Nikon D70s og D50 lansert

Se større bilder i produktguiden

Lekkasje
For et par uker siden ble det, ved en feil, lagt ut brukermanual til disse to kameraene. Etter det var det en stund ville spekulasjoner om dette var ekte vare eller ikke. Etter en stund bekreftet en talsmann for Nikon at manualen til D50 var ekte, og at kameraet ville komme. For få dager siden bekreftet de også at D70s var på vei, og at begge kameraene ville offentliggjøres i dag.

Nikon D70s
D70s er arvtakeren etter bestselgeren D70. D70 må vel betegnes som Nikons største suksess innen digitale speilreflekskameraer, og det er spennende at de nå kommer med en oppgradering. Det ingen revolusjonerende nyheter med dette kameraet i forhold til det gamle, men det er ikke dumt av Nikon å oppgradere modellen litt etter hvert, så den ikke blir hengende etter teknologisk slik den ellers ville gjort.

Se større bilder i produktguiden

Nikon D50
D50 er et helt nytt kamera. Utseendemessig er det svært likt D70, men er noe mindre. Der D70 konkurrerte i samme prissegment som EOS 350D vil D50 med overveiende sannsynlighet legge seg noe under, og konkurrere med EOS 300D på pris. 300D kan man nå få til under 5500 kroner, men det er en utgående modell. Dersom Nikon klarer å lansere en ny modell med bra spesifikasjoner i dette prisleiet, så lover det bra for oss forbrukere.

Endringer
Nikon har gitt oss denne listen over forskjeller mellom D70s, D50 og D70:

Dessverre ser det ut som det er veldig små oppgraderinger som er gjort på D70s. Her er et par andre endringer på Nikon D70s i forhold til D70:
• Samme batteriformat, men nytt batteri med høyere kapasitet. Det kan fortsatt bruke batteriet fra D70.
• Den innebygde blitsen dekker nå et område ut til 18mm mot tidligere 20mm.

Se større bilder i produktguiden

Det er sannsynlig at Nikon har gjort forbedringer i prosesseringsalgoritmer, slik at man får bedre bildekvalitet og/eller mindre støy, men dette kommer ikke fram av spesifikasjonene vi har mottatt.

Det er med andre ord tydelig at dette ikke er et kamera som skal få eksisterende D70-eiere til å oppgradere, men heller en måte å gjøre kameraet mer konkurransedyktig i markedet.

D70 har i den senere tid ligget under Canon EOS 350D i pris.Vi forventer at D70s vil ligge noe over dette.

Flere endringer på D50
I likhet med D70s har også D50 spesifikasjoner som er svært like D70. Her er de viktigste forskjellene vi fant som ikke stod i oversikten fra Nikon:
• Lagring på SD minnekort
• Marginalt annen oppløsning i Medium, som tyder på at det kan være en annen sensor enn D70
• Mulighet for automatisk valg av AF-S eller AF-C (singel servo eller continous servo autofokus)
• Noe enklere braketteringsfunksjon.
• Lysmåling med en 256 segmenters sensor (mot 1005 segmenter på D70)
• Spotmålingen måler i litt større området av bildet.
• ISO-verdier kan bare settes i hele trinn (1/3 trinn for D70)
• Støtte for USB 2.0 Hi-speed (denne funksjonen har de ikke tatt med på D70s)
Nytt kit-objektiv – 18-55 f/3,6-5,6G ED, tilsvarende kit-objektivet til 350D.

Se større bilder i produktguiden


Også for D50 kan det være andre endringer som ikke kommer fram i spesifikasjonene. Gitt at dette er forskjellene, er D50 svært likt D70, og hvis det blir priset lavere enn D70 er i dag, vil det være et meget spennende produkt, som vil kapre en stor gruppe kjøpere som tidligere har brukt analogt kamera, eller digitale kompaktkamera.

Vi har ikke fått vite prisen på noen av modellene, og vi må antakelig vente minst to måneder før de blir tilgjengelige i butikkene. Riktignok sier Nikon at D70s skal komme allerde i april, og det ville vært svært gledelig, men vi tviler litt på det. D50 er forventet i juni.

Vi tror det er lurt av Nikon å slippe oppgraderinger som D70s, og D2Hs tidligere i år. Det gir modellene lengre levetid, og de holder seg på høyden i lengre tid, mens utviklingskostnadene er svært lave.

Revolusjonerende?
D50, hvis priset riktig, tror vi kan bli en revolusjonerende modell, tilsvarende 300D. Det kan komme lavere i pris enn en del kompaktkameraer, og dermed blir ikke spørsmålet om speilreflekskamera eller kompaktkamera så prisbasert lengre. Redusert vekt gjør også at det blir mindre å dra på i forhold til kompaktkameraene. Vi gleder oss til å se hvordan D50 blir priset, og hva det gjør for speilrefleksmarkedet.

Ny firmware til D70
Nikon melder også at det i mai vil komme en firmwareoppgradering til D70 som gir eksisterende kameraer noe av den nye funksjonaliteten til D70s. Det er naturligvis ikke alt som går an å oppgradere med firmware, som for eksempel størrelsen på LCD-skjermen. Det er godt å se at produsenten også tar seg av eksisterende kunder, og gir dem forbedret funksjonalitet på eksisterende utstyr.

Oppdatert 20.04.2005 Kl. 17:00
Interfoto har gått ut med veiledende priser på kit. De er som følger:
D70s med 18-70 har veil pris på kr 12995,-
D50 med 18-55 har veil pris på kr 8995,-

Dette betyr at D70s vil være en god del dyrere enn D70 har vært i det siste, mens D50 vil ligge på omtrent samme pris som D70 har gjort til nå. Hvis gateprisen blir i forhold til dette, dukker et nytt spørsmål opp: Er D50 et bedre kamera enn D70? Er det et dårligere tilbud Nikon nå kommer med enn det de har hatt til nå? Dette kan sikkert diskuteres i det uendelige, og ingen vet det før kameraene kommer på markedet, men vi kaster herved ut spørsmålet til de som har lyst til å spekulere.

 

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen