Nikon D90 – med videofunksjon

Det er to år siden forrige modell i denne klassen ble lansert (D80). Da vi testet det, var vi meget fornøyd med hva Nikon hadde prestert. Siden den gang har Nikon levert det ene spennende kameraet etter det andre, og vi tror D90 også vil bli en suksess.

Videofunksjon
Kameraet har lånt litt fra både storesøsken og småsøsken, og enkelte ting er helt nytt. Vi kan for eksempel nevne videofunksjonen. Dette er første gang vi ser i et speilreflekskamera. Du kan ta opp i HD-kvalitet (720p). Vi har ventet på denne funksjonen, men vi vet ikke om det er noe vi egentlig ønsker oss. Det kommer selvfølgelig litt an på hva det koster å implementere, men vi tenker også på at brukere som kommer fra kompaktkameraer vil fortsette å holde dem på samme måte, og da mister mye av den stabiliteten man får når man holder kameraet på gamlemåten. Det kommer selvfølgelig også an på kvaliteten man får. Fordelen med å filme med speilrefleks, er jo noe av det samme som å fotografere. Du bruker normalt bedre optikk, større bildebrikk, og har har større kontroll over dybdeskarpheten. Du har også mulighet til å filme med vidvinkel, noe som er sjelden med andre videokameraer.

Nikon D90 ser kjent ut, men har mye nytt å by på.
Nikon D90 ser kjent ut, men har mye nytt å by på.

For å kunne tilby videoopptak, må man ha live view, så man kan bruke skjermen som søker. Dette har vært implementert relativt dårlig i tidligere modeller, men det ser ut som det er en bedre løsning her. Zoomer du inn mens du er i live view, kan du se et histogram bare for den delen av bildet som vises på skjermen – smart.

12 megapiksler
Bildebrikken er en 12 megapiksels CMOS-brikke i DX-format. Den er nyutviklet til D90, og er ikke den samme som i D300. Antakelig krever det ekstra når man skal kunne ta opp video. Det er også sannsynlig at den har noe rimeligere produksjonsprosess, slik forholdet var mellom brikken i D200 og D80. Vi må berømme Nikon for ikke å gå høyere opp i oppløsning enn 12 megapiksler. Canon lanserte nettopp EOS 50D med 15 megapiksler, men vi klarer ikke helt å se den store fordelen med det. Så tusen takk, Nikon for at dere fokuserer på andre egenskaper ved kameraet.

Lysfølsomheten kan stilles fra ISO 200-3200, og utvides til 100-6400 (ukalibrerte verdier). Dette er et nivå lavere enn på Canon EOS 50D, så enten har kameraet mer støy, eller så velger Nikon å ikke tilby høyere verdier, fordi de mener det ikke vil bli bra nok. Det gjenstår å se.

Stor og skarp skjerm - samme som på storebror til 4x prisen.
Stor og skarp skjerm - samme som på storebrødrene.

Glimrende skjerm
Skjermen skal være den samme som i D700, altså en 7,6cm (3 tommer) skjerm med oppløsning på 920 000 punkter (VGA). Det er i så fall en meget god skjerm, og den ekstra oppløsningen gjør det ikke bare lettere å vurdere skarpet, men det gir også plass til mer informasjon på skjermen.

Du kan ta seriebilder med en fart på 4,5 bilder i sekundet. Det er en vesentlig økning fra D80s 3 bilder i sekundet. Bufferet har plass til 23 bilder i JPG, eller 6 bilder i RAW. Bufferet for JPG-bilder er av grei størrelse, men vi kunne ønsket oss plass til flere RAW-bilder.

Utover dette er kameraet i stor grad slik som Nikon D80, og alle som har prøvd det, vil kjenne seg igjen. Men for første gang tilbyr Nikon menyer på norsk i et speilreflekskamera. Også en kjærkommen nyhet.

Alt tyder på at dette er et svært godt kamera i mellomklassen. Som vanlig velger Nikon og Canon å ha kameraer i litt forskjellige prissegmenter, og det er derfor vanskelig å sammenlikne direkte. D90 ligger et sted mellom Canon EOS 450D og 40D både på pris og ytelse.

Kameraet kommer i handelen i løpet av september, og får en veiledende pris på 10 900,- kroner. Det betyr at vi raskt bør se gatepriser rundt 9000 kroner. Du kan også få D90 i kit med enten 18-55 VR, den nye 18-105 VR eller 18-200 VR.

Stort zoomområde på Nikons nye 18-105mm.
Stort zoomområde på Nikons nye 18-105mm.

Nikkor  AF-S DX 18-105mm f/3,5-5,6 ED VR
Samtidig med lanseringen av D90, slipper Nikon også et nytt objektiv. Dette vil være mulig å få som kit sammen med D90, eller kjøpe separat. Med brennvidder fra 18-105mm, vil det være et flott zoomområde for de aller fleste behov. Det har rask fokusmotor, bildestabilisator og høykvalitetsglass, som bør gjøre dette obektivet atraktivt for mange.

Objektivet skal komme i handelen allerede 19. september, og får en veiledende pris på 2490,- kroner.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen