hvilke toner i bildet som tvinges til hhv. svart og hvitt. Tonene til venstre for den røde linjen under svart punkt, tvinges til svart. Tonene til høyre for den røde linjen under hvitt punkt, tvinges til hvitt.

Lysstyrke:
Etter at svart og hvitt punkt er satt, er det på tide å justere midtpunktet (ofte kalt gamma). Ved å flytte midtpunktet til venstre, vil du se at bildet blir lysere, men uten å lysne de svarte områdene. Flytter du til høyre, vil du se at bildet blir mørkere, men uten å mørkne de hvite områdene i bildet. Også her kan du se på gradienten under for å se hvilke toner som endres. Tonene rett under midtpunkt-kontrollen tvinges til 50 % svart (en annen måte å si at R, G og B-verdiene er 128).

Kontrollene som omgjør svart eller hvitt til grått, brukes for å bevare detaljer i mørke og/eller lyse partier i utskrift og kalles utdatanivåer. Dersom du opplever at de mørke partiene mister detaljer i utskriften, kan du flytte venstre punkt noe inn. Mister du detaljer i høylysene, kan du flytte høyre punkt mot sentrum.

De som leverer profesjonelle utskrifter kjenner gjerne hvilken verdi man bør sette her. Verdien kan enten oppgis i prosent eller ved en gitt toneverdi. For eksempel 11 i skyggepartier og 246 i høylys. Det vil si tilnærmet 4 % i skygger og 5 % i høylys. Eller enda bedre: 5 % for begge.

Det er kun en liten, men superduper ting til å nevne om Levels i denne omgang.

Den midterste pipetten setter som tidligere nevnt grått punkt. Klikk først pipetten slik at den blir aktiv. Musepekeren vil da endres til en liten pipette. Beveg denne inn i bildet og klikk et punkt som bør være nøytralt. Vips så er fargestikket borte. Hvis det ikke ble borte, eller hele bildet ble betydelig verre, kan du prøve igjen… og igjen.

Hvis du går deg vill i dialogboksen, må du huske at du kan tilbakestille alle innstillingene du har gjort ved å holde Alt inne og klikke Reset. Ved å holde inne Alt, endrer Cancel-knappen seg til Reset.

Lykke til!

 
Denne artikkelen er hentet fra Fotopia.no. Gjengitt med tillatelse.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen