Se hvordan disse enorme antennene gir deg satellitt-TV

Nittedal Teleport

(Bilde: Ole Henrik Johansen / Tek.no)

Se hvordan disse enorme antennene gir deg satellitt-TV

Video: De største skålene måler 18 meter i diameter.

I bilen på vei mot påskefjellet har du kanskje valgt å kjøre Riksvei 4 via Gjøvik. Langs denne veien passerer du Telenors store teknologipark i Nittedal, der enorme antenner skjuler seg i granskogen langs med veien. 

Teknologiparken heter Nittedal Teleport, og ble i sin tid startet for å forsyne blant annet Svalbard og oljeplattformer i Nordsjøen med direktesendt TV. I forbindelse med at Norge huset OL på Lillehammer i 1994 ble stasjonen bygget ut, og i dag serverer den blant annet TV-signaler til Canal Digitals satellitt-TV-kunder. 

Sammenfatter de ulike kanalene

Flere av programpakkene til Canal Digital inneholder kanaler fra flere steder i verden. Disse kan blant annet hentes ned via satellitt og fiber på stasjonen i Nittedal, før de flettes sammen og «skytes» ut til de forskjellige Thor-satellittene. Disse satellittene beveger seg i bane rundt jorden, over 3500 mil fra jordoverflaten. 

Herfra sender satellitten signalene ned mot jorden igjen, slik at antennen du har på veggen kan motta innholdet du har lyst å se på. Nedenfor kan du se mer om hvordan det hele henger sammen, og ikke minst se video fra selve stasjonen. 

Nittedal Teleport

 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen