TEST: Nikon D700
Test

Nikon D700

Da Nikon lanserte D300 og D3 ble de presentert som henholdsvis kronprinsen og kongen. Nå som D700 er på markedet, plassert omtrent midt mellom de to tidligere modellene, må vel det kunne kalles dronningen. Kongelig bra er det i alle fall helt klart.

På denne siden finner du en oppsummering av testen. Dersom du ønsker å lese mer kan du enten lese hele testen eller hoppe til de forskjellige delene ved å klikke på overskriftene. Du kan også se galleribilder vi har tatt med kameraet ved å klikke her.


Fysisk

D700 er et svært solid og værbeskyttet kamera, men som kan bli litt for tungt i hånden for mange. Det er heldigvis ikke så stort og tungt som D3, men det er betydelig tyngre enn D300, noe som ikke forbauser oss det minste, for det Nikon har gjort er å putte 95% av et D3 inn i et kamerahus som er bare litt større enn D300, og alt det til halve prisen av en D3.

Batteriluken er desverre som vanlig noe svakere konstruert enn resten av kameraet, men dette vil neppe være et problem med mindre du stadig nytter mellom vertikalgrep og ikke vertikalgrep. Batterikapasiteten er svært bra, som det meste på dette kameraet, og skjermen er stor, klar og god, og akkurat som den optiske søkeren er det blant det beste som er å få i dag. Sistnevnte når ikke helt opp til D3-nivå, noe som skyldes at den innebygde blitsen også skal ha litt plass, men Nikon har likevel greid å gi D700 en fremragende søker.


I bruk

Knapper og brytere er i det store og hele svært bra gjennomtenkt og plassert, og Nikons lange erfaring med å konstruere gode speilreflekskameraer kommer helt klart til uttrykk gjennom D700. Menysystemet er en slags oppgradert versjon av det gamle og velkjente systemet som Nikon har brukt i årevis, og det var neppe tiltenkt et så avansert og komplisert kamera som D700. Det lider nok en del av overbefolkning av funksjoner og blir derfor litt mindre intuitivt og oversiktelig enn det kunne og burde ha vært, men for erfarne speilrefleksbrukere burde ikke dette være noe problem.

I bruk er D700 både raskt og presist, og gjør jobben akkurat like nøyaktig og kontant som man burde kunne forvente av et kamera i denne klassen.


Bildekvalitet

Først av alt må vi berømme Nikon for ikke å ha gått fullstendig over bord på megapikselfronten da de designet D700. 12 megapiksler er langt mer enn de fleste vil noen gang trenge, og med en fullformatbrikke som D700 jo er utstyrt med gir dette store muligheter når det kommer til andre viktige aspekter av bildekvalitet, som dynamisk omfang og bildestøy i dårlig lys. Begge deler er områder det D700 skinner i forhold til konkurrentene, en divisjon eller to under.

Spesielt pressefotografer bør være lykkelige over D700s eksistens. Selv når man setter ISO-verdien til smått sinnsvake 25600 blir det bilder som helt fint kan brukes til avistrykk, og i nøden kan nok dette strekkes enda et trinn eller to - men da med et resultat litt under det optimale, selvsagt.

Nikon har gjort et kupp ved å satse på ISO-ytelse fremfor mange megapiksler, det er det liten eller ingen tvil om, men likevel er D700 blant det absolutt beste vi har sett også når det gjelder bildekvalitet ved lave ISO-verdier. Uvisst av hvilken grunn så klarer Nikon å utnytte D700s 12 megapiksler enda litt bedre enn konkurrentene gjør med sine kameraer med tilnærmet samme oppløsning. Noen kameraer har høyere oppløsning enn D700, og dermed i noen tilfeller bedre detaljgjengivelse, men forskjellene er små og for de fleste brukere temmelig ubetydelige. Ubetydelig er derimot ikke at man med D700 plutselig har mulighet til å fotografere med god bildekvalitet i situasjoner der man tidligere bare måtte gi opp og gå hjem.


Oppsummering
 
  God batterikapasitet og -måler
  Litt stort og tungt for noen
 
  Brukbar bildekvalitet på 6400 ISO!
  Litt overbefolkede menyer
 
  Maks 25600 ISO (ukalibrert)!
  Litt svak LiveView-implementasjon
 
  Beste dynamiske omfang vi noensinne har sett
  Litt bløte JPG-filer uten finjustering
 
  Svært gode støyegenskaper
  Redusert opptakshastighet ved bruk av Active D-Lighting
 
  God og stabil bildekvalitet      
 
  Svært godt bygget og beskyttet      


Konklusjon

Slik ståa er i dag er det D700 som er selve superkameraet. Ja, det finnes kameraer på markedet som er bedre på noen områder, men de er da dårligere på andre. Helhetlig er det i skrivende stund vanskelig, om ikke umulig, å slå Nikons nye dronning. Det er akkurat noe slikt som dette Nikon - som inntil for få år siden slet litt med modellutvalget sitt - trenger for å kapre tilbake en del kunder som har skiftet beite og gått over til konkurrentene. Nå kan de angre nå.

Klikk her for å lese hele testen.


Bildegalleri

Se bildene vi har tatt med kameraet i galleriet.


Sammenlign Nikon D300, D700 og D3 her.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen