Nikon med nye filmscannere

LS-50

Den minste modellen har fått 4000 ppi oppløsning, slik at er mulig å lage forstørrelser fra negativer og lysbilder i formater over A4 dersom kvaliteten ellers tilsier dette. Både scannerhastighet og overføringen til datamaskin er blitt raskere, det siste sørger USB 2.0 for. Nikon markedsfører LS-50 (også kalt Coolscan 50) som en scanner for "førstegangsbrukere" og som er velegnet til blant annet "e-post til familie og venner" og nettsider. Etter vår oppfatning er dette å skyte langt under mål. Den foregående modellen LS-40, som jeg selv har brukt i lang tid, er absolutt i stand til å levere profesjonelle resultater selv om den manglet multiscanning og batch-scanning av diasmagasiner, noe som er ønskelig i et produksjonsmiljø. Når LS-50 har fått høyere oppløsning betyr dette at den er blitt enda bedre enn LS-40 dersom selve kvaliteten piksel for piksel er lik eller høyere. Man bør nemlig være klar over at antallet piksler i seg selv ikke forteller noenting om hvor skarpe og detaljerte bilder det er realistisk å få ut av en scanner eller et digitalkamera. For en scanner er det scanneroptikkens nøyaktighet og kvalitet sammen med bildebrikken som er avgjørende, slik som objektivet og bildebrikken er det for et kamera. Oppløsningen setter kun grenser for den maksimale størrelsen du kan lage før kvaliteten synker i forhold til utgangsnivået, og er ingen pålitelig indikator på kvaliteten som sådan.

LS-50 scanner negativer og lysbilder i 35 mm og APS. Dmax er på 4.2.

LS-5000

Denne scanneren markedsføres av Nikon som en modell for yrkesbruk, og det er nok riktig at dette er siste trinn før de virkelig profesjonelle scannerne av typen Imacon Flextight. Den har den samme oppløsningen som LS-50, 4000 ppi, men Dmax er på hele 4.8 og bør gjøre det mulig å hente detaljer ut av selv de mørkeste originalers skyggepartier. LS-5000 kan også bruke et lysbildemagasin for automatisk batch-scanning av opptil 50 lysbilder. Den kan også scanne film i ruller med et rullefilmadapter. Dette er av stor betydning for profesjonelle som har behov for å scanne store mengder bilder. Også denne har USB 2.0, en standard som nå er utbredt og støttes av all ny maskinvare og alle operativsystemer som Mac, Windows fra 98 og senere samt Linux.

LS-9000

Denne har i hovedsak de samme spesifikasjonene som LS-5000. Hva den har i tillegg er muligheten til å scanne mellomformatfilm i tillegg til 35 mm og 16 mm film. En ulikhet er at denne toppmodellen har FireWire og ikke USB 2.0 overføringsprotokoll. Dette har den fordelen at prosessoren og minnet belastes mindre under bruk, noe som er av betydning med de store datamengder som skal behandles ved scanning av mellomformatfilm.

Generelt

Alle tre nye Nikon bordscannere har fått nyutviklede bildebrikker, og oppgis også å ha nye algoritmer for prosessering av negativfilm. Dette lyder bra, selv om min egen bruk av LS-40 og test av LS-4000 har vist at også disse laget glimrende scan av negativer. Negativfilm har i utgangspunktet bedre skarphet enn dias, og det er i stor grad vane og mytedannelse som gjør at mange fotografer forestiller seg at lysbilder gir bedre resultater med denne type filmscannere. Imidlertid er selvfølgelig lysbilder enklere å scanne enn negativer, og det blir ikke så lett riper i dem. Nikons scannerprogramvare, Nikon Scan, har også kommet i en ny versjon 4. Vi minner også om eksistensen av Ed Hamrick's VueScan som lenge har vært utbredt blant profesjonelle, og som også fås i Linux-versjon for dem som foretrekker dette operativsystemet. En forbedret digital ICE har kommet, Nikons versjon er som før maskinvarebasert. Som tidligere har Nikons desktopscannere LED-dioder som lyskilde for maksimal stabilitet, driftssikkerhet og lang levetid.

Endelig er samtlige tre modeller utstyrt med nye CCD-brikker som skal gi enda bedre resultater enn de forrige. Dette virker sannsynlig - dersom film og filmbaserte opptak fortsatt skal ha en fremtid innen fotografi må kvaliteten på filmscanning utvikles i takt med at digitalkameraene forbedres.

Spesifikasjoner:

LS-50:

Oppløsning: 4000 ppi
Dmax: 4.2
A/D konverter: 14 bit
Filmtyper: 35 mm, 35mm lysbilder, APS
Scanningstid: 38 sekunder med 35 mm og 2900 ppi
Overføringsprotokoll: USB 2.0
Lyskilde: LED
Størrelse: 96 x 172 x 315
Vekt: 3 kg
Øvrig: Ikke multiscanning, rullefilmscanning eller batch-scanning.

LS-5000:

Oppløsning: 4000 ppi
Dmax: 4.8
A/D konverter: 16 bit
Filmtyper: 35 mm, 35mm lysbilder, APS
Scanningstid: 20 sekunder med 35 mm og 2900 ppi
Overføringsprotokoll: USB 2.0
Lyskilde: LED
Størrelse: 96 x 172 x 315
Vekt: 3 kg
Øvrig: Batch-scanning med diasadapter, rullefilmscanning, multiscanning

LS-9000:

Oppløsning: 4000 ppi
Dmax: 4.8
A/D konverter: 16 bit
Filmtyper: Mellomformat (120/220), 35mm, 16mm
Scanningstid: 40 sekunder med 35 mm og 2900 ppi
Overføringsprotokoll: FireWire
Lyskilde: LED
Størrelse: 249 x 498.5 x 202
Vekt: 9 kg
Øvrig: Multiscanning, ikke batch-scanning eller rullefilmscanning

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen