Nikon zoomer inn

Så var det den tiden på året igjen da. PMA kan skimtes i det fjerne, og produsentene faller over hverandre i sin iver etter å gi stakkars forbrukerjourmalister skrivekrampe. Denne gangen er det Nikons tur, og de ser ikke ut til å ha spart på kruttet denne gangen heller.

Det er ingen verdensrekord, men så veldig langt bak Olympus SP-590UZ er Nikons nye ultrazoomtoppmodell så avgjort ikke. På vidvinkel begynner begge på en brennvidde som tilsvarer 26mm, men Olympusen strekker seg litt lenger enn Nikon P90, til hele 676mm mot P90s 624mm. Forskjellen er det samme som 26x zoom mot 24x zoom, men synlig forskjell mellom brennvidder blir mindre jo lengre de er, og på denslags tele som vi snakker om her er forskjellen langt fra viktig. 624mm er uansett ganske så heftig tele på et relativt kompakt kamera, og det viktigste er egentlig at Nikon her ikke har ofret skikkelig vidvinkel for å ta igjen konkurrenten på antall x zoom. Artig er det også med nærgrense på bare 1 cm, men unikt kan man ikke akkurat kalle det.

Foruten et brennviddeomfang som det virkelig svinger av, kan objektivet på P90 tilby optisk bildestabilisator og blender 2.8 til 5.0, noe som så absolutt er akseptabelt, selv om det er nøyaktig det samme som konkurrenten stiller med.

Har du lyst til å sammenligne P90 med forgjengeren og Olympus sitt SP-590UZ, kan du gjøre det her.

For de 3990,- som er veiledende pris i Norge får du i tillegg en vippbar (opp og ned) skjerm på 3" (7,6 cm) og en elektronisk søker med 230000 bildepunkter. I tillegg har kameraet Nikons vanlige D-Lighting, det kan detektere smil og blunk, har alle de vanlige eksponeringsmodusene (PSAM), og kan ta opp film med intervallopptak. Alt dette på 12 megapiksler fra en 1/2.33" bildesensor. At sensorbrikken er så liten er en dyd av nødvendighet på ultrazoomkameraer, men vi er som kjent ikke spesielt glade i at det stappes inn et stort antall megapiksler på små brikker. Uansett, med unntak av dette er et skuffende lavt CIPA-tall det eneste vi har å klage på. Vi synes nemlig at man burde klare å få mer enn 200 bilder per lading fra et ultrazoomkamera som benytter et proprietært oppladbart batteri av Li-ion-typen.

Nikon Coolpix P90 får som nevnt en veiledende pris på kr 3990,- og blir tilgjengelig i Norge i midten av mars.

Oppdatering:
P90 er også i stand til å ta opp til 15 bilder per sekund, i serier på opp til 45 bilder hver, men det var uklart av informasjonen vi hadde i hvilken oppløsning den kunne klare dette i. Vi sendte spørsmålet videre til Nikon Norge, som videresendte det til Nikons europeiske hovedkvarter, og i dag kom svaret derfra: 3 megapiksler.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen