Test

Nils Petter Molvær - Re-vision

Den vitale trompetisten Nils Petter Molvær tyr til oppskriften elektronika, jazz og loops. Klassikeren "Khmer" fra 1997 kom på et tidspunkt da Molvær og Bugge Wesseltoft var den nye lyden innen moderne europeisk jazz. Dette medførte også at Molvær fikk et bredt publikum både i Norge og i resten av Europa. Siden har han også holdt seg til den samme musikalske øvelsen med enkelte små variasjoner. Imidlertid er "Re-vision" et lite unntak i Molværs formidable diskografi. Komposisjonene er hentet fra de tre filmene "Hjerte", "EDY" og "Hoppet". Iløpet av 12 filmatiske spor med sceniske titler som Alone in the bathtub og Trumpet player in the backyard presenterer Molvær her forskjellige stemninger og følelser.

Molvær; norsk jazzlegende.
Molvær; norsk jazzlegende.

Hypnotisk og kjølig

I utgangspunktet virker prosjektet lovende. Audun Kleive er en innovativ perkusjonist og trommeslager. Eivind Aarset er ekspert på å skape episke strengelyder på gitaren og Nils Petter Molvær er en meget autoritær trompetist og bandleder. Med seg har de også lyddesigneren Johnny Skalleberg. Fra første stund består "Re-vision" av samplebaserte lydlandskaper med Molværs kraftfulle trompet som solist og eneste melodiske element.

Låtene glir over i hverandre og har en nærmest hypnotisk effekt på lytteren. Problemet med hypnose er imidlertid at man ofte forblir ubevisst over lengre perioder. Sjangermessig er Molværs musikk vanskelig å definere, men en krysning av elektronika og jazz med innslag av drum`n`bass og ambience er mitt ærlige forsøk. Platen slår mot deg som en vegg av lyd, både dramatisk, pompøs og storslått, men også noe udynamisk. Det er få melodier som setter seg, og den massive tettheten av lydbølger gjør at man står i fare for å dette litt av.

"Etnojazzelektronika"?

Det er lett å stille et lite spørsmålstegn ved bruksområdet til denne musikken. Greit nok at Nils Petter Molvær har skrevet originalmusikken til tre filmer og ønsker å gi den ut, men hvordan skal man egentlig lytte til denne plata? På klubb? I bilen? I stua? Det er viktig å understreke at dette er både godt gjort og at det låter storslagent. Men med lyddesign som musikalsk grunnpilar blir musikken en hybrid som faller mellom to stoler.

Menyen består av skurrelyder, klangbilder, evinnelige trommeloops, sakrale melodier og kjølige trompettoner. Men sannheten er at "Re-vision" allikevel er faretruende nær å låte som et kontentum. Altfor ofte får jazzplater gratispoeng på grunn av gode prestasjoner. Men et stjernelag og fine partier hjelper ikke på helhetsinntrykket av Nils Petter Molvær anno 2008, dette er fjelljazz inkarnert i elektronisk innpakning.

Konklusjon

Styr unna "Re-visions" hvis du ikke ønsker deg et avansert musikalsk bakteppe eller har et svært nært forhold til Molværs musikk. Dette er sannsynligvis glimrende filmmusikk, men det havner i samme kategori som den mye utskjelte verdensmusikken. Alt er velgjort, men dessverre ikke særlig engasjerende.

Nils Petter Molvær Re-Vision   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen