Nittedal Teleport

(Bilde: Ole Henrik Johansen / Tek.no)

Før ble TV-sendinger fraktet med fly. Så bygde de dette anlegget

Stedet er tettpakket med teknologi.

Landingshjulene er ute, og foran i horisonten ligger Svalbard Lufthavn, Longyearbyen. Det værharde isøde tar i mot flyet på vei mot rullebanen med sterk vind og bitende kulde. Piloten har sitt varige strev med å lose flyet trygt igjennom det ugjestfrie klimaet. Ombord i flyet ligger det taperuller fra NRK – en uke med opptak som beboerne på øya endelig skal få se. Dog er det ikke alt innholdet som frister like mye. En ukes gammel værmelding for fastlands-Norge er neppe noe spennende, men det er likevel det de vil få servert.

Det er tidlig på 80-tallet, og det finnes ingen annen måte å få TV-signaler over til øygruppa på. Derfor må NRK gjøre opptak som igjen fraktes opp via fly, og sendes på Svalbard akkurat slik de ble sendt på fastlandet – bare én uke forsinket. Samtidig må NRK ha en egen stab på stedet for å holde styr på de ukesgamle sendingene.

Sammen med Svalbard har også arbeidere på den norske oljesokkelen ytret et ønske om å få se TV i sanntid. Bønnene blir til slutt hørt av myndighetene, og Telenor starter med oppbyggingen av det som var ment å være en ubemannet sendestasjon for disse to områdene i Nittedal.

Slik gikk det ikke. 

Dukker opp i de dype skoger

Ut av skogen møter dette imponerende synet oss.
Ut av skogen møter dette imponerende synet oss. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

På vei til påskefjellet har du kanskje valgt å kjøre om Riksvei 4 i håp om å slippe unna det evigvarende veiprosjektet som foregår på den andre siden av Mjøsa. På vei mot idylliske fjell med snø og moro, har du kanskje fått med deg de enorme satellitt-skålene som står plassert i Nittedals-området – delvis skjult bak store trær. Da har du Nittedal Teleport.  

Les hele artikkelen og få tilgang til mer eksklusivt innhold

månedlig

Kr 49
Kr 12 per uke
Prøv gratis
Én måned gratis
 

Betal med Visa, MasterCard eller PayPal.

Vilkår og bruksbetingelser

Allerede medlem?

Les kommentarene (12)

Her er noen av sakene du kan lese på Ekstra i dag:

Til toppen