Skoleprofil NITH

Sean Asbjørnsen og Erik Rydning studerer hhv mobil apputvikling og digital markedsføring. (Bilde: Therese Wiik Jahnsen)

– Den eneste høyskolen med kun IT-studier

Mange studenter gjør et kvantesprang på karakterskalaen.

Dette er skoleprofilen

Ønsker du å jobbe med IT i framtiden, er det mange utdannelser å velge mellom. I tiden framover vil Hardware.no undersøke hva de forskjellige skolene i Norge har å by på.

Dette er skoleprofilen

Ønsker du å jobbe med IT i framtiden, er det mange utdannelser å velge mellom. I tiden framover vil Hardware.no undersøke hva de forskjellige skolene i Norge har å by på.

- Vi får gode tilbakemeldinger fra bedriftene, sier Trine Romskoug.
- Vi får gode tilbakemeldinger fra bedriftene, sier Trine Romskoug.Foto: NITH
Dennis Askeland og Rune Bekkjorden driver med spilldesign og interaktivt design.
Dennis Askeland og Rune Bekkjorden driver med spilldesign og interaktivt design.Foto: Therese Wiik Jahnsen
Skolen holder til på Galleriet i Oslo.
Skolen holder til på Galleriet i Oslo.Foto: NITH

NITHs tilbud

  Studieprogrammer bachelor

 • Mobil apputvikling
 • Programmering
 • Spillprogrammering
 • Spilldesign
 • 3D-grafikk
 • Interaktivt design
 • Digital markedsføring
 • E-business
 • Industribachelor
 • Spesialisering master

 • IS Management and Innovation
 • Digital Business Systems

NITHs historie har vært preget av en rekke oppkjøp og navnebytter fra den ble grunnlagt på 60-tallet. Selve NITH så dagens lys i 2001 da Anton B. Nilsen kjøpte Den polytekniske høyskolen. Den er sertifisert av Nokus til å ha egne bachelor- og mastergrader. Bokstavene i navnet står for Norges Informasjonsteknologiske Høgskole.

– Vi er den eneste høyskolen i Norge som er spesialisert på IT, og vi har kun IT-studier, sier kommunikasjonssjef Trine Romskoug. Hun forteller at skolen har valgt å satse på mange ulike fordypninger innen IT, slik at studietilbudet blir mer spesialisert enn det konkurrentene kan varte opp med.

Studieprogrammene spenner fra programmering til spill og webutvikling, og har også mer merkantile retninger som e-business og digital markedsføring.

Samarbeid med næringslivet

Romskoug ser ikke noen av de andre høyskolene som konkurrenter til NITH, siden hun mener svært få har direkte konkurrerende studietilbud. Imidlertid ser hun at flere av dem som begynner ved skolen også har søkt på Universitet i Oslo eller Høyskolen i Oslo og Akershus.

Den største grunnen til å velge NITH mener hun er det praktiske fokuset på IT-utdanningen og at skolen har et tett samarbeid med næringslivet. Hele det siste semesteret er studentene ute hos bedrifter og jobber med prosjekter.

– Vi skiller oss ut på næringslivstilknytningen og praksis under utdannelsen, i tillegg til det spesialiserte tilbudet. Dessuten er klassene forholdsvis små med god oppfølging av alle studentene. Ikke minst har vi et godt studentmiljø. Vi er ikke så mange, alle har faget som felles interesse, og de finner hverandre lett.

Skolen er privat. Hvor mye koster det å gå hos dere?

– Utdanning ved statlig eide universiteter og høyskoler i Norge er gratis. Vi får statsstøtte, men ikke nok til å dekke alle utgifter, så vi må ta skolepenger. For tiden koster det 32 000 kroner i semestret. Lånekassen gir støtte, og våre studenter får litt ekstra i lån for å dekke skolepengene.

Skolen krever generell studiekompetanse. For programmeringslinjene er det også krav om fordypning i matematikk. I tillegg må studentene skrive en motivasjonssøknad som viser hva som driver dem.

Linje for spillutvikling

Spillstudiene skiller seg ut ved at de som søker må gjennom en opptaksprøve som skal kartlegge forutsetningene:

– Innen spillutvikling er det et trangt arbeidsmarked, og vi vil ha liten, men god klasse som har forutsetning for å få de best jobbene.

Dere stiller ikke karakterkrav. Betyr det at de som begynner hos dere kan risikere lærerskoletilstander, med et nivå der enkelte sliter med matematikkoppgavene fra ungdomsskolen?

- Gjennomsnittskarakteren fra videregående ligger rundt 4. Grunnen til at vi ikke har hatt krav til karakterer er at svake elever fra videregående kan være kjempegode i IT, fordi de har drevet med det på si i stedet for å prioritere skolearbeidet. Når de kommer til oss og får jobbe med det de virkelig ønsker, opplever vi gang på gang at de gjør det veldig godt. Derfor velger vi foreløpig å ikke sile på karakterer.

Hva slags renomme har dere i IT-bransjen generelt?

– Vi opplever at NITH har et godt renomme i IT-bransjen. Vi får stadig besøk av bedrifter som ønsker å ansette våre studenter både under og etter studietiden. Vi får gode tilbakemeldinger fra bedrifter som vi samarbeider med og avgangsstudentene opplever også at vi har et godt renomme når de begynner i arbeidslivet etter endt utdanning.

Har du tatt IT-utdanning? Del gjerne din erfaring i kommentartråden under.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen