Nikon D80 med 10 megapiksler

Alternativ tekst mangler

Nikon presenterer det nye kameraet som en mellomting mellom D70s og D200. Byggekvaliteten, følelsen når du bruker det, og knapper likner mest på D70s, men kameraet har tatt en del funksjonalitet fra D70s.

Et lite utvalg av norsk presse fikk en smugtitt på kameraet, og noe av det første som slo oss, var søkeren. Her har Nikon tatt søkeren fra D200 og puttet i D80. Den var stor og lys, og en klar forbedring fra D70s.

Nikon har lyttet til tilbakemeldinger når det gjelder ergonomi, og det er følgelig gjort noen små endringer der, for å gjøre den bedre. Blant annet er OK-knappen flyttet over til høyre side, så man kan nå den med høyre hånd. Enklere og mer intuitivt. Det er også blitt mye lettere å zoome inn på et bilde du har tatt.

Alternativ tekst mangler
Noen av knappene har fått ny plassering

Ellers ser, og føles kameraet i stor grad som D70s, og de fleste fobedringene er ganske små, slik de bør være på et allerede utmerket kamera.

Den vesentligste endringen er den økte oppløsningen. Her går de opp fra 6 til 10 megapiksler, og det ser ut som kameraet får samme sensor som Sony Alpha A-100. Den er omtrent identisk med sensoren i Nikon D200, men har bare to-kanals output der D200 har 4. D80 leser rødt og blått på den ene kanalen, og grønt på den andre. Dette gjør det lettere å fjerne støy enn hvis man hadde kjørt alt på en kanal.

Alternativ tekst mangler
Se større bilde i produktguiden

Som forventet har kameraet samme batteri som D200, EN-EL3e, med innebygd måler, som gir deg nøyaktig informasjon om gjenværende batterikapasitet. Andre Nikonbatterier eller tredjepartsbatterier vil ikke fungere.

Kameraet har også fått funksjoner fra kompaktkameraene. Disse har en stund hatt funksjoner for fjerning av røde øyne, og opplysing av mørke områder i kontrastrike motiver. Disse finnes nå også på D80, og kan bidra til bedre bilder. Dette er ting man også kan gjøre selv på en PC, men hvis du kommer tilbake fra et innendørsarrangement med 350 bilder med røde øyne, så ville jeg nok foretrukket at kameraet gjorde jobben for meg. Dette er funksjoner du kan bestemme at kameraet skal gjøre i ettertid, og det oppretter en ny fil, slik at det ikke ødelegger originalen din. Meget bra.

Menyene har fått noen forbedringer. Den enkleste, er at det har blitt fargekoding, slik at du lettere finner fram. Det har også en såkalt historie-meny, der du finner de funksjonene du brukte sist. Det er overveiende sannsynlig at du vil finne de aller fleste funksjoner du bruker her. Men i tillegg har kameraet fått en egendefinert meny, der du kan legge de funksjonene du ønsker. På den måten slipper du å bla deg langt ned i vanskelige menyer for å finne ting du bruker mye. Legg det i din egen meny, og så har du det lett tilgjengelig alltid. I tråd med dette er det også en funksjonsknapp som kan defineres til å gjøre det du ønsker. Det er med andre ord gjort en del grep, for at du skal få kameraet til å fungere slik som passer deg. Dette så vi også på D200, og liker godt at de også tilbyr på rimeligere modeller.

Kameraet har 11-punkts autofokus som benytter Multi-Cam 1000. Den innebygde blitsen har ledetall på 13, og kan fungere som commander for to grupper / to kanaler. Av en eller annen grunn, har Nikon økt korteste blitssynkroniseringstid til 1/200 sekund. Det vil nok skuffe noen, men vi ser ikke på det som alvorlig.

Det er støtte for seriebilder på inntil 3 bilder pr. sekund. Du kan ta opp til 100 JPEG eller 6 RAW i denne hastigheten, men antallet vil avhenge av hastigheten på minnekortet ditt. Det er også muligheter for multieksponeringer med inntil 3 bilder.

Nikon D80 har ikke lenger plass for Compact Flash-kort. Det kan kun benytte SD-kort. Det gjør at kameraet kan bli litt mindre og lettere, og måler nå 132x103x77mm og veier 585g uten batteri og minnekort.

Nye objektiver

Alternativ tekst mangler
Se større bilde i produktguiden
Også spennende er det nye kit-objektivet som dette kameraet vil bli levert med. Det er et AF-S DX 18-135 f/3,5-5,6 IF-ED. Det kommer med Silent Wave motor, ett ED element og to asfæriske elementer, og kan bli et meget spennende objektiv i og med at det dekker så stort område. Det vil også være mulig å få levert kameraet med det samme kit-objektivet som D70s har. Det nye objektivet har en veiledende pris på 3990,-, og som kit, sammen med D80, er det 12 590,- med 18-135 eller 11 590,- med 18-70. Huset alene har en veiledende pris på 9990,-.

Det er også lansert en ny telezoom – AF-S VR 70-300 f/4,5-5,6 IF-ED. Det har den nye VRII, som Nikon hevder skal gjøre det mulig å håndholde kameraet opp til 4 stopp (16 ganger) lengre enn uten VR. Vi synes det høres litt i overkant ut, men her vil det nok være individuelle forskjeller mellom brukerne. Dette objektivet har 2 ED-elementer og Silent Wave motor. Veiledende pris på dette objektivet er 5490,-.

Nikon sier de har høyere kapasitet på produksjonen av denne modellen enn av D200, slik at det skal bli lettere å få tak i når leveringen starter – forhåpentligvis i løpet av september. D70s vil fortsette å leve ut året.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen